18 Ιουν 2013

Η δικιά μας ουτοπία να γίνεΙ αναπτυξιακός στόχος.

espa 14-20
Ρεπορτάζ από το Αναπτυξιακό Συνέδριο στη Σύρο
Ώρα 11.πμ
Το πρωί της επομένης, σήμερα δηλαδή Τρίτη στις 9.30 ξεκίνησε το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.
Μόλις ανακοινώθηκε η ανάρτηση από σήμερα της πολύ σημαντικής πλατφόρμας όπου θα γίνεται η ενημέρωση και η δημόσια διαβούλευση. βλ. http://www.aegean2020.gr/site/
Ώρα 11.45
Και στη σημερινή συνάντηση, αναφέρθηκε ότι όσα έγιναν ως χτες, τα λάθη δηλαδή και οι παραλήψεις, πρέπει να αποτελέσουν ένα παρελθόν στο οποίο δεν πρέπει να επανέλθουμε.
Υπερτονίζεται από ομιλητές και κυρίως από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν:
η συμβολή της Κοινωνίας των Πολιτών, η ανάγκη για να αναβαθμιστούν οι προσπάθειες που γίνονται με κατεύθυνση την πρωτογενή παραγωγή, η ανάγκη να υπάρξουν συνεργατικά σχήματα, η σύνδεση με την πανεπιστημιακή κοινότητα και την έρευνα.
Ώρα 12.00
Περισσότερα για το ΕΣΠΑ και το συγκεκριμένο πρόγραμμα, εδώ:
H ευρωπαϊκή επιτροπή δεν θα χρηματοδοτήσει έργα Υγειονομικής ταφής Απορριμμάτων αν δεν υπάρξει ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισής τους, με πλήρη και σωστή ανακύκλωση.
Το ίδιο θα γίνει και στους Βιολογικούς Καθαρισμούς.

Διαφορετικά να ξέρουμε ότι, δεδομένου του μεγάλου προβλήματος που υπάρχει στο Νότιο Αιγαίο, αν δεν υπάρξει καλύτερη αντιμετώπιση τα πρόστιμα θα συνεχίσουν να επιβάλλονται και τα έργα δεν θα εγκρίνονται.
Ώρα 12.15
Μόνο το 20% του προγράμματος αφορά υποδομές. Το υπόλοιπο 80% αφορά στην ανάπτυξη της έρευνας, της επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας, της αγροτικής παραγωγής, στον πολιτισμό και στην προώθηση “άυλων” πρωτοβουλιών και ιδεών για την επιχειρηματικότητα. Προβάλλεται συνεχώς η ιδιαίτερη σημασία που δίνεται στην ενέργεια, στη μείωση του Ενεργειακού Αποτυπώματος Άνθρακα και στην προστασία του περιβάλλοντος.
ώρα 12.27
Διαπίστωση (όχι πως μας εξέπληξε κιόλας): Στα θέματα καινοτομίας η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι σε πολύ χαμηλό επίπεδο. Μιλάμε …πάτος!
Γιατί; Τα προγράμματα ως τώρα δεν κατάφεραν να δημιουργήσουν βιώσιμα μοντέλα και επιχειρήσεις με διάρκεια. Δεν παρήγαγαν ούτε τεχνολογία, ούτε καινοτομία. Περιορίστηκαν στην αγορά παγίων. Αυτό πρέπει να αλλάξει…
ώρα 12.39
Καταγράφω χύδην τοποθετήσεις …κι όποιος αντέξει!
Πρέπει να βρούμε και να αναδείξουμε τους λόγους που τα νησιά μας θα είναι ελκυστικά σε κατοίκους και επισκέπτες.

Να δημιουργήσουμε καινούργιες ευκαιρίες, στη θαλάσσια και στην αγροτική πολιτική, αξιοποιώντας την παράδοση τον πολιτισμό και την φύση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και άλλους φορείς σε σταθερή βάση.

Τα νησιά μας δεν θα αντέξουν άλλη επιβάρυνση.
Η διαχείριση του νερού είναι κάκιστη και μας στοιχίζει πολύ.
Το ίδιο και όσο αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων η περιφέρεια όλη βρίσκεται σε δύσκολη θέση και κινδυνεύουμε να χάσουμε το παιχνίδι.
ώρα 13.00
Προστασία οικιστικού κεφαλαίου, ανάδειξη περιοχών φυσικού κάλλους, διαχείριση φυσικών πόρων, αλλαγή του μοντέλου “ήλιος- θάλασσα”… και βεβαίως δεν μπορούσαμε να μην μπούμε στην πεπατημένη της επανάληψης των ίδιων και των ίδιων πάντα λεκτικών εφευρημάτων που ωραιοποιούν μια κατάσταση η οποία τελματώνει μια ζωή τις στοχεύσεις και τις επιδιώξεις μας.
 
