25 Μαΐ 2014

Τουρκία: Νέα έκρηξη κυβερνητικού αυταρχισμού

25/5/2014
Με ολόκληρη διμοιρία και δακρυγόνα έσπευσε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Ερντογάν 15 διαμαρτυρόμενους για την τραγωδία της Σόμα στην Κωνσταντινούπολη – Ένας πολύ σοβαρά τραυματίας περαστικός από σφαίρες αστυνομικών ένα χρόνο μετά τις διαδηλώσεις με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί

Μάρκο Πόλο
 Σε νέα φάση εισέρχεται πλέον ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Ερντογάν αλλά, όπως όλα δείχνουν, και των αντιδράσεων εναντίον της μετά και από τον σοβαρότατο τραυματισμό ενός περαστικού κατά τη διάρκεια συμπλοκών διαδηλωτών και αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες η αστυνομία επενέβη βίαια, το μεσημέρι της Πέμπτης, για να διαλύσει μια μάζωξη όχι μεγαλύτερη των 15 ατόμων στη γειτονιά Οκμεϊντάνι της Κωνσταντινούπολης, οι οποίοι πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία για την τραγωδία της περασμένης εβδομάδας στο ανθρακωρυχείο της Σόμα επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυβέρνηση.

 Τα 15 αυτά άτομα κρίθηκαν τόσο επικίνδυνα από τις αρχές που επί τόπου έσπευσαν διμοιρίες των τουρκικών δυνάμεων καταστολής (!) (κάθε μία από τις οποίες είναι πολυπληθέστερη από τους διαμαρτυρόμενους της συγκεκριμένης συγκέντρωσης). Μάλιστα, έκαναν εκτεταμένη χρήση χημικών και δακρυγόνων για να διαλύσουν τους 15 συγκεντρωμένους.

Οι 15 αναζήτησαν καταφύγιο στα στενά της συνοικίας και ένας εξ αυτών εκτόξευσε μια μολότωφ η οποία πυρπόλησε το τεθωρακισμένο αστυνομικό όχημα που είχε καταφτάσει στην περιοχή. Αμέσως, οι αστυνομικοί φέρονται ν’ άνοιξαν πυρ στα τυφλά προς την κατεύθυνση που υπέθεταν ότι είναι οι διαδηλωτές και μάλιστα, όπως δείχνει το αποτέλεσμα, με αληθινά πυρά. Αποτέλεσμα;

Ένας 30χρονος υπάλληλος του δήμου που βρισκόταν στη συνοικία για να συμμετάσχει σε αλεβίτικη κηδεία έπεσε βαριά τραυματισμένος από σφαίρα στο λαιμό και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά από έκκληση άλλων πολιτών (καθώς οι αστυνομικοί αδιαφόρησαν) όπου και νοσηλεύεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Μάλιστα, ορισμένες διαρροές από νοσοκομειακές πηγές ανέφεραν ότι φαίνεται να έχουν υποστεί βλάβη ζωτικές λειτουργίες του νεαρού.

Αν και η αστυνομία, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, δεν είχε σχολιάσει διόλου το τραγικό περιστατικό, ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Χουσεϊν Αβνί Μουτλού δήλωσε ότι με βάση τις δικές του πληροφορίες όντως χρησιμοποιήθηκαν όπλα και αληθινά πυρά, κάλεσε σε ηρεμία και δεσμεύτηκε να ερευνηθεί κάθε πτυχή του αιματηρού επεισοδίου. Το κλίμα για την κυβέρνηση, και ιδιαίτερα για τον Ερντογάν, παραμένει ιδιαίτερα βαρύ μετά την εκατόμβη την περασμένη εβδομάδα στη Σόμα.

Ο Ερντογάν αντιμετώπισε με αδιανόητη αναισθησία το θάνατο 300 ανθρώπων λέγοντας ότι «αυτά συμβαίνουν». Επισκεπτόμενος τη Σόμα συμπεριφέρθηκε με υπεροψία και αυταρχισμός, τόσο ο ίδιος, όσο και ένας εκ των συμβούλων του, χαστοκίζοντας πολίτη (ο πρωθυπουργός) και κλωτσώντας με μένος έναν ανθρακωρύχο, όπως αποδείχτηκε τελικά, (ο σύμβουλος).

