28 Απρ 2012

ΣΕΡΙΦΟΣ-ΟΡΟΙ ΔΟΜΗΣΗΣ ΑΡ ΦΥΛΛΟΥ 930 24/10/02



Είναι πολύ χρήσιμο προκειμένου να μπούμε στο πνεύμα της εξαιρετικής αντιμετώπισης του περιβάλλοντος της Σερίφου από τον νομοθέτη,να δούμε μερικά κρίσιμα σημεία. Μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής. .

..Απαγορεύεται η ανέγερση κάθε είδους νέας οικοδομής, κατασκευής τεχνικών έργων ή εγκαταστάσεων όπως διανοίξεις και διαμορφώσεις οδών, διαμορφώσεις χώρων στάθμευσης οχημάτων, καθώς και οποιαδήποτε ενέργεια αλλοίωσης του χαρακτήρα του τοπίου και των φυσικών χαρακτηριστικών του χώρου (εξόρυξη, αμμοληψία, εκβραχισμοί, μπάζωμα, κοπή αυτοφυούς βλάστησης κ.λ.π.).

Για τις εκτός σχεδίου και τις εκτός ορίων οικισμών περιοχές της νήσου Σερίφου ισχύουν τα παρακάτω : ...Επιβάλλεται τα κτίσματα να είναι μονώροφα με μέγιστο επιτρεπόμενο ύψος 4,50 μέτρα. Το ύψος μετρείται από τη φυσική στάθμη του εδάφους σε κάθε σημείο του περιγράμματος του κτιρίου... Τα νέα κτίρια επιβάλλεται να έχουν λιτή γεωμετρική μορφή κατά τοπικά επικρατούντα ιστορικώς αρχιτεκτονικά πρότυπα.

 Η αρχιτεκτονική σύνθεση, με την κατάλληλη διάσπαση του κτιρίου σε επιμέρους όγκους ή σε επιμέρους κτίσματα και την κατάλληλη τοποθέτηση του στο γήπεδο, θα πρέπει:

 α) να προσαρμόζεται στη φυσική μορφολογία του εδάφους,

 β) να μην παραμορφώνει την κορυφογραμμή, όπως φαίνεται από καίριες θέσεις και περιοχές δημοσίου χαρακτήρα της ευρύτερης περιοχής (αρχαιολογικούς - ιστορικούς τόπους, παραλίες, οικισμούς, κύριες διαδρομές οδικές - θαλάσσιες, κ.λ.π.)... ..

. Η οροφή του υπογείου δεν επιτρέπεται σε κανένα σημείο του κτιρίου να βρίσκεται σε ύψος μεγαλύτερο των ογδόντα εκατοστών του μέτρου (0.80) από την στάθμη του φυσικού εδάφους ..



.Απαγορεύεται η ανέγερση κτισμάτων με τη μορφή ανεμόμυλων. Επιτρέπεται η αναστήλωση, στατική ενίσχυση, επισκευή ή εσωτερική διαρρύθμιση των ήδη υπαρχόντων..

. Απαγορεύεται η εκτέλεση έργων μετατροπής ρεμάτων σε οδούς εξυπηρέτησης τροχοφόρων ή πεζοδρόμους... Σε απόσταση 200 μ. από την γραμμή αιγιαλού του αμμώδους τμήματος της ακτής της Βαγιάς και σε ζώνη με ακτίνα 200 μ. από τα ακραία σημεία της γραμμής αυτής, καθώς και 100 μ. από την γραμμή αιγιαλού του αμμώδους τμήματος των λοιπών ακτών που αναφέρονται στο προηγούμενο εδάφιο και σε ζώνη με ακτίνα 200 μ. από τα ακραία σημεία της γραμμής αυτής απαγορεύεται οποιαδήποτε δόμηση, περίφραξη, εκσκαφή, επιχωμάτωση ή αμμοληψία, κοπή αυτοφυούς βλάστησης και γενικά οποιαδήποτε δραστηριότητα που αλλοιώνει το περιβάλλον ή παρεμποδίζει την ελεύθερη χρήση της παραλίας από το κοινό..




