31 Μαΐ 2014

Η ΕΚΤ προειδοποιεί για κραχ

31/5/2014
Ο αμερικανικός δείκτης S&P ανεβαίνει συνεχώς, ο Dow Jones καταρρίπτει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, τα δεκαετή επιτόκια δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου μειώνονται (γράφημα), ενώ ο γερμανικός DAX πλησιάζει για πρώτη φορά στην ιστορία του τις 10.000 μονάδες – γεγονός που λογικά σημαίνει ότι, βιώνουμε μία από τις καλύτερες χρηματιστηριακές εποχές σε πολλές περιοχές του πλανήτη.
.

Η τάση του S&P 500 και η εξέλιξη στα δεκαετή επιτόκια δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου
Η τάση του S&P 500 και η εξέλιξη στα δεκαετή επιτόκια δανεισμού του αμερικανικού δημοσίου
.
Εν τούτοις, ο πρόεδρος της ΕΚΤ προειδοποιεί για την απειλή ενός κραχ – για μία απότομη και μεγάλη πτώση των τιμών των μετοχών, αναφέροντας πως η συνεχής αναζήτηση των επενδυτών για υψηλές αποδόσεις, αυξάνει το ρίσκο της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.  «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μία έντονη και ανεξέλεγκτη μείωση των πρόσφατων κεφαλαιακών ροών«, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση, την οποία δημοσίευσε η ΕΚΤ (πηγή).
Κάτι ανάλογο δεν έχει αναφερθεί ποτέ μέχρι σήμερα, μετά το ξέσπασμα της κρίσης, από κάποια κεντρική τράπεζα – ενώ ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας προειδοποίησε δημόσια ότι, το κραχ δεν είναι ένα θεωρητικό παιχνίδι με τις σκέψεις, αλλά μία πραγματική απειλή.
Ο αντιπρόεδρος δε της ΕΚΤ Vitor Constancio είπε στο Reuters ότι, «Δεν μπορώ να προτείνω κάτι στους επενδυτές, αλλά θα πρέπει να γνωρίζουν τα ρίσκα που αναλαμβάνουν και να προστατεύονται«. Η κρίση στην Ουκρανία θα μπορούσε να αποτελέσει το φυτίλι της έκρηξης, ενώ «οι τράπεζες θα πρέπει να είναι προετοιμασμένες», είπε στη συνέχεια.
Πολλοί όμως αναφέρουν ότι σύντομα ο γερμανικός δείκτης θα φτάσει στις 10.500 μονάδες, ενώ ο αμερικανικός στις 20.000 – όταν οι λιανικές πωλήσεις στην πιο επικίνδυνη χώρα του πλανήτη, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το «φυτίλι», στην Ιαπωνία, καταρρέουν (γράφημα).
.

Ιαπωνία - εξέλιξη στις λιανικές πωλήσεις
Ιαπωνία – εξέλιξη στις λιανικές πωλήσεις
.
Η ΕΚΤ βέβαια θα έπρεπε να γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα τι συμβαίνει πραγματικά – ενώ οι προειδοποιήσεις της θα πρέπει να έχουν κάποια σχέση με τα «τεστ κοπώσεως» των τραπεζών, όπου πολλοί προβλέπουν ένα ολοκαύτωμα (άρθρο). Πόσο μάλλον όταν η κερδοφορία τους μειώνεται συνεχώς, τα επισφαλή χρέη κλιμακώνονται, ενώ πολλές είναι εξαιρετικά εκτεθειμένες στα παράγωγα – μεταξύ των οποίων στη βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια της γερμανικής οικονομίας, στη Deutsche Bank (ανάλυση).
Συνεχίζοντας, οι μισές περίπου τράπεζες της Ευρωζώνης παρουσίασαν ζημίες κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 – ενώ «λόγω των επισφαλών προβλέψεων για την ανάπτυξη, υφίσταται ένα σημαντικό ρίσκο επιδείνωσης της πιστωτικής ποιότητας τους«, αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.
Πρόσφατα δε η διευθύντρια του ΔΝΤ άσκησε κριτική στις μεγάλες τράπεζες, λέγοντας ότι  δεν έχουν προβεί στις απαραίτητες αλλαγές – ενώ την ίδια στιγμή αυξάνεται ξανά η στενή αλληλεξάρτηση των τραπεζών με τα κράτη. Η αιτία είναι το ότι αγοράζουν ξανά ομόλογα του δημοσίου, ειδικά οι ιταλικές, οι ισπανικές και οι γαλλικές τράπεζες – θεωρώντας πως οι αποπληρωμή τους είναι δεδομένη, μετά τις διαβεβαιώσεις της ΕΚΤ.
Εάν λοιπόν συμβεί το κραχ και αυξηθούν απότομα οι αποδόσεις των ομολόγων, τότε δεν θα σημαίνει πως θα επιβαρυνθούν μόνο τα κράτη από τα υψηλότερα επιτόκια δανεισμού τους, αλλά και οι τράπεζες -  οι οποίες θα εγγράψουν τεράστιες ζημίες στους ισολογισμούς τους.
Ολοκληρώνοντας, φαίνεται πως η ΕΚΤ δεν προειδοποιεί μόνο τους επενδυτές ή τους πολίτες για τους κινδύνους αλλά, κυρίως, τις τράπεζες – ενώ μία χώρα, όπως η Ελλάδα, που έχει απόλυτη ανάγκη από ανάπτυξη, η οποία όμως θα είναι μάλλον αδύνατη εάν μεσολαβήσει ένα παγκόσμιο κραχ, οφείλει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική. Ειδικά οι πολιτικοί της, οι οποίοι θα ήταν καλύτερα να αποφεύγουν τα μεγάλα λόγια και τη διασπορά ψευδών ελπίδων.
: analyst.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...