25 Ιουν 2013

Η ύδρευση των νησιών του Αιγαίου

Πληροφορίες αναφέρουν ότι λόμπι συμφερόντων προωθεί τη διασπάθιση των κεφαλαίων των εθνικών πόρων για μεταφορά νερού στα νησιά του Αιγαίου με πλοία, αντί αυτά τα χρήματα να διατεθούν για τη δημιουργία μονάδων αφαλάτωσης.

Θα είναι πράγματι απογοητευτικό όσο και τραγικό, αν οι πληροφορίες αληθεύουν. Με την εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης, μέσω εθνικών πόρων, το κόστος νερού κυμαίνεται από 1,00 έως 2,00 ευρώ ο τόνος.

Αυτό, εκτός του ότι αποτελεί τη μόνιμη και ποιοτικά καλύτερη λύση της ύδρευσης των νησιών, αφήνει και μεγάλα περιθώρια εσόδων στους οικείους δήμους για γρήγορη απόσβεση του κόστους επένδυσης.

Αντίθετα, το κόστος νερού με μεταφορά του με πλοίο από το Λαύριο, είναι 14,76 ευρώ ο τόνος συν 0,70 πρόσθετα έξοδα, ήτοι συνολικώς 15,46 ευρώ ο τόνος. Μάλιστα από 01/06/2013 το κόστος θα ανέλθει σε 16,69 ευρώ και η μεταφορά από Ρόδο σε 17,69 ευρώ.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι ετοιμάζεται μεγάλο πανηγύρι συμφερόντων εις βάρος των δήμων των νησιών του Αιγαίου και των κατοίκων τους, αφού αν επιλεγεί αυτή η χείριστη λύση είναι πρόδηλο ότι θα εγκαταλειφθεί η εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης μέσω εθνικών πόρων, όπως ακριβώς βολεύει το λόμπι συμφερόντων, αφού σε αυτό στοχεύει. Πολλοί δήμαρχοι έχουν αντιδράσει ενάντια στα προωθούμενα συμφέροντα.

Επισημαίνεται ότι η ύπαρξη μονάδων αφαλάτωσης στα νησιά του Αιγαίου και ιδιαίτερα σ' εκείνα που βρίσκονται πλησίον των τουρκικών ακτών εξασφαλίζει την ανεξαρτησία τους από άλλες πηγές εφοδιασμού νερού και ενισχύει την εθνική συνοχή.
Αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου».
Με τιμή
Νικόλαος Λιαπάκης
Αμπελόκηποι
Πηγή : http://www.enet.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...