1 Αυγ 2024

Πολύ υψηλή η κατανάλωση νερού στις εκτός οικισμού περιοχές δόμησης στην Σέριφο ειδικά όπου τα τελευταία χρόνια έχουν χτιστεί οι "βίλες".


Γράφει ο

Ioannis Spilanis

Από τη α'φάση της μελέτης που ως Εργαστήριο έχουμε αναλάβει από τον Δήμο Σερίφου είχαμε επισημάνει ότι η κατανάλωση νερού είναι πολύ υψηλή στις περιοχές με την εκτός οικισμού δόμηση όπου τα τελευταία χρόνια έχουν χτιστεί οι "βίλες".
Η επισήμανση αυτή έγινε σε όλες τις παρουσιάσεις (πριν προκύψει η φετινή κατάσταση) γιατί θεωρούσαμε ότι αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη που πρέπει να σταματήσει.
Σήμερα περπατώντας μέσα στο κάμπο είδα ότι υπήρχε σε λειτουργία πότισμα για γκαζόν!!!! Μαθαίνω ότι στις "βίλες" και όχι μόνο, τα ποτίσματα συνεχίζονται ακόμη και σε φυλλάδες, ενώ είναι υπαρκτό το θέμα με τις πισίνες, παρά το γεγονός ότι όλα τα ΜΜΕ βοούν για το θέμα της λειψυδρίας και κανείς δεν μπορεί να επικαλεστεί τη δικαιολογία "δεν ήξερα".
Η υποχώρηση της έννοιας του "δημοσίου συμφέροντος" υπερ των ατομικών συμφερόντων και της προσωπικής καλοπέρασης είναι προφανής στη χώρα μας, ειδικά σε ότι αφορά στο περιβάλλον. Ομως η κλιματική κρίση οφείλει να μας ξυπνήσει όλους απο τον λίθαργο μας. ΤΩΡΑ.

Τόσο στο θέμα του νερού όσο και σε μια σειρά από άλλα θέματα η μελέτη μας υποστηρίζει ότι ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΕΝΤΕΛΩΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ. Πρέπει οι επιχειρήσεις, οι πολίτες και οι τουρίστες να γίνουμε ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ προς τα παιδιά μας και το κόσμο γύρω μας.
Οι έννοιες της βιωσιμότητας και της φέρουσας ικανότητας όχι μόνο δεν είναι κενές περιεχομένου αλλά πλέον συζητούνται -έστω και καθυστερημένα- σε ανώτατο πολιτεικό και πολειτιακό επίπεδο. Οπως και η ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας σε όλα τα επίπεδα (https://ecopress.gr/i-ektos-schediou-domisi-chthes-sto.../)
Μπορούμε να μετατρέψουμε τη Σέριφο σε ένα πρότυπο βιώσιμου νησιού εφόσον όλοι, κάτοικοι, επισκέπτες, επιχειρηματίες και δημοτικό συμβούλιο το επιθυμούμε πραγματικά.
Ιδού η Σέριφος ..........
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...