16 Αυγ 2024

Εκδοχές μιας Τήνου που επιβιώνειvideo

Γιάννης Παλαιολόγος
Εκτός από βίλες εκτός σχεδίου και πολυτελή ξενοδοχεία, συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στο νησί άνθρωποι και επιχειρήσεις που κρατούν ζωντανό ένα διαφορετικό όραμα για το μέλλον της τοπικής οικονομίας.

Στην επίσκεψη μας στην Τήνο τον περασμένο μήνα, εστιάσαμε στις μεγάλες προκλήσεις που προκαλεί η επέκταση της τουριστικής κίνησης και της δόμησης στο νησί στις υποδομές του (τα σχετικά ρεπορτάζ εδώ και εδώ). Ωστόσο στις μέρες που περάσαμε στο νησί, είχαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε και ανθρώπους που κρατούν ζωντανή μία διαφορετική εκδοχή της Τήνου, που επωφελείται από τον τουρισμό χωρίς να αλλοιώνεται από αυτόν.

Αξίζει να τους γνωρίσετε.

Ο αεικίνητος αγρότης

Είναι απομεσήμερο – η πιο ζεστή ώρα της ημέρας – στα μέσα Ιουλίου. Βρισκόμαστε στην περιοχή της Κώμης, στο πιο εύφορο μέρος της Τήνου, στα χωράφια του αεικίνητου Φαβιανού Ρουγγέρη. Περπατάμε (τρέχω να τον προλάβω) από τη μια καλλιέργεια στην άλλη – από τις αγαπημένες του άγριες αγκινάρες, που έχουν πλέον επεκταθεί σε δέκα στρέμματα, αλλά των οποίων η εποχή δεν έχει ακόμα φτάσει, ως τα πολλά καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά: τις ντομάτες, τα πεπόνια, τα καρπούζια, τα αγγούρια, τα κολοκύθια, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες. Περνάμε από διαδρόμους σκεπασμένους με καλαμιές, στη σκιά των οποίων ξαποσταίνουν τα πρόβατα του Φλαβιανού – και εκείνος με ξεναγεί και μου εξιστορεί.Μετά το καλοκαίρι, σε πιο ήπιες συνθήκες, ξεκινάει ο κύκλος του χειμώνα. «Αγκινάρα, και μετά φυτεύουμε μπρόκολο, κουνουπίδι, λάχανο, πράσα, σπανάκι, παντζάρια – τέτοια πράγματα…», λέει στις «Βιώσιμες Κυκλάδες»

Διαβάστε την συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο

.https://www.sustainablecyclades.gr/2024/08/12/ekdoches-mias-allis-tinou-pou-epivionei/

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...