. Οι παραλίες Άγιος Γιάννης, Ψιλή Άμμος, Άγιος Σωστής, Λιά, Καλόγερος, Καράβι, Καλό Αμπέλι, Βαγιά, Γάνεμα, Κουτάλας, Μαλλιάδικο, Δυο Γιαλούδια, Αβεσσαλός, Νοτινός, Ελληνικά, Καραβάς, Συκαμιά, Πλατύς Γιαλός και Κένταρχος χαρακτηρίζονται ως αξιόλογες παραλίες για κολύμβηση και αναψυχή του κοινού και ως εκ τούτου επιβάλλεται η διαφύλαξη της φυσικής τους κατάστασης και του δημοσίου χαρακτήρα τους...

 Απαγορεύεται το αγκυροβόλιο σκαφών αναψυχής σε απόσταση 100μ. από τηνγραμμή αιγιαλού των παράλιων (όπως στην Ψιλή Αμμο πού την εχουν μετατρέψει σε λιμανάκι;) που αναφέρονται παραπάνω, καθώς και η άσκηση οχλουσών δραστηριοτήτων αναψυχής, όπως το θαλάσσιο σκι, το τζέτ-σκι κ.λπ., καθώς και η εγκατάσταση ιχθυοκαλλιεργειών...

 Απαγορεύεται η κατεδάφιση, η κάθε είδους καταστροφή ή αλλοίωση των παραδοσιακών λιθόκτιστων κτισμάτων που απαντώνται στην ύπαιθρο υπό την μορφή συγκροτημάτων εξειδικευμένης αγροτικής χρήσης ή μεμονωμένων κτισμάτων όπως «κατοικίες», «κελιά», «κρασοκέλια»...«περιστερώνες», «ανεμόμυλοι», «νερόμυλοι», αλώνια, βρύσες κ.λπ... ...κλιματιστικά- ηλιακοί θερμοσίφωνες πρέπει να τοποθετούνται σε μέρη που δεν είναι ορατά από τους κοινόχρηστους χώρους...

 Η κατασκευή πισίνας επιτρέπεται μόνο σε οργανωμένες τουριστικές μονάδες, υπό την προϋπόθεση ότι η αναγκαιότητα κατασκευής της διαπιστώνεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αιγαίου... Ορίζεται ελάχιστη απόσταση 15μ. τοποθέτησης οικοδομών ή περιτοιχίσεων από τις καθορισμένες οριογραμμές χειμάρρων και ρεμάτων ή 20μ. από τις φυσικές όχθες, αν δεν έχουν καθορισθεί, για λόγους προστασίας και ανάπτυξης της παρόχθιας βλάστησης..

. Επιβάλλεται η διατήρηση και αποκατάσταση των λιθόστρωτων δρόμων, πλατειών και σκαλοπατιών, επαναλαμβάνοντας τον τύπο της λιθόστρωσης και το μέγεθος των λίθων. Στις πλακοστρώσεις που γίνονται σε δημόσιο χώρο ή ακόμα και σε ιδιωτικούς θα πρέπει να επαναλαμβάνεται ο χαρακτήρας της πλακόστρωσης,όπως επικρατεί στον οικισμό ως προς τα σχήματα, τα μεγέθη των πλακών και τον τρόπο τοποθέτησής τους»..
 ΣΕΡΙΦΟΣ FREE
.

3 σχόλια:

  1. Το σπιτι του παπακωνσταντινου ειναι τουριστικη μοναδα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το νοικιαζει και μαλιστα μοσχοπληρωνεται γιααυτό

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξέρει κανεις ποσά τετραγωνικά χτίζονται σε αγροτεμάχιο 10στρεματων για τουριστικά καταλύματα ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...