18 Αυγ 2024

Τα ξεχωριστά βιβλιοπωλεία των Κυκλάδων


Παλιές νέες αφίξεις αποδεικνύουν ότι η δίψα για καλά βιβλία δεν σβήνει ποτέ.

Arsenale, Ανάφη

Άνοιξε στα μέσα Ιουνίου σε έναν παλιό ταρσανά στο λιμάνι της Ανάφης σαν «μια βόμβα καλοκαιριού στο πιο ήσυχο μέρος, εκείνο, που προτιμούν οι αναγνώστες», όπως έγραψε κάποιος. Eίναι σαφώς κάτι παραπάνω από ένα καλό βιβλιοπωλείο, και για αυτό συμμετείχε με τον δικό του τρόπο στο φετινό Phenomena, το εικαστικό γεγονός που πλημμυρίζει το νησί κάθε δύο χρόνια.Ο γλύπτης Θεόδωρος Ψυχογιός, ο «κάπτεν» Νικόλας Ανδρόπουλος και ο Γιώργος Διβάνης (της New Wrinkle) οραματίστηκαν έναν χώρο στοχασμού και επανεφεύρεσης, γεμάτο προσεκτικά επιλεγμένους τίτλους σε διάφορες γλώσσες και κατηγορίες (ποίηση, λογοτεχνία, τέχνη, αρχιτεκτονική), βιβλία νέα και χρησιμοποιημένα, H Παναγιά η Γοργόνα του Μυριβήλη, Το Χαμένο Νησί του Μ. Καραγάτση, καθένα με τη σφραγίδα του Arsenale στις πρώτες σελίδες για να θυμόμαστε ότι το διαβάσαμε στην Ανάφη. Ανάμεσά τους, βατραχοπέδιλα, βότσαλα, μια μάσκα θαλάσσης, μια κουλούρα και παλιές φωτογραφικές μηχανές έχουν ρόλο να υμνούν τα μακριά ράθυμα καλοκαίρια της Μεσογείου.


Εδώ θα βρείτε το τεύχος του Νοmas Magazine με σχέδια του Δημήτρη Παπαϊωάννου από την Ανάφη, και πριν λίγες μέρες η audiovisual artist Εύα Μπαλάση υπέγραψε τα μόλις 60 αντίτυπα του βιβλίου της με τίτλο Ικαρία.Όλα τα βιβλία, αφού τα διαβάσετε μπορείτε να τα πουλήσετε ξανά στο Arsenal υπό έναν όρο: να έχουν υπογραμμίσεις και σημειώσεις στο περιθώριο ώστε να αποδεικνύουν ότι διαβάστηκαν. 

instagram.com/arsenale.anafi

Αντίλαλος, Τήνος

Εδώ και οκτώ χρόνια, «σε κάθε γωνία του κάποιος ξαπόστασε, διάβασε το βιβλίο του, ξεδίψασε, απόλαυσε το γεύμα του, συζήτησε, μοιράστηκε γέλια, έκανε σχέδια για τις μέρες του στο νησί, ανακάλυψε βιβλίο που έψαχνε καιρό, έκανε φίλους, περίμενε το ραντεβού του, διάβασε για τις εξετάσεις, έκανε το τραπεζάκι του γραφείο της δουλειάς, πήρε βιαστικά τον τελευταίο καφέ για το καράβι».Στο όμορφο καφέ-βιβλιοπωλείο-σοφίτα βρίσκεις επιλεγμένες εκδόσεις που χρονολογούνται ακόμα και από το 1890, το εξαντλημένο Χορεύοντας της Έιγκνες ντε Μιλλ, το Eros Matutinus του Τσβάιχ, τα Καλιαρντά του Πετρόπουλου, ανακατεμένες με χειροποίητες καρτ ποστάλ, μεταξωτά μαντίλια, κάποιο δρώμενο, μια παρουσίαση βιβλίου, μια εικαστική έκθεση.Όμως το πιο συναρπαστικό που μπορεί να κάνει κάποιος εδώ είναι να συμμετάσχει στο παιχνίδι Blind Date, που σημαίνει ότι αγοράζεις ένα βιβλίο με περιτύλιγμα, και μαθαίνεις τι θησαυρό απέκτησες αφού το ανοίξεις.facebook.com/AntilalosTinos


Ο Καπετάνιος, Απείραθος Νάξου 

Περιηγούμενος κανείς στα στενά σοκάκια του ξακουστού χωριού του Μανώλη Γλέζου στα ορεινά της Νάξου, θα βρει κοντά στην πλάτσα (την κεντρική πλατεία) μια ταμπέλα που γράφει bookstore και με ένα τόξο σε κατευθύνει στον «Καπετάνιο». Το βιβλιοπωλείο της Λένας, του Στάθη και του Δημήτρη άνοιξε πέρυσι για να στεγάσει το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο CaptainBook.gr της οδού Σόλωνος στην Αθήνα.


