21 Αυγ 2024

Μύκονος: πλεόνασμα μπράβων και μαύρων βαν

Τάσος Τέλλογλου 
Με τις υπηρεσίες φύλαξης να είναι πλέον de rigueur, ο κλάδος δημιουργεί μεταξύ άλλων ευκαιρίες για «απογευματινή εργασία» αστυνομικών. Εν τω μεταξύ, με τις άδειες ταξί να μην ξεπερνούν τις 30, οι δρόμοι του νησιού κατακλύζονται από τα οχήματα transfer, πολλά από τα οποία δεν είναι μαύρα απλά στο χρώμα.

«Σωματοφύλακες έχετε;»

Είναι μία από τις πρώτες ερωτήσεις με τις οποίες βρίσκονται αντιμέτωποι γνωστοί και λιγότερο γνωστοί influencers στις ρεσεψιόν ή ακόμα και σε εταιρείες transfers (τα μαύρα λεωφορειάκια) του νησιού των ανέμων.

Η τοπική δημοτική αρχή ξέρει το πρόβλημα, όπως επίσης και η Αστυνομία. Το ξέρουν και όσοι έχουν  beach bar και δεν επιτρέπουν την είσοδο στους σωματοφύλακες.«Οι περισσότεροι είναι διακριτικοί, περιμένουν έξω», λέει ιδιοκτήτης γνωστού μπαρ της Μυκόνου που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του. «Αλλά δεν είναι όλοι έτσι. Ούτε είναι δυνατόν να είναι το μπαρ γεμάτο με δεκάδες τέτοιους, η εικόνα δεν είναι καλή».

Η ταρίφα για τη φύλαξη φτάνει τα €300 την ημέρα κατά κεφαλή. Κάποιοι που παρέχουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία εχουν άδεια· οι περισσότεροι όχι. «Κάνουμε ελέγχους και εντοπίσαμε την περασμένη εβδομάδα δύο τέτοιους» λέει στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» αξιωματικός της Αστυνομίας που έχει αποσπαστεί στο νησί πρόσφατα.Η δουλειά για την Αστυνομία δεν είναι απλή μεταξύ άλλων επειδή σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί στον έλεγχο να πέσει πάνω σε «συνάδελφο που δουλεύει απόγευμα». Ο ιδιοκτήτης του beach bar σχολιάζει ότι οι αστυνομικοί που είναι αποσπασμένοι στο νησί «δεν τη βγάζουνε» και «χρειάζονται απογευματινή δουλειά, αλλά εμείς δεν φταίμε σε τίποτα».

Φύλακες και φυλασσόμενοι, στα σοκάκια της Μυκόνου. [VIP Guests-Personal Protection Mykonos]
Πέρυσι ο αντιεισαγγελέας Εφετών Σύρου Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου είχε εξαρθρώσει με τη συνδρομή της Αστυνομίας ομάδα αστυνομικών που υπό τις διαταγές του προϊσταμένου τους παρείχαν υπηρεσίες φύλαξης σε βίλα Γερμανού ιδιοκτήτη beach bar. Είχε προηγηθεί έφοδος του εισαγγελέα στη βίλα, όπου διεξαγόταν παράνομο πάρτι με όλα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα (φοροδιαφυγή, ηχορύπανση, χρήση ναρκωτικών).

Ο υπουργός προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, που επισκέφθηκε πρόσφατα τη Μύκονο, έδωσε εντολή να επιδειχθεί μηδενική ανοχή στο φαινόμενο των παράνομων σωματοφυλάκων και να ενταθούν οι έλεγχοι. Το ίδιο συνέστησε και με τα λεγόμενα «μαύρα» (χωρίς άδειες) transfers. Στη Μύκονο υπάρχουν μερικές χιλιάδες τέτοια.

Τα νόμιμα και τα παράνομα λεωφορειάκια μαζί υπολογίζονται από τους γνωρίζοντες στις 6.000 – με τον αριθμό των αδειών ταξί να παραμένει καθηλωμένος στις 30. «Το νησί θεωρήθηκε με βάση τα πληθυσμιακά κριτήρια κορεσμένο από ταξί» λέει στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ο δήμαρχος Χρήστος Βερώνης, σχολιάζοντας τη χαοτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί .Αστυνομικός που έχει επιφορτιστεί με τους ελέγχους στα transfers είπε στις «Βιώσιμες Κυκλάδες» ότι εκτός από τα «κατάμαυρα λεωφορειάκια» (που δεν έχουν καθόλου χαρτιά), ακόμα και οι οδηγοί νόμιμων transfers συμπεριφέρονται σε κάποιες περιπτώσεις παράνομα: «Σταματάνε στη διασταύρωση, παίρνουνε μια παρέα και βάζουνε τα χρήματα στην τσέπη τους αντί να τα δώσουν στην επιχείρηση, δεν γίνεται σε μία μεμονωμένη περίπτωση αλλά διαρκώς. Γράψαμε κάποιους την περασμένη εβδομάδα και μαζευτήκανε. Οι εντελώς παράνομοι πάνε….Πάρο».

Προστατευόμενη περιοχή, με σπάνια είδη Homo influencis. [beach-clubs.com]
Η μάστιγα μετακομίζει

Στις 10 Αυγούστου ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρέθηκε στην Πάρο. Μετά από σύσκεψη με τη δημοτική αρχή, δεσμεύθηκε να στείλει – εκτός από τις δυνάμεις της ΟΠΚΕ που υπάρχουν ήδη στο νησί – και ομάδες (20 άτομα) για ελέγχους στον δρόμο.

Η Πάρος έχει γίνει «Ελντοράντο» παράνομων δραστηριοτήτων που έχουν μετακομίσει από τη Μύκονο. Το τι συμβαίνει φάνηκε σε μία σύσκεψη στο δημαρχείο του νησιού στις 9 Αυγούστου με εκπροσώπους των transfers. Στο νησί υπάρχουν 300 νόμιμα λεωφορεία, ενώ περίπου 400 έχουν έρθει από άλλες περιοχές της χώρας, τα περισσότερα από τη Μύκονο.

Ο δήμαρχος Κώστας Μπιζάς πρότεινε, για να μην δημιουργείται χάος στο λιμάνι της Πάρου, να δεσμεύσει χώρο στάθμευσης για τα transfers κοντά στο λιμάνι της Παροικιάς. Οι ιδιοκτήτες των οχημάτων ωστόσο απέρριψαν την πρόταση διότι η πιο οργανωμένη διαχείριση δεν εξυπηρετεί την …άγρα πελατών κατά την άφιξη. Την επόμενη ημέρα τα δεδομένα ετέθησαν υπ’ όψιν του πολιτικού προϊσταμένου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι αντίστοιχοι περσινοί έλεγχοι είχαν καταλήξει σε διαδήλωση των λεωφορειούχων με το σύνθημα οτι δεν θέλουν να ελέγχονται.

Κεντρική εικόνα: Mykonos vip transfers

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...