30 Αυγ 2024

Ανησυχία για τις απανωτές φωτιές στον ΧΥΤΥ Μήλου


Tη στιγμή που είχε αρχίσει η διαδικασία για τον ανοιχτό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσίας λειτουργίας μονάδας δεματοποίησης αστικών στερεών αποβλήτων Δήμου Μήλου, ήρθε η πέμπτη φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο και κατέστρεψε τα πάντα, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη". Άμεση, ωστόσο, ήταν η παρέμβαση και η βοήθεια από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς μόλις 45 λεπτά μετά την κλήση για βοήθεια, έφτασαν στο νησί, τρία εναέρια μέσα που βοήθησαν στην κατάσβεση, που, όπως τονίζει ο κ. Μικέλης, "ήταν τόσο άμεσοι και έστειλαν και περισσότερα μέσα από όσα ίσως χρειαζόμασταν".

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μήλος

Το νησί της Μήλου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας εξαιτίας των απανωτών φωτιών στο σημείο. Πλέον, δεν υπάρχει κανένα μηχάνημα για τη δεματοποίηση των αστικών στερεών αποβλήτων, με τον Δήμο να σκοπεύει άμεσα, να αρχίσει τις διαδικασίες για προκήρυξη διαγωνισμού για νέο δεματοποιητή, καθώς ήδη ακυρώθηκε η προηγούμενη πρόσκληση για τα εξαρτήματα, που ήταν αναγκαία.

Ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, τόνισε ότι, "δεματοποιητής πλέον στην Μήλο, δεν υπάρχει γιατί πήρε φωτιά το σημείο για ακόμη μία φορά και καταστράφηκαν τα πάντα. Είναι η πέμπτη φωτιά στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς είχαμε αποτρέψει τις προηγούμενες τέσσερις, αλλά σε αυτή κοντέψαμε δυστυχώς να καούμε όλοι μας. Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα για το πως έμπαιναν οι φωτιές στο συγκεκριμένο σημείο συνέχεια και το άλλο ερώτημα είναι πως η τελευταία φωτιά ξεκίνησε στις 03:00 τα ξημερώματα και πλέον καιγόμαστε, εδώ και 3-4 ημέρες".

"Είχαμε βάλει κάμερες και θα εξετάσουμε τα στοιχεία"

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στην φωτιά που είχε ξεσπάσει στο σημείο τον Απρίλιο του 2023, που τότε μας είχε αναφέρει ο κ. Μικέλης, ότι είχε ξεκινήσει από ανεξήγητους λόγους. Για την τελευταία φωτιά, είπε, ότι, "ανεξήγητοι ήταν οι λόγοι που ξεκίνησε και αυτή η φωτιά αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν και στοιχεία, γιατί είχαμε βάλει και κάμερες, τις οποίες θα εξετάσουν οι ειδικοί και θα μας πούνε λεπτομέρειες. Το νησί πλέον έχει κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη Πολιτικής Προστασίας γιατί κάηκαν ολοσχερώς όλες οι εγκαταστάσεις μας, πάθαμε μία πολύ μεγάλη ζημιά, από την οποία κοντέψαμε να καούμε και εμείς οι ίδιοι. Δυστυχώς δεν λειτουργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκεί και είμαστε μόνο ο Δήμος, οι αιρετοί και ένας εργολάβος, που ενεργούσαμε στο να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο, ενώ όλοι οι άλλοι στο νησί, ήταν απλοί θεατές. Παλεύαμε μόνοι μας, μέχρι που επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που με το που τους ενημερώσαμε, μας απέστειλαν άμεσα ένα ελικόπτερο και δύο καναντέρ. Αμέσως μετά την επικοινωνία μας και όταν τους είπαμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλέον τη φωτιά, μέσα σε 45 λεπτά, έφτασαν τα εναέρια μέσα και απέστειλαν και πυροσβέστες".

Άκυρος ο ανοιχτός διαγωνισμός, η Μήλος ψάχνει νέο δεματοποιητή

Όσον αφορά στην πρόσφατη έγκριση για διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση υπηρεσίας λειτουργίας μονάδας δεματοποίησης αστικών στερεών αποβλήτων Δήμου Μήλου για το έτος 2024-2025 συνολικού προϋπολογισμού 142.600 ευρώ, αυτή πλέον έχει ακυρωθεί, καθώς τα δεδομένα άλλαξαν μετά την καταστροφική φωτιά. Συγκεκριμένα, ο κ. Μικέλης, επεσήμανε ότι "ο διαγωνισμός αυτός και οι τεχνικές προδιαγραφές ήταν για να πάρουμε υλικά για να δουλέψει ο δεματοποιητής. Τώρα πλέον θα πρέπει να κάνουμε τεχνικές προδιαγραφές για να τον αντικαταστήσουμε. Στην πρόσφατη Δημοτική Επιτροπή ακυρώσαμε την προηγούμενη απόφαση, γιατί πλέον πάμε για νέο δεματοποιητή. Κάναμε τα πάντα για τα σώσουμε, κάναμε τα πάντα και οι ίδιοι, ακόμα και παραπάνω από ότι έπρεπε, αλλά δυστυχώς η πέμπτη φωτιά που μπήκε εκεί, όλος τυχαίως, κατέστρεψε τα πάντα και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προχωρήσουμε άμεσα σε αντικατάσταση των καμμένων μηχανημάτων, με καινούργια. Αυτό που θέλω και πάλι να επισημάνω είναι η αμεσότητα με την οποία ενήργησε για το νησί μας, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας".

Η ανακοίνωση του Δήμου Μήλου για τη καταστροφική πυρκαγιά

Ο Δήμος Μήλου, μετά και την πέμπτη καταστροφική πυρκαγιά, που σημειώθηκε στην περιοχή του δεματοποιητή, εξέδωσε μία ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωσε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία μπήκε το νησί και για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Αναλυτικά, αυτή αναφέρει:

"Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 26ης Αυγούστου 2024 σε χώρο εναπόθεσης δεματοποιημένων απορριμμάτων του Δήμου Μήλου και συγκεκριμένα στην περιοχή Φυρλίγκος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε την εν λόγω περιοχή σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με ισχύ ενός μήνα από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου. Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατόπιν συνεννόησης και αιτήματος του Δημάρχου Μήλου προς τα αρμόδια Υπουργεία, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στις υποδομές της περιοχής.

Ο Δήμος Μήλου βρίσκεται στη διαδικασία της αποτύπωσης και της αποτίμησης της κατάστασης. Άμεσα, αφού γίνει πλήρης καταγραφή της κατάστασης, με την πλήρη και άριστη συνεργασία των Υπουργείων, θα δρομολογήσουμε την τάχιστη αποκατάσταση των υποδομών μας. Παρά το γεγονός ότι το μέτωπο της φωτιάς τέθηκε σε περιορισμό με εναέρια και επίγεια μέσα και δεν απειλούνται ιδιωτικές εκτάσεις, κατοικίες ή ανθρώπινες ζωές, οι ενέργειες κατάσβεσης συνεχίζονται και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα νυχθημερόν. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση για την αποτίμηση των ζημιών και των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων".

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...