3 Αυγ 2024

Τροπολογία για την νομιμοποίηση παράνομων κατασκευών σε παραλίες


Προωθήθηκε χθες από το υπουργείο Οικονομικών τροπολογία που θα επιτρέψει τη νομιμοποίηση αυθαίρετων επεμβάσεων στις παραλίες και την αναστολή κυρώσεων που προηγουμένως είχαν επιβληθεί.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», η τροπολογία, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με τίτλο «Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας και των θυγατρικών της», προβλέπει ότι οι δήμοι θα μπορούν να νομιμοποιήσουν παράνομες κατασκευές (προβλήτες, μπαζώματα κ.α.) σε παραλίες και παραχωρήσεις ώστε να μισθώνονται εκ νέου για απλή χρήση (ομπρελοκαθίσματα, τραπεζοκαθίσματα κ.α.). Παράλληλα, θα αναστέλλονται κυρώσεις όπως πρόστιμα και σφραγίσματα που προηγουμένως μπορεί να είχαν επιβληθεί.

Πιο συγκεκριμένα, οι παράνομες κατασκευές που κατασκευάστηκαν πριν από το 2011, και μπορεί να έχουν γίνει ακόμα και από ιδιώτες (μπάζωμα προβλήτας για τραπεζοκαθίσματα μπροστά από ταβέρνες), μπορούν πλέον να νομιμοποιηθούν από τους δήμους –σαν να ήταν δικές τους– μέσω της υποβολής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή μιας υπεύθυνης δήλωσης («πρότυπες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις», όπως ονομάζονται). Όπως τονίζει το ρεπορτάζ της «Κ», πρόκειται εν τέλει για μια διαδικασία που δεν εξετάζει επί της ουσίας τη ζημιά που προκαλείται στον παράκτιο χώρο από τις παράνομες κατασκευές.

Από το 2019 και μετά από τρεις διαδοχικές παρατάσεις, η προθεσμία για τους δήμους ώστε να ολοκληρώσουν τις διαδικασίες νομιμοποίησης έληξαν τον Απρίλιο του 2024. Με τη νέα ρύθμιση η δυνατότητα αυτή επαναφέρεται μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 ως «τελευταία ευκαιρία» (τελευταία, μάλλον, μέχρι την επόμενη). Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ, η τροπολογία δείχνει να «φωτογραφίζει» τη Μαγνησία όπου και πραγματοποιήθηκαν πρόσφατα αυτοψίες, σφραγίστηκαν επιχειρήσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ της «Κ» εδώ.

Κεντρική εικόνα: Καταγγελία για παράνομες επεμβάσεις στον αιγιαλό από το Παρατηρητήριο Ποιότητας Σύρου, 29 Μαρτίου 2024.

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...