3 Ιουν 2014

«Κομπίνες» με τη μεταφορά νερού στα άνυδρα νησιά;

3/6/2014
Ενώ ακόμη δεν λειτουργεί καμία από τις αφαλατώσεις που εγκαταστάθηκαν σε άνυδρα νησιά, μεταξύ των οποίων και νησιά του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, αναφορά-«βόμβα» κατετέθη προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Πειραιά από το Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Νίκου Ζωίδη… Bookmark and Share Στην αναφορά του ο ΓΓ, ζητεί τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης για τη διαπίστωση τυχόν τελέσεως ποινικά κολάσιμων πράξεων από δημόσιους λειτουργούς και ιδιώτες επιφορτισμένους με το έργο της τροφοδοσίας των άνυδρων νησιών του Αιγαίου με νερό .

 Ο κ. Ζωίδης, όπως αποκάλυψε η εφ. «δημοκρατική», ζήτησε συγκεκριμένα την επέμβαση του Εισαγγελέα, με αναφορά η οποία συνοδεύεται από έγγραφα και καταστάσεις.

 Η αναφορά του κ. Ζωίδη έχει ως εξής: 

«ΘΕΜΑ: Η υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου 96/9-4-2014 υπ’ αριθ. πρωτ. ΓΓΑΙ & ΝΠ 96/9-4-2014 έγγραφο του Γραφείου Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου Σας διαβιβάζουμε, το ως άνω σχετικό έγγραφο του Γραφείου Γενικού Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, με την συνημμένη αλληλογραφία, λόγω δικής σας αρμοδιότητας. Αξιότιμε κύριε Εισαγγελέα,

Η υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου γίνεται κυρίως με υδροφόρα πλοία μεταφοράς πόσιμου νερού, από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Λαύριο Αττικής (για τις Κυκλάδες), και από τις εγκαταστάσεις της «Καλάθου» νήσου Ρόδου (για τα Δωδεκάνησα). Με βάση τις πληροφορίες που προέρχονται από υπηρεσιακά σημειώματα των υπαλλήλων κ.κ. -Ηρ. Κ. και Ε. Τ. (συνημμένα έγγραφα), υπάρχει το ενδεχόμενο οι «παραδοθείσες» στα νησιά ποσότητες νερού κατά την περίοδo 2004 – 2008/2009 να είναι μεγαλύτερες από τις πραγματικές ανάγκες των vησιών. Αυτό ίσως να σημαίνει, πρακτικά, ότι σημαντικές ποσότητες νερού δεν παραδόθηκαν ποτέ στα «άνυδρα» νησιά του Αιγαίου.

Κατόπιν τούτου στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και διαφάνειας της διοικητικής δράσης, σας διαβιβάζω το φάκελο με τα σχετικά στοιχεία για τις δικές σας ενέργειες». Σύμφωνα με το έγγραφο του υπαλλήλου Κ. από το Νοέμβριο του 2008 ξεκίνησε προσπάθεια για εγκατάσταση μονάδων αφαλάτωσης (μ/α) από ιδιώτες σε άνυδρα νησιά των νομών Κυκλάδων και Δωδεκανήσου. Στα Δωδεκάνησα τέτοιες μονάδες θα λειτουργούν στη Μεγίστη, τη Χάλκη, τους Λειψούς, την Πάτμο, το Αγαθονήσι, τους Αρκιούς και τη Ψέριμο.

 Ο υπηρεσιακός υπάλληλος ενημέρωσε από το 2009 ότι κατά το στάδιο ένταξης της συνολικής προμήθειας στο Ενιαίο Πρόγραμμα Προμηθειών οι αρμόδιοι τότε Υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης με την αριθ. πρωτ. Π1/2229/17-7-2009 κοινή απόφαση έκριναν την προμήθεια σημαντικής οικονομικής αξίας και σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν2286/95 θα πρέπει να αποφανθεί ειδική κυβερνητική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και εκπρόσωποι των κομμάτων που είναι αναγνωρισμένα στη Βουλή.

 Η αρχική εκτίμηση προβλέπει η προμήθεια νερού για 15 χρόνια vα φθάσει τα 10.623.558 κυβικά μέτρα και η μέγιστη συνολική δαπάνη τα 31.531.245 ευρώ. To συνολικό όφελος του Δημοσίου από την προμήθεια νερού από τις μ/ά σε σχέση με το σημερινό τρόπο και τις υφιστάμενες τιμές της μεταφοράς του προβλέπεται να φθάσει τα 50.000.000 ευρώ. Βελτίωση θα υπάρξει στον τρόπο τροφοδοσίας των άνυδρων νησιών και στην ποιότητα του νερού. Από τον Ιούνιο 2009 που έγινε η παρουσίαση του προγράμματος στα Μ.Μ.Ε. υπάρχει μεγάλο επιχειρηματικό ενδιαφέρον.

 Το 2011 υπήρξε και δεύτερο υπηρεσιακό σημείωμα από έτερο υπάλληλο. Στη συγκεκριμένη αναφορά τονίζεται ότι η υδροδότηση των άνυδρων νησιών του Αιγαίου γίνεται με υδροφόρα πλοία από τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στο Λαύριο Αττικής (Κυκλάδες) και από τις εγκαταστάσεις της ‘Καλάθου’ νήσου Ρόδου (Δωδεκάνησα).

 Η μεταφορά νερού ξεκίνησε και συνεχίζεται αποκλειστικά από τα υδροφόρα πλοία των δύο εταιρειών, οικονομικών συμφερόντων, τα οποία εδώ και χρόνια έχουν επιβάλει στην αγορά μεταφοράς πόσιμου νερού μονοπωλιακές καταστάσεις. Ο αρμόδιος υπάλληλος υποστηρίζει ότι κατά την περίοδο 2004-2008 (ιδιαίτερα κατά τα έτη
2007-2008) οι ποσότητες νερού που «μεταφέρθηκαν» είναι ιδιαίτερα υψηλές.
Στην πραγματικότητα οι «παραδοθείσες» στα νησιά ποσότητες νερού είναι
 υψηλότερες της τάξης 40% περίπου από τις πραγματικές ανάγκες των νησιών.


Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι ποσότητες αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών μέτρων (υπολογίζονται συνολικά σε 2.000.000 κ. μ. νερού) δεν παραδόθηκαν ποτέ στα άνυδρα νησιά του Αιγαίου. Στο νομό Δωδεκανήσου φέρεται να παραδόθηκαν στο ως άνω διάστημα 7.721.100 κ.μ. νερού αξίας 43.751.653 ευρώ. Η αξία ανά κ.μ. από 5,03 το 2002 ανήλθε το 2011 σε 11,07 ευρώ.

Ο ίδιος υπάλληλος ανέφερε ότι κατεβλήθησαν από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής επίμονες και συνεχείς προσπάθειες, με ελάχιστους σχετικά διαθέσιμους οικονομικούς πόρους ώστε κάποια από τα άνυδρα νησιά να καταστούν αυτάρκη σε υδατικούς πόρους (π.χ. Σύμη αφαλατώσεις, Πάτμος αξιοποίηση φράγματος ‘Λιβάδι’, Νίσυρος αφαλάτωση, Μεγίστη αξιοποίηση και αναβάθμιση αφαλάτωσης κ.λ.π.).

 Η μείωση των ποσοτήτων από το 2009 και έπειτα οφείλεται κυρίως στο έλεγχο των ποσοτήτων με την τοποθέτηση ηλεκτρονικών παροχομέτρων κατά την παράδοση νερού.

 http://www.naxos-news.gr/?aid=41261
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...