22 Ιουν 2013

JP Morgan: Η πολλή δημοκρατία βλάπτει

 


Η JP Morgan προτρέπει την περιφέρεια της ευρωζώνης να ξεφορτωθεί τα «ροζ» και αντιφασιστικά συντάγματα
 
Όπως αποκαλύπτει ο Leigh Phillips, δημοσιογράφος του Observer, την περασμένη εβδομάδα, η ευρωπαϊκή οικονομική ερευνητική ομάδα της JP Morgan, παρουσίασε μια 16σέλιδη μελέτη σχετικά με την κατάσταση στην ζώνη του ευρώ. Στο έγγραφο παρουσιάζονται επίσης προτάσεις αναφορικά με διαρθρωτικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις όπως μείωση του κόστους εργασίας, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση «προστατευόμενων» βιομηχανιών κλπ.

Σύμφωνα με τους μελετητές της JP Morgan, η ευρωζώνη είναι περίπου στα μισά της περιόδου προσαρμογής και η λιτότητα είναι πιθανό να είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα του τοπίου "για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα». Αυτό όμως που πραγματικά προκαλεί εντύπωση είναι ο κυνισμός της μελέτης, καθώς οι συγγραφείς της επισημαίνουν πως το σημαντικότερο πρόβλημα σήμερα στην Ευρώπη για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας είναι το «πλεόνασμα δημοκρατία που υπάρχει σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και πρέπει να περικοπεί».

Για τους συγγραφείς της έκθεσης David Mackie και Malcolm Barr «τα πολιτικά συστήματα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια θεμελιώθηκαν μετά το τέλος δικτατοριών και ορίστηκαν από αυτή την εμπειρία. Τα συντάγματα στις χώρες αυτές έχουν την τάση να δείχνουν μια ισχυρή σοσιαλιστική επιρροή, γεγονός που αντικατοπτρίζει την πολιτική δύναμη που αριστερών κομμάτων που αποκτήθηκε μετά την ήττα του φασισμού». Για την JP Morgan τα pinko (φιλοκομμουνιστικά) συντάγματα στον ευρωπαϊκό νότο, ήταν αυτά που εξέθρεψαν τα δημοσιονομικά προβλήματα προτάσσοντας τα δικαιώματα των εργαζομένων. «Οι αδυναμίες της πολιτικής τους κληρονομιάς αποκαλύφθηκαν κατά την διάρκεια της κρίσης, αφού οι χώρες της περιφέρειας έχουν μόνο εν μέρει πετύχει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, καθώς οι προσπάθειες περιορίζονται από τα ίδια τους τα συντάγματα, όπως για παράδειγμα στην Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ελλάδα όπου παρατηρείται άνοδος λαϊκίστικων κομμάτων».

Πηγή: avgi.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...