15 Μαΐ 2014

Εκατοντάδες νεκροί και αγνοούμενοι στο ορυχείο στη Μανισά της Τουρκίας

Του Μάρκο Πόλο
Σε πρωτοφανών διαστάσεων εργατικό δυστύχημα εξελίσσεται η έκρηξη στο ορυχείο της Σόμα – Θρήνος χωρίς τελειωμό για τους εκατοντάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες – Οργή κατά Ερντογάν και κυβέρνησης που επικρίνονται για ηθελημένη αδιαφορία στις αλλεπάλληλες καταγγελίες για την έλλειψη μέτρων ασφαλείας… 
Διαστάσεις πρωτοφανούς τραγωδίας λαμβάνει η έκρηξη στα ανθρακωρυχεία της Σόμα στην επαρχία Μανισά της Τουρκίας, όπου οι νεκροί και οι εγκλωβισμένοι εργάτες καταμετριούνταν σε εκατοντάδες καθιστώντας το δυστύχημα σε ένα από τα μεγαλύτερα εργατικά ατυχήματα όχι μόνο της Τουρκίας αλλά και του κόσμου ολόκληρου.

Το ανείπωτο αυτό δράμα έχει και πολιτική χροιά καθώς η οργή προς την κυβέρνηση Ερντογάν πολλαπλασιάζεται από το γεγονός ότι το κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης πρωτοστάτησε στην ιδιωτικοποίηση, χωρίς έλεγχο, όρους και όρια των ανθρακωρυχείων της χώρας, και μόλις πριν από δύο εβδομάδες είχε απορρίψει αίτημα της αντιπολίτευσης, στο κοινοβούλιο, για έλεγχο των συνθηκών ασφαλείας στο συγκεκριμένο ορυχείο που έγινε τάφος για εκατοντάδες ψυχές.

 Με τους περισσότερους από 400 άνδρες των σωστικών συνεργείων να δουλεύουν ακατάπαυστα από την Τρίτη το απόγευμα, ένα 24ωρο αργότερα είχαν ανασυρθεί περίπου 250 νεκροί ανθρακωρύχοι από τις γκρεμισμένες σήραγγες και σύμφωνα με ορισμένες κυβερνητικές πηγές εικάζεται ότι άλλοι 120 παρέμεναν εγκλωβισμένοι.

Κανείς δεν είναι βέβαιος αν αυτός είναι ο απολογισμός καθώς επικρατεί σύγχυση ως προς το πόσοι εργάτες ακριβώς βρίσκονταν στο ορυχείο την ώρα της έκρηξης. Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ήταν 787 μέσα στο ορυχείο, καθώς εκείνη τη στιγμή άλλαζαν οι βάρδιες.

Εξ αυτών επισήμως έχει ανακοινωθεί ότι έχουν διασωθεί 363 χωρίς, όμως, να δίνονται ακριβείς πληροφορίες για το πόσοι είναι οι τραυματίες και πόσοι οι αγνοούμενοι. Συγγενείς των ανθρακωρύχων, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή κύκλωσαν το ορυχείο, είτε περιμένουν με αγωνία νεότερα για τους ανθρώπους τους είτε καλούνται στο γειτονικό Συντονιστικό Κέντρο που έχει στηθεί για ν’ αναγνωρίσουν μέσα από φωτογραφίες των σορών που ανασύρονται τα οικεία τους πρόσωπα.

Ο τελευταίος επιζών ανασύρθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης και κάθε ώρα που περνά οι ελπίδες για την ανεύρεση ζωντανών ανθρακωρύχων ελαχιστοποιούνται.

 Η πρωτοφανής τραγωδία έχει πυροδοτήσει αγανάκτηση και οργή, τις οποίες η αναβολή των προγραμματισμένων ταξιδιών του Ερντογάν στην Τουρκία και του προέδρου Γκιουλ στην Κίνα, δεν φαίνεται να καταφέρνουν να κατευνάσουν.

 Στη χώρα κηρύχθηκε τριήμερο πένθος, όλες οι αθλητικές εκδηλώσεις αναβλήθηκαν. Ο Τούρκος πρωθυπουργός μετέβη στην Μανισά νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης όπου βρέθηκε αντιμέτωπος με εξοργισμένο πλήθος που τον γιούχαρε και φώναζε συνθήματα εναντίον του αποκαλώντας τον «ψεύτη και δολοφόνο».

 Οι σωματοφύλακές του αναγκάστηκαν να τον φυγαδεύσουν σε κοντινό, στο δημαρχείο, σούπερ μάρκετ μέχρις ότου εκτονωθεί η ένταση. Το κλίμα σε βάρος του χειροτέρευσε ο ίδιος δηλώνοντας, σε συνέντευξη Τύπου από την περιοχή, ότι τα εργατικά ατυχήματα «είναι συνηθισμένα πράγματα» και ότι ιδιαίτερα στον κλάδο των ανθρακωρυχείων είναι κάτι που συμβαίνει εδώ «και αιώνες».

 Εξοργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν στα γραφεία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Σόμα, στα οποία προκάλεσαν σημαντικές ζημιές και όπου συγκρούστηκαν με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις.

Νωρίτερα, στην Κωνσταντινούπολη, ομάδα νεαρών διαδηλωτών πραγματοποίησε διαμαρτυρία μπροστά στα γραφεία της εταιρείας στην οποία ανήκουν τα ορυχεία, στην Soma Holdings, στους τοίχους των οποίων έγραψαν «δολοφόνοι».

