21 Αυγ 2024

Νερό στην Αμοργό: «Χάνουμε από παντού»

Αναστασία καραδημήτρη
Οι απώλειες του δικτύου ξεπερνούν το 50%, οι κοστοβόρες αφαλατώσεις δεν αρκούν, ενώ ολοένα και περισσότερες γεωτρήσεις είναι πια υφάλμυρες.

Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, τα πρώτα δίκτυα υδροδότησης στην Αμοργό κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του ’60, στη Χώρα και, λίγο αργότερα, στο ορεινό χωριό του Βρούτση. «Μου ‘λεγε η μάνα μου πως όταν εγώ ήμουν δύο μηνών, η βρύση έτρεξε για πρώτη φορά, και τότε, πριν από 60 χρόνια, ξεκίνησαν να έχουν στο σπίτι τρεχούμενο νερό» μας εξιστορεί ένας από τους παλιούς Αμοργιανούς. «Το ‘64 το πίνανε γιατί τότε δεν κάνανε αναλύσεις, εδώ και 25 χρονιά που γίνονται όμως, δεν το πίνουμε». 

Το δίκτυο ύδρευσης του λιμανιού των Καταπόλων χρονολογείται από τη δεκαετία του ‘80. Εκεί, μεγάλη ποσότητα του παραγόμενου νερού από τις αφαλατώσεις και τις γεωτρήσεις χάνεται σε χρόνιες και αχαρτογράφητες διαρροές των αγωγών. «Η κατάσταση στα Κατάπολα είναι εκτός ελέγχου. Το δίκτυο είναι πεπαλαιωμένο και χάνουμε από παντού. Υπάρχουν διαρροές που δεν φαίνονται με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ μεγάλη απόκλιση στο νερό που παράγει η αφαλάτωση συγκριτικά με αυτό που μετράμε», μας λέει η Ελένη Πρέκα, υπεύθυνη ύδρευσης στην τεχνική υπηρεσία του Δήμου Αμοργού.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της υπηρεσίας, αν και το νερό που παρήχθη το 2022 από γεωτρήσεις και αφαλατώσεις στη ζώνη υδροδότησης Κατάπολα-Χώρα υπολογίζεται στα 236.000 κυβικά μέτρα, η μετρηθείσα κατανάλωση ήταν μόλις 70.000 κυβικά. «Λες εντάξει, κάποιος κλέβει, δεν τιμολογείται, ίσως τα παίρνουνε με άλλους τρόπους και ίσως δεν είναι μόνο απώλειες του δικτύου, αλλά πόσο; Είμαστε σε μια φάση που λέμε “πώς θα βγει το καλοκαίρι” και δεν τολμάμε να σηκώσουμε την πίεση», αναφέρει η Πρέκα. 

Σύμφωνα με τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου, Γεώργιο Κωβαίο, τα καλοκαίρια ο πληθυσμός στο νησί σχεδόν δεκαπλασιάζεται. «Όπως σε όλα τα νησιά, έτσι και στην Αμοργό υπάρχει αυτή η ιδιαιτερότητα: ενώ τον χειμώνα έχουμε 2.000 μόνιμους κατοίκους, το καλοκαίρι ο πληθυσμός ξεπερνά τις 15.000 και στη high season φτάνει έως και τις 17.000».

Πρώτη φορά που οι αφίξεις στο νησί ξεπέρασαν τις 100.000 ήταν το 2022. Τότε, η ανακοίνωση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Αμοργού έκανε λόγο για «χρονιά-ρεκόρ», αφού μόνο τον Αύγουστο είχαν καταγραφεί 63.882 επισκέψεις.

Διαβάστε την συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.sustainablecyclades.gr/2024/08/20/nero-stin-amorgo-chanoume-apo-pantou/

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...