24 Ιουν 2013

Χρήστος Παν. Χρυσολωράς Ο Αμπελουργός της Σερίφου

Ο Χρήστος Παν. Χρυσολωράς γεννήθηκε το 1982 και μεγάλωσε στη Σέριφο. Έμαθε την αγροτική τέχνη και την αμπελουργία από τον πατέρα του, Παναγιώτη, ο οποίος με τη σειρά του είχε διδαχθεί από τον δικό του πατέρα και τον παππού του.

 Με εξαίρεση το διάστημα που έλειψε για σπουδές στο Δημόσιο ΙΕΚ Αμαρουσίου (τεχνικός αμπελουργίας-οινοτεχνίας) και τη στρατιωτική του θητεία, ο Χρήστος έζησε όλη του τη ζωή στο νησί. 

Είναι ενταγμένος στο πρόγραμμα “Νέων Αγροτών” και όλες οι καλλιέργειες στα αγροκτήματά του είναι πιστοποιημένες βιολογικές από τον οργανισμό Qways. Παρακολουθεί συστηματικά επιμορφωτικά σεμινάρια, τόσο για την αμπελουργία και την οινοτεχνία, όσο και για την φυτική και ζωική παραγωγή.


 Καλῶς δὲ κἀκεῖνος εἶπεν ὃς ἔφη τὴν γεωργίαν τῶν ἄλλων τεχνῶν μητέρα καὶ τροφὸν εἶναι. Εὖ μὲν γὰρ φερομένης τῆς γεωργίας ἔρρωνται καὶ αἱ ἄλλαι τέχναι ἅπασαι, ὅπου δ᾽ ἂν ἀναγκασθῇ ἡ γῆ χερσεύειν, ἀποσβέννυνται καὶ αἱ ἄλλαι τέχναι σχεδόν τι καὶ κατὰ γῆν καὶ κατὰ θάλατταν
ΞΕΝΟΦΩΝ



Καλώς ήλθατε στον διαδικτυακό χώρο των Αμπελώνων Χρυσολωρά. http://chrysoloras.gr/index.php/photo-gallery Τα αδειοδοτημένα και πιστοποιημένα βιολογικά αμπέλια μας βρίσκονται στη Σέριφο, όπου στη θέση “Φλάσκος” κατασκευάζεται σήμερα σύγχρονο μικρό οινοποιείο, από την εταιρεία Ορίζοντες Τεχνική, με ευρωπαϊκή συγχρηματοδότηση από το πρόγραμμα Leader

 Η Σέριφος υπήρξε ονομαστός αμπελότοπος από την αρχαιότητα μέχρι και τις αρχές του 20ου αιώνα, όταν και οι καλλιέργειες σταδιακά εγκαταλείφθηκαν, αρχικά λόγω της απασχόλησης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του νησιού στα Μεταλλεία και αργότερα λόγω της αστυφιλίας και της τουριστικής ανάπτυξης.



 Όραμά μας είναι να αναβιώσει η συστηματική παραγωγή κρασιού στις πλαγιές της Σερίφου, με την οινοποίηση τοπικών ποικιλιών των Κυκλάδων, όπως “Σερφιώτικο”, “Μαντηλαριά”, “Μονεβασιά”, “Τσαμπάτο”, “Ψαροσύρικο”, “Πλατύραχο” και “Αηδάνι”. 

Οι αμπελώνες μας είναι αποκλειστικά βιολογικοί, ξηρικοί και πολύ χαμηλής στρεμματικής απόδοσης.
Στο οικογενειακό μας αγρόκτημα παράγονται επίσης εποχιακά λαχανικά αρίστης ποιότητας, ενώ διαθέτουμε και – επίσης βιολόγικό- ελαιώνα, καθώς και μικρό ζωικό κεφάλαιο. Για οποιεσδήποτε περαιτέρω πληροφορίες ή παραγγελίες προϊόντων, δείτε την ενότητα “Επικοινωνία”.http://chrysoloras.gr/index.php/photo-gallery

Γράφει και επιμελείται ο Γιάννης Γούναρης 

Ο σπόρος υπήρχε από παλιά. Έφτασε ο καιρός να πετάξει το πρώτο μπουμπούκι ΟΙ ΑΜΠΕΛΩΝΕς ΧΡΥΣΟΛΩΡΑ .
Την περασμένη άνοιξη καλημέρισα μια γειτόνισσα μου που περνούσε μέσα από το αμπέλι. Μου είπε ότι πηγαίνει στο σουπερμάρκετ για να αγοράσει κληματόφυλλα, θα έφτιαχνε ντολμάδες. Της είπα ότι μόλις προσπέρασε τα κληματόφυλλα.

Ξαφνικά ξύπνησε από ένα γαστρονομικό λήθαργο, γύρισε άρχισε να μαζεύει κληματόφυλλα και έτσι δέθηκε η κλωστή από εκεί που την είχε αφήσει η μάννα της.

Γαστρονομία του τόπου μας είναι η μυρουδιά μιας πραγματικής ντομάτας, είναι η γεύση ενός ψαριού από την πάγκα, η κάπαρη, ο κρίταμος, τα μαυρομάτικα φασόλια, τα σπαράγγια, τα αμπελοφάσουλα τα χόρτα του φρυάνου,ο  μάραθος  το αμπέλι και τό κρασί η μυτζήθρα το λαδοτύρι και βέβαια η τεχνική που θα τα υπηρετήσει , θα τα αναδείξει.

Γαστρονομία ενός τόπου είναι αυτό που παράγει και που σοφά μαγειρεύει. Η γαστρονομία ενός τόπου είναι πολιτισμός που ρέει στον χρόνο, ταξιδεύει με τους ανθρώπους και καταγράφεται στο συλλογικό υποσυνείδητο.

Η Σέριφος  όπως άλλα νησιά με λίγους πόρους , ζήτησε και πέτυχε την τουριστική ανάπτυξη. Αυτό σημαίνει ότι η γαστρονομία εκτός από στοιχείο της πολιτισμικής μας ταυτότητας είναι και εμπορεύσιμο αγαθό.

Συνεπώς η σύνδεση της τοπικής γαστρονομίας με τον τουρισμό, η ποιότητα και η αλήθεια του τουριστικού προϊόντος μπορεί να φέρει την Σερίφο σε πλεονεκτική θέση αναδεικνύοντας την σε γαστρονομικό προορισμό.


Επειδή βεβαίως η τοπική γαστρονομία συνυπάρχει και εξαρτάται από τα τοπικά προϊόντα, οι παραγωγοί αυτοδικαίως καταλαμβάνουν εξέχουσα θέση στο γαστρονομικό κίνημα.

 Εδώ που η παραγωγή είναι σε φθίνουσα πορεία,  είναι καιρός να ξαναδώσουμε στους παραγωγούς την υπερηφάνεια ότι είναι σημαντικοί στο γίγνεσθαι του τόπου και να τους δώσουμε ευκαιρία και κίνητρα για παραγωγή περισσοτέρων και καλύτερων προϊόντων..






Πηγή : http://chrysoloras.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...