Μάλιστα, ο ανθρακωρύχος συνελήφθη κιόλας και ανακρίθηκε μετά την κλωτσοπατινάδα για αρκετή ώρα. Τέλος, έδωσε εντολή ν’ αποκλειστεί η Σόμα από τον έξω κόσμο για να μην φαίνονται οι διαμαρτυρίες, η οργή και ο θρήνος των κατοίκων της. Επιπλέον είναι αλλεπάλληλες οι αποκαλύψεις για τις ευθύνες της κυβέρνησης ως προς την παντελή έλλειψη μέτρων ασφαλείας.

 Όλα αυτά προκαλούν τριγμούς στο πιστό ακροατήριό του: τα πλέον φτωχά στρώματα. Πολλοί αναλυτές εκτιμούσαν ότι μπορεί η πρόταση μομφής που κατέθεσαν σε βάρος του και σε βάρος του υπουργού Ενέργειας βουλευτές της αντιπολίτευσης να μην φέρει κανένα αποτέλεσμα, αλλά η εικόνα του Ερντογάν ως «προστάτη των φτωχών και καταφρονεμένων», ιδιαίτερα της επαρχίας, μια εικόνα που βοήθησε το κόμμα του να επικρατήσει με άνεση στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, έχει αρχίσει να ραγίζει.

Στις εντεινόμενες επικρίσεις την φωνή του ένωσε και ο βραβευμένος συγγραφέας της Τουρκίας, Ορχάν Παμούκ, ο οποίος αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να μην κατηγορεί κανείς την κυβέρνηση για την αδιαφορία της για τις συνθήκες εργασίας στο ανθρακωρυχείο αλλά και για την αντίδρασή της. Επέκρινε, επίσης, σφοδρά τους περιορισμούς στην ελευθερία έκφρασης τονίζοντας ότι πλέον η χώρα έφτασε στο σημείο να μην μπορεί κανείς να ρωτήσει πληροφορίες για μια τέτοια εκατόμβη.

 Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για τη συμπλήρωση ενός χρόνου, τις επόμενες εβδομάδες, από το ξέσπασμα των διαδηλώσεων που, λόγω της σκληρής καταστολής, μετατράπηκαν γρήγορα, σε τεράστια αντικυβερνητική διαμαρτυρία με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί.

Με αφορμή την επέτειο αυτό, ήδη στην Κωνσταντινούπολη έχει αρχίσει έκθεση φωτογραφιών από τις αιματηρές διαδηλώσεις στους τοίχους πολλών συνοικιών ενώ προετοιμάζεται και σειρά εκδηλώσεων αλλά και διαδηλώσεων.

 Με δεδομένα τα δείγματα που έχει, μέχρι στιγμής, δώσει η κυβέρνηση Ερντογάν, το πιθανότερο είναι ότι θα προσπαθήσει να καταστείλει κάθε κίνηση πριν καν αυτή αρχίσει, πυροδοτώντας περαιτέρω οργή. Αν όντως δε αποδειχθεί ότι ο 30χρονος νεαρός που τραυματίστηκε σοβαρά σήμερα, όντως έχει υποστεί βλάβες στις ζωτικές του λειτουργίες, τότε ο παραλληλισμός της περίπτωσης του 30χρονου με τον 15χρονου Μπερκίν Εβάν, ο οποίος τραυματίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο κατά τις σφοδρές συγκρούσεις με επίκεντρο το πάρκο Γκεζί και εξέπνευσε χωρίς ποτέ να συνέλθει από το κώμα τον Μάρτιο, (η κηδεία του μετατράπηκε σε ογκώδη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης και του Ερντογάν) είναι προφανής.

Και κάτι τέτοιο, αναμένεται να προκαλέσει νέο κύμα οργισμένων αντιδράσεων που αναλυτές εκτιμούν ότι θα αποτελέσει δοκιμασία για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον Ερντογάν που προετοιμάζεται να θέσει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του Αυγούστου.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι από τις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί μέχρι φέτος, μέσα σε ένα χρόνο, με μεγάλη ταχύτητα, η Τουρκία έχει κατρακυλήσει σε ένα ιδιόμορφο νέο τύπο δικτατορίας.
Πηγές: hurriyet, zaman, cnn turk 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...