29 Μαΐ 2014

Οι ελληνικές παραλίες κρίθηκαν από τα ευρωπαϊκά όργανα ως εξαιρετικής ποιότητας

Εξαιρετική αξιολόγηση

Με το μεγαλύτερο ποσοστό των ελληνικών παραλιών να βρίσκονται σε επίπεδο «εξαιρετικής ποιότητας», σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, φέρνουν την χώρα στην 5η θέση της κατάταξης μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Στο 93,2% καταγράφηκε το ποσοστό των ελληνικών παραλιών με επίπεδο «εξαιρετικής ποιότητας», όσον αφορά στην ποιότητα των υδάτων κολύμβησης στην ΕΕ, της οποίας ο μέσος όρος κυμάνθηκε στο 82,6%, με την Ελλάδα να καταλαμβάνει την πέμπτη θέση.

Της χώρας μας προηγούνται η Κύπρος και το Λουξεμβούργο, με τις παραλίες τους να παίρνουν την μεγαλύτερη βαθμολογία, με τη Μάλτα σε ποσοστό 99% και την Κροατία σε ποσοστό 95% να ακολουθούν.

Στον αντίποδα οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έλαβαν την κρίση για ύδατα «ανεπαρκούς ποιότητας», είναι η Εσθονία με ποσοστό 6%, οι Κάτω Χώρες με 5%, το Βέλγιο με 4%, η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία με ποσοστό 3%.

Οι ευρωπαϊκοί έλεγχοι

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (ΕΟΠ) συντάσσει ετήσια έκθεση σχετικά με την ποιότητα των υδάτων κολύμβησης, καθώς επιτηρεί την ποιότητα των υδάτων σε 22.000 περιοχές κολύμβησης σε όλη την ΕΕ, την Ελβετία και φέτος για πρώτη φορά, την Αλβανία.

Οι παραλίες που ελέγχθηκαν στην Ελλάδα φτάνουν στις 2.162, ενώ από τις παραλίες που δεν έφτασαν στο επίπεδο εξαιρετικής ποιότητας, το 99,2% επί του συνόλου των παραλιών πληρούν τις ελάχιστες απαιτήσεις.

Αρμοδιότητας των τοπικών αρχών είναι η παρακολούθηση των δειγμάτων στις τοπικές παραλίες, τα οποία συλλέγονται την άνοιξη και σε όλο το διάστημα της κολυμβητικής περιόδου.

Οι χαρακτηρισμοί που δίνονται στα ύδατα κολύμβησης λαμβάνουν τους χαρακτηρισμούς «εξαιρετικής ποιότητας», «καλής ποιότητας», «επαρκούς ποιότητας» ή «ανεπαρκούς ποιότητας».

Την ανησυχία του εκφράζει ο ΕΟΠ για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλά από τα οικοσυστήματα των ευρωπαϊκών υδατικών συστημάτων, παρά το γεγονός πως οι περισσότερες περιοχές κολύμβησης είναι αρκετά καθαρές, ώστε να μην βλάπτουν την ανθρώπινη υγεία.

Η ανησυχία αυτή αφορά στις ευρωπαϊκές θάλασσες, όπου κατόπιν πρόσφατης αξιολόγησης προέκυψε ότι η κλιματική αλλαγή, η ρύπανση, η υπεραλίευση και η οξίνιση λειτουργούν απειλητικά για τα θαλάσσια οικοσυστήματα της Ευρώπης.

Όσον αφορά στις αξιολογήσεις των εσωτερικών περιοχών που αφορά σε ύδατα κολύμβησης λιμνών και ποταμών, εκεί η ποιότητα τους μετράται λίγο χαμηλότερα από τον μέσο όρο.

Η ρύπανση αξιολογείται βάσει των επιπέδων των δύο ειδών βακτηριδίων που παρουσιάζονται και τα οποία οφείλονται στην παρουσία λυμάτων ή κτηνοτροφικών αποβλήτων, που είναι ικανά να προκαλέσουν ασθένειες σε περίπτωση κατάποσης.

Οι ανησυχίες των αρμοδίων

Από τον αρμόδιο επίτροπο περιβάλλοντος, Γιάνες Ποτόστσνικ, εκφράστηκε η ανάγκη προστασίας του πολύτιμου πόρου που είναι το νερό, με τη διασφάλιση της απόλυτης προστασίας των υδάτων. Συγκεκριμένα ανέφερε πως «αποτελεί ευχάριστη είδηση το γεγονός ότι η ποιότητα των ευρωπαϊκών υδάτων κολύμβησης εξακολουθεί να είναι υψηλή. Ωστόσο δεν μπορούμε να επαναπαυόμαστε όσον αφορά έναν τόσο πολύτιμο πόρο, όπως είναι το νερό. Πρέπει να συνεχιστεί η διασφάλιση της πλήρους προστασίας των υδάτων κολύμβησης και του πόσιμου νερού, καθώς και των υδάτινων οικοσυστημάτων μας».

Σύμφωνα με τον εκτελεστικό διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, Χανς Μπρούνινκ, πρόκληση θεωρούνται οι πλημμύρες και οι ισχυρές βροχοπτώσεις με τις μολυσματικές συνέπειες τους. Δήλωσε ότι «τα ύδατα κολύμβησης στην Ευρώπη έχουν βελτιωθεί κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο δεκαετιών, ενώ η βραχυπρόθεσμη ρύπανση κατά τη διάρκεια ισχυρών βροχοπτώσεων και πλημμυρών αποτελεί τη σημερινή πρόκληση, όπως είπε, γιατί μπορεί να οδηγήσει στην υπερχείλιση των αποχετευτικών συστημάτων και στην έκλυση των βακτηρίων κοπράνων από τις γεωργικές εκτάσεις στα ποτάμια και στις θάλασσες».

ΠΗΓΗ: www.koinignomi.gr
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...