31 Αυγ 2024

Αντίπαρος: Τα δέντρα του «Ποσειδώνα» και το δάσος των αποχαρακτηρισμών

Τάσος Τέλλογλου
Ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο αναστατώνει την παραθεριστική ελίτ του νησιού και αναδεικνύει την εκστρατεία που εξελίσσεται σε ολόκληρη τη χώρα για τη διόρθωση των δασικών χαρτών.

Το 2020 το ελληνικό κράτος αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις. Μέχρι τότε στις επιτροπές ενστάσεων που κρίνουν τους δασικούς χάρτες την πλειοψηφία είχαν οι δασικοί υπάλληλοι. Πλέον, οι τριμελείς επιτροπές που κρίνουν τις ενστάσεις επί των δασικών χαρτών, στην ουσία αιτήσεις αποχαρακτηρισμού, αποτελούνται από έναν δασικό υπάλληλο, έναν νομικό και έναν μηχανικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές να ξεκινήσει ένας χείμαρρος αποχαρακτηρισμών.

Μία από τις περιπτώσεις με την πιο έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των αποχαρακτηρισμών είναι η Αντίπαρος, πλέον αγαπημένος «εναλλακτικός» προορισμός του εγχώριου και διεθνούς jet set. Η αρμόδια επιτροπή από την αρχή του 2024 έχει συνεδριάσει 23 φορές έχοντας εξετάσει πάνω από 200 προσφυγές στο μικρό κυκλαδονήσι. Πρόκειται για τη μερίδα του λέοντος των προσφυγών που χειρίζεται η συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία έχει αρμοδιότητα επίσης για την Πάρο, τη Σαντορίνη, τις Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά κ.ά.), τη Θηρασιά, την Ανάφη, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, τη Σέριφο και την Τήνο (με τις υπόλοιπες Κυκλάδες ασχολούνται άλλες δύο επιτροπές). Οι μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις των Κυκλάδων βρίσκονται στην Άνδρο (όπου η αρμόδια επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ποτέ)· οι περισσότερες προσφυγές έχουν γίνει στην Πάρο (περίπου 1.200).

Φρύγανα από χρυσάφι

Το έργο της επιτροπής έγινε και πάλι θέμα συζήτησης στην Αντίπαρο όταν η πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού χωριού 100 βιλών, κτισμένων σε 57 στρέμματα, συμπεριέλαβε μία μεγάλη δασική έκταση στα νότια του νησιού, στην περιοχή Αλμύρα-Σωρός-Πεταλίδα, δίπλα στον όρμο Περαματάκι. Ωστόσο ο Γιάννης Πατέλης, συνταξιούχος γιατρός, που εκπροσωπεί τους συνιδιοκτήτες της δασικής έκτασης, διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι δεν την έχει πουλήσει (και δεν προτίθεται να την πουλήσει). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

διαβαστε την συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.sustainablecyclades.gr/2024/08/31/antiparos-to-dentro-tou-poseidona-kai-to-dasos-ton-apocharaktirismon/

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...