Όπως όλα τα προηγούμενα προγράμματα και αυτό θα κριθεί εκ του αποτελέσματος.
Επειδή όμως αυτή τη φορά μπαίνει το θέμα της δημόσιας διαβούλευσης και της συμμετοχής στις διαδικασίες των συλλογικοτήτων και της κοινωνίας των πολιτών ας είμαστε έτοιμοι, ώστε να καταθέσουμε τις προτάσεις και τις ενστάσεις μας στην πλατφόρμα που έδωσα παραπάνω, όσοι από τους πολίτες αισθάνονται την ανάγκη να το κάνουν.
Ώρα 14.00
Ενδιαφέρουσα η τοποθέτηση του δημάρχου Ρόδου. Αναφέρθηκε στη βιαιότητα του μνημονίου, στη διγλωσία του κράτους και της κεντρικής διοίκησης, φέρνοντας σημερινό μόλις παράδειγμα για τη δημιουργία Εταιρίας στην οποία θα περάσουν όλα τα Λιμενικά Ταμεία της χώρας. Δεν μπορεί να μιλάμε για αποκεντρωτικές πολιτικές και παράλληλα να στερείται ο δήμος από τα έσοδα μιας ακόμα πηγής.

 Έθεσε το θέμα της παραχώρησης των λιμανιών και των αεροδρομίων στην οποία ενώ συμφωνεί κατ’ αρχήν διαφωνεί με τον τρόπο και την έλλειψη εγγυήσεων. Επίσης αναρωτήθηκε για τη μοίρα των μικρών λιμανιών όταν παραχωρηθούν τα …φιλέτα!

Ζήτησε τεχνική υποστήριξη των μικρών κι αδύναμων νησιών ώστε να μποορέσουν να ανταποκριθούν στο πρόβλημα της αδυναμίας σύνταξης μελετών.
Μίλησε ακόμα για ελλειματικούς ισολογισμούς μεγάλων τουριστικών μονάδων που μπορεί να αποτελέσουν μεγάλο κίνδυνο για την τουριστική αγορά αν τελικά καταλήξουν σε πτώχευση.
ώρα 14.10
Στο βήμα ο κ. Χαράλαμπος Κόκκινος.
Η χώρα πριν λίγους μήνες ήταν στην εντατική. Σήμερα μόλις αρχίζει να ανασαίνει.
Τέσσερα Πλαίσια στήριξης έχουμε ως τώρα διαχειριστεί και πάμε για το πέμπτο.
Η γραφειοκρατεία είναι η μεγάλη μας πληγή και κάποιος πρέπει να πάρει την απόφαση να σπάσει αβγά για να δούμε τα προγράμματα να προχωράνε.

Ο Καλλικράτης μπήκε βίαια σε περίοδο δύσκολη για τη χώρα. Θα υπάρξει οργανωμένη μέριμνα από το επίσημο κράτος ώστε να στηριχτούν οι μικροί δήμοι; Να απλουστευτούν οι διαδικασίες που καθυστερούν τις ωριμάνσεις των έργων. Χάνουμε πολύτιμο χρόνο, περνά ο καιρός και καλούμαστε να κάνουμε αγώνα δρόμου.

Πρέπει να γίνει αποτίμηση του τι μπορέσαμε να κάνουμε και να θέσουμε τις νέες προτεραιότητες και το οργανόγραμμα της νέας περιόδου.
Το βασικό θέμα που απασχολεί την κοινωνία είναι η αυξανόμενη ανεργία. Να στηριχτεί η κοινωνία και η επιχειρηματική αγορά με αυτό που λέμε “ζεστό χρήμα” ώστε να μπορούν να πάρουν ανάσα και να κάνουν επενδύσεις.

Και βέβαια κλείνοντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Αειφόρα Ανάπτυξη, στην Εξωστρέφεια και στο σύνθημα: το μέλλον ανήκει σ΄αυτούς που το προετοιμάζουν…
ώρα 14.40
Χατζηιωάννου Αντώνης- αντιπεριφερειάρχης (αγροτικής οικονομίας, Κτηνιατρικής και αλιείας)
Υγεία και μεταφορές-επικοινωνία με τον έξω κόσμο είναι οι βασικοί πυλώνες για τη ζωή σε έναν τόπο και κυρίως σε νησιά σαν τα δικά μας. Και τα δυο αυτά είναι κρατική υπόθεση και τα δυο είναι σε λάθος δρόμο.

Με τον Καλλικράτη, τον Καποδίστρια το κράτος απλά αλλάζει την ουρά του στον τρόπο που κάθεται. Τα νησιά δεν είναι μόνο ούζα το καλοκαίρι. Εμπιστευτείτε μας, μπορούμε να αποφασίσουμε κι εμείς. Αφήστε μας όμως να κάνουμε τη δουλειά μας.

