16 Αυγ 2024

Αμοργός Αιγιάλη 2043: μια πολεοδομική πρόγνωση video

Ειρήνη Σωτηροπούλου
Πώς θα είναι ο κόλπος της Αιγιάλης στην Αμοργό σε 20 χρόνια, αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς και στην ίδια κατεύθυνση η τουριστική ανάπτυξη και η οικοδομική δραστηριότητα στην Αμοργό, όπως συμβαίνει στις υπόλοιπες Κυκλάδες;
 

Το Μάιο του 2023, μια ομάδα μεταπτυχιακών φοιτητών από το Πολυτεχνείο του Βερολίνου φτάνει στην Αμοργό για να πραγματοποιήσει έρευνα πεδίου για το πρότζεκτ Amorgos Flux, υπό την εποπτεία των καθηγητών Ντάβιντ Μπάουερ και Κρίστιαν Χάιντ.

Ο Ντάβιντ Μπάουερ επισκέπτεται την Αμοργό με την Ελληνίδα γυναίκα του κάθε χρόνο την τελευταία δεκαετία και γνωρίζει καλά το νησί. Μαζί με το συνεργάτη του στην έδρα Habitat Unit του Τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πολυτεχνείου του Βερολίνου, έχοντας κάνει προηγουμένως μελέτες και προγνωστικά σενάρια για τη βιωσιμότητα και τον μαζικό τουρισμό στην Αίγυπτο, επέλεξαν για το μεταπτυχιακό εργαστήριο αστικής ανάπτυξης το εαρινό εξάμηνο του 2023 ως μελέτη περίπτωσης την Αμοργό με το πρότζεκτ Amorgos Flux.

«Ένα νησί δίνει μας ένα πολύ ενδιαφέρον πλαίσιο μελέτης, γιατί έχει αυτό που λέμε σχεδόν ξεκάθαρα όρια συστήματος, λόγω των γεωγραφικών ορίων του. Εμείς στο εργαστήριο αστικού σχεδιασμού επιλέγουμε να επικεντρωθούμε στην ανίχνευση και περιγραφή των συστημάτων υποδομών ενός τόπου ως ραχοκοκαλιά της αστικής ανάπτυξης», μου λέει ο Μπάουερ, εξηγώντας τη λογική του πρότζεκτ.«Μπορεί ένα νησί των Κυκλάδων να έχει σαφή γεωγραφικά όρια και να το σκεφτόμαστε ίσως ως έναν απομονωμένα αγροτικό τόπο, όμως όπως γνωρίζετε και όπως διαπιστώσαμε στην Αμοργό, τα νησιά αυτά δεν είναι πλέον αγροτικά μέρη, είναι βαθιά εξαρτημένα από ευρύτερα συστήματα τροφοδοσίας και οικονομικά συστήματα, όπως είναι παγκόσμιες ταξιδιωτικές ροές, οι διεθνείς πτήσεις, κλπ. Θέλαμε λοιπόν να μελετήσουμε πως ένα μέρος με τόσο σαφή γεωγραφικά όρια συνδέεται με άλλα μέρη, ποια είναι τα όριά του, ποια προβλήματα αντιμετωπίζει σχετικά με την εισροή και εκροή τουριστών και ανθρώπων γενικότερα».

Διαβάστε την συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.sustainablecyclades.gr/2024/08/16/aigiali-2043-mia-poleodomiki-prognosi/

 Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...