2 Μαΐ 2012

Αφανίζονται οι φώκιες στο Αιγαίο

Τετάρτη, 02 Μάιος 2012 14:59



 Περισσότερες από 10 μεσογειακές φώκιες εντοπίστηκαν μέσα στο 2012 νεκρές κυρίως σε Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη. Και δεν είναι το φαινόμενο φετινό. Νεκρές φώκιες εντοπίζονται σχεδόν σε όλα τα παράλια της Ελλάδας, σε Δωδεκάνησα, Σάμο, Χίο, Σποράδες, Εύβοια, Κυκλάδες, Κρήτη, Θάσο, Χαλκιδική, Λήμνο, Ζάκυνθο, Δυτική Πελοπόννησο, περισσότερο στα νησιά του Αιγαίου και λιγότερο του Ιονίου, τα τελευταία χρόνια. Eίκοσι πέντε το 2011 Το 2011, σύμφωνα με στοιχεία της Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, αναφέρθηκαν 25 περιπτώσεις με νεκρές φώκιες, 6 εκ των οποίων οφείλονταν σε ηθελημένη θανάτωση, κυρίως με όπλο. «Αν και δεν έγινε νεκροψία σε όλα τα περιστατικά, στις μισές περιπτώσεις από τις οποίες έγινε, οφειλόταν σε ηθελημένη θανάτωση», λέει η βιολόγος της Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, κ. Μαριάννα Ψαραδέλλη.

 Το 2010 τα συνολικά περιστατικά ανήλθαν σε 30 και το 2009 σε 19. «Αλλη αιτία θανάτου αποτελεί η παγίδευσή τους σε αλιευτικά εργαλεία, όπως τα δίχτυα, στην προσπάθεια αναζήτησης τροφής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, πρόκειται συνήθως για νεαρότερες ηλικιακά φώκιες» συμπληρώνει και ο θάνατός τους καταχωρίζεται ως θάνατος από ατύχημα. «Aμαθες» στην αναζήτηση τροφής με αυτόν τον τρόπο, οι νεαρές φώκιες μπλέκονται στα δίχτυα. Τον κατάλογο των αιτιών συμπληρώνουν ο θάνατος από άγνωστα αίτια και εκείνος από μη ανθρώπινο παράγοντα. Ωστόσο, ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να ευθύνεται έμμεσα.




 Οταν το περιβάλλον καθίσταται ακατάλληλο για να γεννήσει τα μικρά της η φώκια, όπως παραλίες που γίνονται πολυσύχναστες και καταλαμβάνονται από ξαπλώστρες και ομπρέλες, το θηλαστικό αναγκάζεται να επιλέξει άλλο σημείο. Αυτό μπορεί να είναι κάποια σπηλιά. Εκεί, «αν το νερό ανεβεί, μπορεί να παρασύρει το μικρό και να χωριστεί από τη μητέρα που εκείνη την περίοδο το θηλάζει, οπότε πεθαίνει από έλλειψη τροφής». Και η φώκια, όπως και τα άλλα είδη απειλείται, από τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων εξαιτίας της υπεραλίευσης και της αλίευσης γόνων (νεαρών ψαριών πριν προλάβουν να γεννήσουν με τη σειρά τους αυγά). 

Το τελευταίο διάστημα «έχουν καταγραφεί επιθέσεις από φώκιες σε ιχθυοτροφεία», φαινόμενο πρωτόγνωρο, εξηγούν από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» ο διευθυντής και ειδικός σε θέματα θαλάσσιας προστασίας Θοδωρής Τσιμπίδης και η υδροβιολόγος και συντονίστρια έρευνας και δράσεων προστασίας, Αναστασία Μήλιου. Ειδικότερα, πρόσφατα περιήλθε σε γνώση των ανθρώπων της περιβαλλοντικής οργάνωσης τέτοιο περιστατικό, με επίθεση πεινασμένης φώκιας σε ιχθυοτροφείο στους Φούρνους, κατά την οποία το τελευταίο υπέστη εκτεταμένες ζημιές. Δεν τις συμπαθούν όλοι 





Οι φώκιες στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν τροφή γίνονται αντιπαθείς από αλιείς. Αν και αρκετοί αλιείς συμμετέχουν ενεργά σε δίκτυα παρατήρησης και καταγραφής της μεσογειακής φώκιας από περιβαλλοντικές οργανώσεις παρέχοντας πολύτιμα στοιχεία για τα σημεία όπου τις εντοπίζουν, δεν είναι λίγες οι φορές που άλλοι συνάδελφοί τους δρουν... αποφασιστικά εξοντώνοντάς τες, συνήθως πυροβολώντες τες. Η μείωση των θαλάσσιων βιοτόπων, η θαλάσσια ρύπανση εντείνουν το πρόβλημα. «Ουσιαστική λύση στο πρόβλημα θα έδινε η αυτοδιαχείριση των αλιευμάτων», επισημαίνει ο νυν συνεργάτης του Αρχιπελάγους, Βασίλης Κουρουτός, πρώην διευθυντής του Θαλάσσιου Πάρκου στην Αλόννησο και αλλοτινός δημιουργός της Εταιρείας Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας. Για τον σκοπό αυτό, το καλοκαίρι σχεδιάζεται να οργανωθεί σχετικό εργαστήριο διάρκειας δέκα ημερών, με συμμετοχή επιστημόνων και από το εξωτερικό. 

kyklades news

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...