Δυσκολεύεται ο κόσμος που θέλει να κάνει μια μικρή επένδυση για τυποποίηση. Από παντού σηκώνονται τοίχοι ανυπέρβλητοι, υπηρεσίες, τράπεζες…

Θέλουμε ανθρώπους που είναι ινδιάνοι… που ζουν εδώ. Να δουλέψουν για τον τόπο, στον τόπο. Δεν θέλουμε με τίποτα να έρθουν οι μεγάλες εταιρίες και να διώξουν τους ψαράδες μας. Πρέπει να καταλάβει η Κεντρική διοίκηση ότι είμαστε εδώ γιατί αγαπάμε την πατρίδα μας, αλλά είμαστε και περήφανοι που είμαστε νησιώτες.
ώρα 15.00
Δήμαρχος Λειψών
Πρέπει να δώσουμε ρόλο στο κάθε μικρονήσι.
Οχι στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού. Να οικοδομήσουμε οικονομίες και κοινωνίες των 365 ημερών. Οι κοινωνίες των 60 ημερών δεν παράγουν τίποτε.
Οι αντιφάσεις είναι τεράστιες.

Δεν προχωρήσαμε σε μεταρυθμίσεις της διοίκησης.
Όταν σχεδίαζα μαζί με τους συμπατριώτες μου το τόπο μου βάλαμε κάποια θέματα. Φτάσαμε σιγά σιγά να είμαστε στους μικρούς Λειψούς 800 κάτοικοι εκ των οποίων τα 140-150 είναι παιδιά. Πέρσι είχαμε 100% (7 στα 7) επιτυχία εισαγωγής σε τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και ξαφνικά έρχεται μια απόφαση και μας υποβαθμίζει…

Θέλουμε τον έλεγχο, αλλά ο έλεγχος έχει καταντήσει διαστροφή. Όταν δυο χρόνια μαζεύεις χαρτιά για να μπορέσεις να ενταχτείς σε ένα πρόγραμμα αυτό δεν είναι θετικό, δεν μπορεί να μας πάει μπροστά.

Σ αυτό που λέμε σήμερα παγκοσμιοποίηση, αν δεν έχουμε ανακατατάξεις παγκόσμιας κλίμακας που θα απαγορεύουν τη διακίνηση και το ταξίδι, τοτε θα ζήσουμε ένα φαινόμενο που οι επισκέπτες μας θα αναζητούν τη μοναδικότητά μας και θα κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να μας βρούν και να ζήσουν τη συγκίνηση που προφέρει ο τόπος μας.

Η τοπικότητα θα αναδειχθεί. Δεν θα περιμένουμε κανέναν καρεκλοκένταυρο να κάνει τη δουλειά μας. Θα εντοπίσουμε τα 3-4 χαρακτηριστικά που έχει ο κάθε τόπος, θα τα προστατέψουμε, θα τα αναδείξουμε…

Γιατί αν χαθεί κι αυτή η ευκαιρία αυτό θα είναι εις βάρος των νησιών μας.
Νομίζω (κι ενώ ο κ. Μαχαιρίδης κλείνει κάνοντας το ρεζουμέ) πρέπει να σημειώσω ότι αξίζει κανείς να ρίξει μια ματιά στο υποδειγματικό παράδειγμα των Λειψών. Ο τελευταίος ομιλητής, δείχνει με τον καλύτερο τρόπο ότι δεν αρκούν τα προγράμματα. Πάνω και πέρα από αυτά είναι ο άνθρωπος. Και οι άνθρωποι των Λειψών δείχνουν ένα δρόμο!

Επίλογος
Κλείνω αυτή την παρουσίαση μέσα από την αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Λυκείου στο Μάννα της Σύρου και δεν ξέρω αν μπορούμε να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον. 

Υπήρξε ένα κλίμα στο τέλος που έδειχνε ότι πολλοί αυτοδιοικητικοί δεν πιστεύουν στην επιτυχία αυτού του προγράμματος. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι δεν αλλάζει η δομή και υπάρχει ασφυκτικός έλεγχος σε όλη τη φάση από αυτό που συχνά επαναλάμβαναν “την πλατεία Συντάγματος”. 

Μπορούμε όμως να το παλαίψουμε και βέβαια δεδομένου ότι πια μας δίνεται η δυνατότητα, ας κάνουμε χρήση της διαδικτυακής πλατφόρμας. Ο διάλογος πάντα είναι για καλό και σίγουρα μπορεί να δώσει καλύτερες λύσεις.

 Ας δούμε για τηΣέριφο τις προτάσεις μας κι ας κρατάμε μικρό καλαθάκι. Αρκεί το τελικό του περιεχόμενο να είναι ελκυστικό και ποιοτικό.
Δεδομένης της συγκυρίας οι προοπτικές ακόμα κι αν δεν είναι καλές, μπορεί να γίνουν.
Πηγή : Filed under: food 'n'http://karvouna.wordpress.com/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...