1 Αυγ 2024

Πρώτη νίκη ενάντια στις ανεμογεννήτριες στην Κύθνο


Αρνητική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ως προς τη δημιουργία Βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου

Αμείωτος συνεχίζεται ο αγώνας κατοίκων και φορέων της Κύθνου, με πρωτεργάτη τον Δήμο,  ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη νησί.

Στο πλαίσιο αυτό, μία πρώτη “νίκη” του αγώνα τους, αποτέλεσε η αρνητική γνωμοδότηση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφορικά με τη δημιουργία Βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου, στο νησί των Κυκλάδων.

“Αναμφίβολα θεωρώ ότι ήταν μία δικαίωση των προσπαθειών μας, άλλωστε αυτό περιμέναμε από την Περιφέρεια, δηλαδή ότι θα ήταν αρνητική η γνωμοδότησή της”, τονίζει αρχικά στην “Κοινή Γνώμη”, ο δήμαρχος Κύθνου, Σταμάτης Γαρδέρης.

“Θα είμαστε σε επαγρύπνηση και θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας”

Παρά την παραπάνω θετική απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ο κ.  Γαρδέρης επισημαίνει στην εφημερίδα ότι η Δημοτική αρχή δεν επαναπαύεται και πως θα συνεχίσει τον αγώνα που έχει αρχίσει μέχρι την πλήρη δικαίωση της.
“Έχουμε αναθέσει σε εξειδικευμένο δικηγόρο που έχει μεγάλη εμπειρία στις υποθέσεις αυτές και ήδη όλες οι ενέργειες που έχει κάνει εκπροσωπώντας μας έχουν φέρει αποτέλεσμα. Την ίδια ώρα, και η Υπηρεσία μας παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, όπως και ο νομικός μας και ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη υπάρχει” δηλώνει χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Κύθνου θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους κατοίκους, αλλά και τους φορείς του νησιού, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στο πλευρό της Δημοτικής Αρχής, επισημαίνοντας, μάλιστα, πως ο αγώνας τους θα είναι διαρκής απέναντι σε επενδύσεις που αλλοιώνουν τον φυσικό κάλος του νησιού.

“Δεν μπορεί ένα νησί φυσικού κάλους, όπως έχει χαρακτηριστεί η Κύθνος, με περιοχές Natura, με πολεοδομικές διατάξεις για περιορισμούς αναφορικά με την αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος, δεν μπορεί ξαφνικά όλα αυτά να καταργούνται και έρχονται και να μας λένε ότι οι τεράστιες αυτές ανεμογεννήτριες είναι όμορφες και για την εγκατάστασή τους να απαιτούνται μεγάλοι δρόμοι. Υπάρχει τεράστια αντίθεση σε αυτό και εκεί στηριζόμαστε, αλλά και φυσικά σε όλα τα νομικά “όπλα” που μας παρέχει η νομοθεσία”, υποστηρίζει σε απόλυτο τόνο ο κ. Γαρδέρης.

Το ιστορικό των ενεργειών του Δήμου Κύθνου

Με μία μακροσκελή ανακοίνωσή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Δήμος Κύθνου γνωστοποίησε όλες τις ενέργειες που έχει κάνει μέχρι σήμερα, προκειμένου να αποτρέψει το εν λόγω έργο.

Αρχικά, η εταιρεία “ΑΙΟΛΟΣ ΚΡΗΤΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” υπέβαλλε τον Απρίλιο του 2023 στο Υπουργείο Ενέργειας προς έγκριση, Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων με τίτλο 《ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ για το έργο: Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας Συνολικής  Εγκατεστημένης Ισχύος 69MW και Αποδιδόμενης 50 MW στη Νήσο Κύθνο, Δήμου Κύθνου, Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και Συνοδά Έργα Υποδομής》μέσω της οποίας σκοπείται η περιβαλλοντική αδειοδότηση 20 ανεμογεννητριών. Η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης, δηλαδή της υποβολής Αντιρρήσεων - Απόψεων κατά του εν λόγω έργου έληγε στις 26/3/2024.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Δήμος Κύθνου από τη πρώτη στιγμή εξέτασε ενδελεχώς τη μελέτη ώστε να καταθέσει τη γνωμοδότηση του μέσα στο χρονικά όρια που όριζε η διαβούλευση. Μάλιστα, αφού εξετάστηκε συνολικά τη μελέτη που είχε κατατεθεί, αποφασίστηκε ότι ο Δήμος θα γνωμοδοτήσει αρνητικά με σκοπό να μην επιτρέψει την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και των ανεμογεννητριών στο νησί.