 Η αστυνομία απέκλεισε το πάρκο Γκεζί για να μην γίνει εφαλτήριο νέων διαδηλώσεων καθώς και την πλατεία Ταξίμ, ενώ διαδηλωτές πραγματοποίησαν πρωτότυπη διαμαρτυρία υποκρινόμενοι τους νεκρούς εργάτες στο σταθμό του μετρό της Ταξίμ.

Στην Άγκυρα, σημειώθηκαν συγκρούσεις ανάμεσα διαδηλωτές, κυρίως φοιτητές, και ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις όταν οι πρώτοι προσπάθησαν να προσεγγίσουν το υπουργείο Ενέργειας για να διαμαρτυρηθούν.

 Η ένταση συνεχιζόταν μέχρι το βράδυ στην είσοδο του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της πόλης όπου η αστυνομία είχε κλείσει την έξοδο.

 Το κόμμα του Ερντογάν είχε απορρίψει αίτημα για έλεγχο ασφαλείας στο ορυχείο Οι πολιτικές «παρενέργειες» της πολύνεκρης εργατικής τραγωδίας είναι τεράστιες για την κυβέρνηση Ερντογάν.

Μόλις πριν από δύο εβδομάδες, σύσσωμη σχεδόν η τουρκική αντιπολίτευση είχε καταθέσει επίσημο αίτημα στη βουλή να διεξαχθούν έλεγχοι στο συγκεκριμένο ορυχείο καταγγέλλοντας ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας για τους εργαζόμενους.

 Το αίτημα απορρίφθηκε από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία με το υπουργείο Ενέργειας να υποστηρίζει, όπως και τώρα, ότι είχαν γίνει αλλεπάλληλοι έλεγχοι ασφαλείας στο ορυχείο με τον πλέον πρόσφατο τον Μάρτιο του 2014 και όλα «πήγαιναν μια χαρά».

 Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στο κοινοβούλιο, η αντιπολίτευση παρουσίασε σειρά αποκαλυπτικών στοιχείων μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν το ότι από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία το ισλαμιστικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης έχουν αυξηθεί τα εργατικά ατυχήματα λόγω των πλημμελών ελέγχων της πολιτείας που κάνει ολοένα περισσότερο τα «στραβά μάτια».

Η αντιπολίτευση μιλά για 219 εργατικά ατυχήματα την ημέρα και για τέσσερις νεκρούς εργάτες και άλλους πέντε που μένουν μόνιμα ανάπηροι κάθε μέρα.

Από το σύνολο των εργατικών ατυχημάτων, το 90% συμβαίνει στα ορυχεία της χώρας, και συγκεκριμένα στο ορυχείο της Σόμα σημειώθηκαν 5.000 εργατικά ατυχήματα μόνο το 2013!

Παράλληλα, στην περιοχή δεν υπάρχει καν εξειδικευμένο νοσοκομείο για ν’ αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο είδος τραυμάτων με αποτέλεσμα να χάνονται πολλές ζωές και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς των τραυματιών.

 Πριν από δύο χρόνια, μάλιστα, ο ιδιοκτήτης των ορυχείων είχε παραδεχτεί ότι κατάφερε να μεγιστοποιήσει τα κέρδη του γιατί «περιέκοψε τα έξοδα και τις δαπάνες» από όταν αγόρασε το ορυχείο από την τουρκική πολιτεία. Αλλεπάλληλα τα εργατικά δυστυχήματα στα ορυχεία

 Από το 1941 μέχρι σήμερα, περίπου 3.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε ατυχήματα σε ανθρακωρυχεία στην Τουρκία και τουλάχιστον 100.000 έχουν τραυματιστεί. Αναλογικά με άλλες περιοχές του κόσμου. Μέχρι την Τρίτη, το χειρότερο ατύχημα σε ορυχείο ήταν η έκρηξη στο Ζονγκουλντάκ, στη Μαύρη Θάλασσα, το 1992, όπου σκοτώθηκαν 263 ανθρακωρύχοι.

Όσες έρευνες έχουν γίνει καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα: ακατάλληλα συστήματα εξαερισμού, έλλειψη διόδων διαφυγής σε περίπτωση κινδύνου, ανεπαρκή συστήματα ασφαλείας, αναποτελεσματική υποδομή και χαμηλή τεχνολογία. Πρόκειται, όπως υποστηρίζουν οι επικριτές της κυβέρνησης, για παράγοντες «που μπορούν να προβλεφθούν και ν’ αντιμετωπιστούν».

 Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, και ο Ερντογάν προσωπικά, δέχεται κριτική γιατί από το 2005 και μετά προχώρησε σε ταχύτατες ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών ορυχείων της χώρας χωρίς κανένα κριτήριο ή όρο και υποχρεώνοντας, τελικά, την Κρατική Εταιρεία Ορυχείων ν’ αγοράζει άνθρακα από τα πρώην δικά της ορυχεία.

Το αποτέλεσμα ήταν εκτόξευση της ανεργίας στον κλάδο, μείωση των μισθών και σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, ιδιαίτερα στις πολλές εκείνες περιπτώσεις που το ανθρακωρυχείο λειτουργεί υπό τον έλεγχο κάποιου υπερεργολάβου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ανθρακωρύχων Dev-Maden-Sen, Ταϊφούν Γκιοργκούν, έκανε λόγο για «εγκλήματα» στα οποία εμπλέκεται και η πολιτική ηγεσία της χώρας λόγω της αδιαφορίας που επιδεικνύει.
 Πηγές: bbc, hurriyet, cnn turk, huffington post


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...