1 Ιουλ 2012

Αρχείο Προφορικής Ιστορίας Κυκλάδων - Ευρωπαϊκή συνάντηση στη Σίκινο


Α. Το αρχείο και η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του. Η Media dell’ Arte, μεσα από την πρωτοβουλία “Σχέδιο Νησολόγιο”, από το 2002 δημιουργεί το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας Κυκλάδων (Α.Π.Ι.Κ.): μια αρχειοθετημένη συλλογή προφορικών μαρτυριών, παλαιού φωτογραφικού υλικού και εγγράφων από τα κοινοτικά αρχεία των νησιών.

 Για τα μικρά νησιά, το Α.Π.Ι.Κ. είναι σήμερα η μοναδική οργανωμένη ιστορική πηγή για τη νεώτερη και, κυρίως, τη σύγχρονη ιστορία των τόπων αυτών (19ος-20ος αιώνας). Η ομάδα αποτελείται από ιστορικούς, μουσειογράφους, κοινωνικούς ανθρωπολόγους, φιλολόγους, εθνολόγους αλλά και από ανθρώπους άλλων ειδικοτήτων που απλώς αγαπούν τις Κυκλάδες και την ιστορία τους. 

Νησιώτες και μη, επιστήμονες και εθελοντές, όλοι εργάζονται συστηματικά για τη συλλογή του υλικού, ταξιδεύοντας χειμώνα από νησί σε νησί, παίρνοντας συνεντεύξεις από ανθρώπους που μιλούν για τη ζωή τους, την ιστορία τους, την καταγωγή τους, τα χρόνια της εξορίας, τη μετανάστευση, πολέμους, δικτατορίες, τη μουσική και τα γλέντια τους, τους έρωτές τους, για οικονομικές κρίσεις, κοινωνικές ανατροπές και φυσικές καταστροφές.

 Β. Το Α.Π.Ι.Κ. γίνεται πρότυπο για άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Το 2011 πέντε οργανισμοί από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, (UNESCO Initiative Center - Πολωνία, Ponte nas Ondas - Πορτογαλία, XANDOBELA -Ισπανία, Kultuur Aitab Hingata - Εσθονία, UNESCO National Commission Λετονία) προτείνουν στην ομάδα Media dell’ Arte τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Grand Treasures (2011-2013). 

 Σκοπός του προγράμματος είναι η παροχή τεχνογνωσίας και μεθοδολογικών εργαλείων από την ελληνική ομάδα προς τους πέντε οργανισμούς, ως προς τον τρόπο συλλογής, επεξεργασίας και αρχειοθέτησης του υλικού, με στόχο την εκπαίδευσή τους για τη δημιουργία δικού τους αρχείου προφορικής ιστορίας.

 Γ. Η ευρωπαϊκή συνάντηση “GRAND TREASURES” στη Σίκινο. Για πρώτη φορά, μια ευρωπαϊκή συνάντηση διοργανώνεται σε ένα μικρό νησί όπως η Σίκινος: Η τρίτη συνάντηση των εταίρων του προγράμματος GRAND TREASURES θα πραγματοποιηθεί στο νησί (3-7/2012), ενώ έχουν ήδη προηγηθεί συναντήσεις στην Πολωνία (Δεκέμβριος 2011) και στην Πορτογαλία (Φεβρουάριος 2012). Στο πλαίσιο των εργασιών της συνάντησης θα δοθούν δύο διαλέξεις, ανοιχτές στο κοινό: διάλεξη-workshop της ιστορικού κας Τασούλας Βερβενιώτη και της ιστορικού-μουσειογράφου, μέλους της Media dell’ Arte, κας Ελεάννας Βλάχου.

 Δ. Η έκθεση “GRAND TREASURES: human stories in Human History” στη Σίκινο. Με πρωτοβουλία της ελληνικής ομάδας, στο πλαίσιο του προγράμματος GRAND TREASURES, διοργανώνεται από κοινού με τους πέντε εταίρους η έκθεση “GRAND TREASURES - human stories in Human History”. Εκεί θα παρουσιαστεί μέρος του υλικού (προφορικές μαρτυρίες, φωτογραφικό υλικό κλπ) που έχει συλλέξει μέχρι στιγμής η κάθε χώρα.

 Η ελληνική συμμετοχή θα είναι, φυσικά, με υλικό από το Αρχείο Προφορικής Ιστορίας Κυκλάδων. Η έκθεση εγκαινιάζεται στη Σίκινο, στις 6 Ιουλίου και περιοδεύσει και στις υπόλοιπες πέντε συμμετέχουσες χώρες μέχρι το τέλος του 2013.

 http://cycladitis.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...