11 Ιουλ 2016

Θέλουν τα κυκλαδίτικα μουσεία… κόσμημα

Στην αντεπίθεση περνάει ο πολιτισμός στις Κυκλάδες. Με στόχο να μην υπάρχουν κλειστά μουσεία τους θερινούς μήνες και να αναμορφωθούν υπάρχουσες υποδομές.
«Θέλουμε η επισκεψιμότητα να κάνει… μπαμ!», λέει ο αρμόδιος έφορος Αρχαιοτήτων, Δημήτρης Αθανασούλης.
Σήμερα η εικόνα των Μουσείων στα Κυκλαδονήσια είναι απογοητευτική. Από το καλοκαιρινό τσουνάμι των τουριστών εισπράττουν μόνο κάτι ψίχουλα. Για τον λόγο αυτό η Εφορεία Κυκλάδων ετοιμάζεται να ξαναμοιράσει… το χαρτί.
Με αιχμή του δόρατος μια μεγάλη έκθεση με θέμα το αρχαίο κόσμημα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Μυκόνου και τη δρομολόγηση σημαντικών έργων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ, όπως είναι η δημιουργία «Νησίδας Μουσείων» στο Κάστρο της Χώρας της Νάξου.
«Στο Κάστρο της Χώρας στη Νάξο σχεδιάζουμε να αναδειχτεί όλη η πολιτιστική κληρονομιά του νησιού», λέει στον «Ε.Τ.» ο κ. Αθανασούλης. Οσοι έχουν επισκεφτεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο νησί των Κυκλάδων -και είναι πολλοί αυτοί- έχουν θαυμάσει το επιβλητικό μεσαιωνικό Κάστρο που δεσπόζει πάνω από τη Χώρα.
Το δημιούργησε ο Ενετός Μάρκος Σανούδος με την εγκαθίδρυση, από το 1207, της φράγκικης κυριαρχίας στο Αιγαίο. Στο Κάστρο αυτό ο κ. Αθανασούλης οραματίζεται τη δημιουργία «Νησίδας Μουσείων» σε τρία κτίρια που θα φιλοξενήσουν, με σύγχρονες εκθέσεις, όλη την ιστορία του νησιού από τα προϊστορικά έως τα νεότερα χρόνια με ιδιαίτερη έμφαση στις τρεις μεγάλες αρχαιολογικές περιόδους του. Ο κ. Αθανασούλης απαριθμεί αυτές τις περιόδους.
«Είναι η Πρωτοκυκλαδική με αντικείμενα μοναδικά, η Νάξος κατέχει τη σπουδαιότερη συλλογή πρωτοκυκλαδικών στον κόσμο, υπάρχει η Αρχαϊκή με επίσης καταπληκτικά ευρήματα και τέλος έχουμε τις μοναδικές βυζαντινές τοιχογραφίες οι οποίες αποτοιχίστηκαν από μνημεία του νησιού και δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ μέχρι σήμερα στο κοινό».
Τα τρία κτίρια που θα αναδειχθούν σε σύγχρονα Μουσεία είναι το κτίριο που φιλοξενεί σήμερα την αρχαιολογική συλλογή, ο πύργος Γλέζου με τις βυζαντινές αρχαιότητες (όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες οι Κυκλάδες θα αποκτήσουν το πρώτο βυζαντινό Μουσείο τους) και το λεγόμενο κτίριο της Αεροπορίας. 2,3 εκατ. προϋπολογισμός.
«Το έργο έχει υποβληθεί στην Περιφέρεια με προϋπολογισμό 2,3 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να ξεκινήσει εφέτος με ορίζοντα περάτωσης το 2020», σημειώνει ο γνωστός αρχαιολόγος και προσθέτει: «Σήμερα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάξου είναι το τρίτο σε επισκεψιμότητα των Κυκλάδων με μία επισκεψιμότητα όμως απαράδεκτα χαμηλή σε σχέση με τους θησαυρούς που παρουσιάζει».
Με την ολοκλήρωση του έργου «στους νέους εκθεσιακούς χώρους θα παρουσιαστεί τεράστιος αριθμός νέων αντικειμένων», καθώς «δεν έχουν εκτεθεί ποτέ μέχρι σήμερα τα ευρήματα που ήλθαν στο φως στο νησί τα τελευταία σαράντα με πενήντα χρόνια».
Επιπροσθέτως «θα παρουσιαστεί και όλη η άγνωστη βυζαντινή Νάξος μέσα από τις μοναδικές τοιχογραφίες». Στο πλαίσιο της πολιτικής που έχει ως στόχο την προσέλκυση όσο το δυνατόν περισσότερων επισκεπτών στα Μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους των Κυκλάδων η Εφορεία σχεδιάζει και μια σούπερ έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκόνου με ένα θέμα παντός καιρού, τη ματαιοδοξία, μέσα από κοσμήματα όλων των εποχών. Αν και το Μουσείο βρίσκεται σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς, διεθνώς, ελάχιστοι επισκέπτες περνούν το κατώφλι του.
Η έκθεση -«Vanity. Ιστορίες κοσμημάτων από τις Κυκλάδες»- με 250 μοναδικά κομμάτια από τα νεολιθικά χρόνια μέχρι σήμερα θα επιχειρήσει να αντιστρέψει αυτήν την εικόνα. Τα εγκαίνιά της τοποθετούνται στις αρχές Αυγούστου.
Μέσω ΕΣΠΑ
Στα σημαντικά έργα που δρομολογεί η Εφορεία Κυκλάδων στο πλαίσιο του νέου ΕΣΠΑ περιλαμβάνονται επίσης: -Η δημιουργία ενός σύγχρονου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Κύθνο προκειμένου να αναδειχθεί η πλούσια ιστορία του νησιού και -Η αναστήλωση της Επισκοπής που είναι το εντυπωσιακότερο μνημείο της Σικίνου. Πρόκειται για ρωμαϊκό μαυσωλείο που μετασκευάστηκε σε χριστιανικό ναό και αποτελεί μνημείο εξέχουσας σημασίας για ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...