Σύμφωνα με την ιδιοκτήτρια Λένα Βλασταρά, «τον Μάιο του 2023 ο Νώντας μου φυτεύει την ιδέα. Οκ, εντάξει, ομολογώ ότι από την ώρα που φύτεψε τον σπόρο, μέχρι αυτός να βγάλει ρίζες, κλαράκια, φύλλα και να ανθίσει, χρειάστηκαν κάτι λίγα λεπτά μόνο: αυτά που χρειάζονται για να φτάσεις από την Ιπποκράτους, στο γραφείο μας στη Σόλωνος. Θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι κάτι τέτοιο πάει κόντρα σε ολόκληρο το οικοσύστημα, αλλά αν λογαριάσεις ότι ούτως ή άλλως στον δικό μου οργανισμό χρόνος, μέτρα και σταθμά λειτουργούν αλλιώς, κάτι τέτοιο, φαίνεται απόλυτα φυσιολογικό». Από τότε, με Αυγουστιάτικες (περι)ποιητικές βραδιές, ο Καπετάνιος έγινε το «στέκι της Παρασκευής», ένας τόπος συνάντησης ανθρώπων που αγαπούν το βιβλίο και μια άλλη λέσχη χαμένων ποιητών, όπου στεγάζεται το πλούσιο τοπικό γλωσσικό ιδίωμα και τα έθιμα του χωριού. Σύμφωνα με τις αφηγήσεις, οι ιδιοκτήτες, λάτρεις του βιβλίου και της Νάξου, έδωσαν με τον Καπετάνιο μία λογοτεχνική διάσταση στο κυκλαδίτικο καλοκαίρι. Βιβλία για μικρούς και μεγάλους, αναμνηστικές καρτ ποστάλ, δώρα και χειροποίητες δημιουργίες συνθέτουν μια ιδιαίτερη και φιλική ατμόσφαιρα που σε προσκαλεί να την εξερευνήσεις.«Σαν να επεκτάθηκαν τα όρια του χωριού μου φέτος το καλοκαίρι. Πλάτυναν λες οι ορίζοντες, σάμπως να μεγάλωσε ο ουρανός του. Ενα παράξενο πλοίο προσάραξε στα γκρίφια του Φαναριού, στα 850 υψόμετρο. Απέτυχε κατά τα φαινόμενα στους λεπτούς χειρισμούς ο κυβερνήτης, αποκαλύπτει όμως κρυφά χαρίσματα. Βγήκε στη στεριά εκών-άκων και κατηφορίζει στη Φυροΐστρα, βγάζοντας μικρά θαύματα απ’ το ναυτικό του πηλήκιο» έγραψε για τον Καπετάνιο ο Δημήτρης Νανούρης στο βιβλίο ο Μετέωρος.facebook.com/captainbook.gr


Σηματολόγιον, Σίκινος

Με ονομασία από την ομώνυμη συλλογή με ρήσεις του Οδυσσέα Ελύτη, άνοιξε το 2016 από τον Στέλιο Ρογκάκο σε συνεργασία με τη Μαλαματένια Τσεβά και από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο ξαφνιάζει Έλληνες και ξένους επισκέπτες σε ένα νησί 200 μονίμων κατοίκων, και όπου ακόμη και τα εστιατόρια εκλείπουν.Όπως λέει ο κ. Ρογκάκος, «οι γονείς μου φρόντισαν ν’ αγαπήσω από πολύ νωρίς το βιβλίο τόσο ως πηγή γνώσης όσο και ως αισθητικό γεγονός. Η μητέρα μου μ’ έμαθε να εκτιμώ κάθε κείμενο που έπεφτε στα χέρια μου κι ο πατέρας μου με δίδαξε πόσο σημαντική είναι η προσφορά του πνευματικού ανθρώπου στην κοινωνία. Το σηματολόγιον είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη τους. Ήρθα στη Σίκινο όχι επειδή ήταν εύκολο, αλλά επειδή ήταν δύσκολο. Όσον αφορά τις απογοητεύσεις, ο πατέρας μου με προέτρεπε καθημερινά ν’ ακολουθώ τους στίχους του Νίκου Γκάτσου: “Κι ας μη λυγίσει η καρδιά σου/κι ας μην κυλήσει το δάκρυ σου στην αδυσώπητη τούτη γη”».


facebook.com/thematofylakes.gr

Κεντρική φωτογραφία, από αριστερά: Kαπετάνιος (Νάξος), Arsenale (Ανάφη), Aντίλαλος (Τήνος),

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...