Ταυτόχρονα, έκρινε αναγκαίο να καταθέσει επεξεργασμένες, στοιχειοθετημένες και εμπεριστατωμένες νομικά Αντιρρήσεις - Απόψεις στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Παράλληλα, με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών το θέμα συζητήθηκε στην 1η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Κύθνου, η οποία πραγματοποιήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 29/2/2024 ενημερώθηκαν οι κάτοικοι του νησιού για τη συνεργασία του Δήμου με δικηγορικό γραφείο που διαθέτει την πιο πλήρη νομική κατάρτιση και την μεγαλύτερη κατά γενική ομολογία εμπειρία στον χειρισμό τέτοιων κρίσιμων υποθέσεων καθώς έχει προσφέρει νομική αρωγή και σε άλλα νησιά που αντιμετώπισαν το ίδιο ζήτημα.

Στη συνέχεια, ο Δήμος πήρε την πρωτοβουλία να ενώσει την Διοικητική Αρχή, με το Επαρχείο, με όλους τους τοπικούς φορείς, με τους δύο μεγάλους Συνδέσμους (Κύθνου και Δρυοπιδέων) και όλους τους κατοίκους του νησιού που θέλουν να συμμετάσχουν στην κοινή προσπάθεια σε μια Επιτροπή Αγώνα που σκοπό  έχει να αποτρέψει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών.

Στο Δημοτικό Συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε στις 23/3/24 ο Δήμος Κύθνου γνωμοδότησε ομόφωνα αρνητικά ως προς τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και στη συνέχεια ο νομικός εκπρόσωπος του Δήμου, υπέβαλλε το κείμενο των αντιρρήσεων 79 σελίδων στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο του Υπουργείου Ενέργειας. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι για να ολοκληρωθεί η ανάθεση στον δικηγόρο προϋπόθεση ήταν να υπάρχει ψηφισμένος προϋπολογισμός. Η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου κατάφερε μέσα στο ελάχιστο χρονικό διάστημα που είχε στη διάθεση της να συντάξει τον προϋπολογισμό, που εγκρίθηκε από το κράτος λίγες ώρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της δημόσιας διαβούλευσης.

Επίσης, στο ίδιο Συμβούλιο συγκροτήθηκε και η Επιτροπή Αγώνα η οποία αντικατοπτρίζει την ενότητα, την ομοψυχία και την διάθεση κοινής δράσης απέναντι στην απειλή.

Την Τετάρτη 17 Απριλίου 2024  στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου συνεδρίασε η Επιτροπή Αγώνα κατά της εγκατάστασης βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου στην Κύθνο.

Τα θέματα της συνεδρίασης ήταν τα εξής :

Θέμα 1o: «Ενημέρωση από τον Δήμαρχο κ.Γαρδέρη»

Θέμα 2ο: «Συζήτηση/Οργάνωση των περαιτέρω ενεργειών της Επιτροπής Αγώνα.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε Κύθνο και Αθήνα.

Όλες οι παραπάνω ενέργειες του Δήμου είχαν ως αποτέλεσμα η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, στην οποία μέλος είναι και ο Έπαρχος κ. Μαρτίνος Γιώργος, με απόφασή της, γνωμοδότησε αρνητικά σχετικά με την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά τη δημιουργία Βιομηχανικού Αιολικού Πάρκου στην Κύθνο, σύμφωνα με την εισήγηση της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων και την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύθνου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής, όλα τα παραπάνω έχουν πραγματοποιηθεί επειδή άμεσα και αποφασιστικά έκανε όλες τις απαραίτητες και ουσιαστικές ενέργειες που απαιτούνται.

“Η τεράστια επέκταση των αιολικών πάρκων σε όλη την Ελλάδα δείχνει ότι ο αγώνας μας θα είναι πολύ δύσκολος. Μόνο όταν γίνονται σωστές, ουσιαστικές και καίριες κινήσεις μπορεί να αποτραπεί η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών. Οι αντιρρήσεις που συνέταξε ο Δήμος Κύθνου αποτελούν υπόδειγμα νομικής διαχείρισης δίνοντας μας ένα πολύ σημαντικό όπλο στον αγώνα μας ενάντια στα αιολικά πάρκα. Συνεχίζουμε ενωμένοι με ομοψυχία τον κοινό αγώνα. Ο Δήμος Κύθνου θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να αποτρέψει την αλλοίωση και την καταστροφή του τόπου μας”, καταλήγει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Δήμου Κύθνου.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...