28 Απρ 2012

EIKONEΣ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ



To 2000 επισκέφθηκα την εκκλησία και με περίμενε μια τεράστια έκπληξη .Το παμπάλαιο τέμπλο της εκκλησίας είχε αντικατασταθεί από ένα καινούριο! Αναρωτήθηκα με ποιο δικαίωμα οι κτήτορες αποφασίζουν με τόσο βάναυσο τρόπο την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς όλων μας. Οι εικόνες είχαν μεταφερθεί στο διπλανό ξωκκλήσι,και είχαν σφηνωθεί σε ένα σημείο του πατώματος τόσο βίαια που δεν έβγαιναν με ήπιες κινήσεις.

 Καταλαβαίνω ότι είναι άνθρωποι που δεν μπορούν να εκτιμήσουν την φθορά που προκαλούν σε ένα κειμήλιο αλλά ούτε το θρησκευτικό τους αίσθημα δεν λειτούργησε; Μετά από λίγο καιρό μέσα στο 2001 ,αφού έπιασα κάποιους κτήτορες και διαμαρτυρήθηκα,έστειλα ενημερωτικό fax στην Κυρία Νεστοριδου της εφορείας Νεωτέρων μνημείων ζητώντας της να με ενημερώσει για τις οποίες ενέργειες τους. 

 Το καλοκαίρι του 2006 οι εικόνες είχαν μείνει μισές από το σαράκι (παραθέτω φωτό του 2006). Κάλεσα την υπεύθυνη φύλακα της Εφορείας στο νησί , και πήγαμε μαζί στην εκκλησία όπου και φωτογραφήσαμε τις εικόνες και με παρέπεμψε στην κύρια Φλώρου,της εφορείας νεοτέρων μνημείων,εκ νέου. Ο γερο-κτήτορας που άνοιξε την πόρτα μας είπε ότι έχουν φωτογραφηθεί ήδη από κάποιες υπηρεσίες και διάφορους άλλους άσχετους σκέφτηκα εγώ.Επίσης είπε ότι τις αντικατέστησαν γιατί ήταν ...παλιές! Τον Μάιο του 2007 ξανάκανα ένα ενημερωτικό τηλέφωνο στην Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων όπου εκεί έπεσαν οι μάσκες και μου είπαν δεν υπάρχει δεκάρα ούτε και προσωπικό για την συντήρηση τους

.Εγώ τους είπα ότι είναι εξαιρετική ανάγκη να γίνει απεντόμωση και όχι πλήρης συντήρηση σε πρώτη φάση γιατί έχουν τεραστία φθορά από το σαράκι. Και κείνη μου απάντησε να πάρω τον παπά της ενορίας τηλέφωνο να του πω να τις φυλάξει σε ένα μπαούλο! Νέος τρόπος απεντόμωσης και εντελώς ανέξοδος! Καλοκαίρι . Πήγα στο πανηγύρι .Τώρα όντως ,πλέον , πραγματικό πανηγύρι , το'χουν μετατρέψει οι κτήτορές του έχοντας επιπλέον καταστρέψει την μεγαλειώδη αρχιτεκτονική της εκατοντάχρονης εκκλησίας για την οποία έγραψε ποίημα ο Ελύτης με συνεχείς βάναυσες προσθήκες.

 Αρνήθηκα να μπώ στο παρεκκλήσι και να γίνω συνένοχος για άλλη μια φορά της καταστροφής. Έσφιξα την καρδιά μου και δεν ρώτησα.Όμως κάποιος που ήξερε πόσο ήθελα να μάθω ,μου'πε το απευκταίο : Οι εικόνες είναι ακόμα εκεί, στο πάτωμα,σφηνωμένες.Και προβλέπω ότι θα παραμείνουν μέχρι να ανακυκλωθούν πλήρως μια μέρα σε περιττώματα σαρακιού.

 Καλοκαίρι 2008 Μια από τα ίδια!

 Ελπίζω κάποια μέρα τα λεφτά που βγάζουν οι κτήτορες , υιοθετώντας και μπασταρδεύοντας την κληρονομιά με ξενόφερτα έθιμα ορεισίβιων πανηγυριών ,άσχετων με το γαλήνεμα του Αιγαίου,πουλώντας προκλητικά σουβλάκια σε ημέρα πένθους και νηστείας ,αλλοιώνοντας τον παραδοσιακό εορτασμό που επιβάλλει αφιλοκερδή προσφορά νηστήσιμου γεύματος ,να πάνε τουλάχιστον για μια συντήρηση και όχι για επιπλέον κακόγουστες προσθήκες κτισμάτων...

SERIFOS FREE

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...