8 Αυγ 2024

Σίφνος Συνεχής αγώνας ενάντια στη λειψυδρία


Σίφνος συνεχίζει να "παλεύει" με τη λειψυδρία και στην προσπάθεια της αυτή, χρησιμοποιεί όσα περισσότερα μέσα μπορεί. Σε αυτό το πλαίσιο, η Δημοτική Αρχή επιχειρεί την επέκταση της περιόδου έκτακτης ανάγκης μέχρι το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν, ενώ παράλληλα προχωρά σε ανοιχτό διαγωνισμό για την προμήθεια υλικών για την επισκευή και αναβάθμιση των μονάδων αφαλάτωσης του νησιού.

Μ. Ναδάλη: "Μία ακόμη ενέργεια που κάνει ο Δήμος, για την καλύτερη λειτουργία της ύδρευσης"

Η δήμαρχος Σίφνου, Μαρία Ναδάλη, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τη συγκεκριμένη προμήθεια που βρίσκεται στα σκαριά, εδώ και έξι χρόνια. "Πρόκειται για μία ακόμη ενέργεια που κάνει ο Δήμος, για την καλύτερη λειτουργία της ύδρευσης στο νησί. Αφορά μία παλιά χρηματοδότηση του 2018, που δεν είχαμε προλάβει να την ενεργοποιήσουμε, όταν ξεκίνησε η θητεία μας και για αυτό το λόγο, είχαμε ζητήσει με δύο έγγραφά μας, παράταση. Δόθηκε αυτή η παράταση το 2022 και τώρα την ενεργοποιούμε γιατί χρειάζεται να έχουμε κάποια ανταλλακτικά, τις απαραίτητες μεμβράνες και για τις μονάδες θαλασσινού νερού αλλά και για τις μονάδες υφάλμυρου", τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, μάλιστα, πως "παράλληλα χρειαζόμαστε φίλτρα και εξοπλισμό φίλτρανσης και διάφορα ακόμα υλικά, που αναφέρονται στην προμήθεια. Μέσω του ανοιχτού διαγωνισμού, αναζητούμε τον ανάδοχο για να ολοκληρωθεί, όσο γίνεται πιο άμεσα, αυτή η διαδικασία".

"Σήμερα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη, αλλά αυτό δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε"

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν από περίπου ένα μήνα, η Σίφνος είχε κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αναφορικά με τα προβλήματα λειψυδρίας που είχαν εμφανιστεί στο νησί. Για την σημερινή κατάσταση, η κ. Ναδάλη, τόνισε ότι, "σήμερα η κατάσταση είναι ελεγχόμενη αλλά αυτό δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε, διότι οι ανάγκες τώρα που έχει κορυφωθεί η τουριστική περίοδος, είναι αυξημένες, επομένως δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση, να θεωρούμε ότι το πρόβλημα ξεπεράστηκε εντελώς. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση είναι καλή, αυτό όμως προϋποθέτει ότι θα συνεχιστεί η καλή συνεργασία με τους καταναλωτές, έτσι ώστε να μη προχωρούν σε αλόγιστες χρήσεις νερού, κάτι που είχαμε διαπιστώσει ότι συνέβαινε το προηγούμενο διάστημα. Είχαμε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, γιατί είχαμε διαπιστώσει ότι οι καταναλώσεις του Ιουνίου, ήταν αρκετά αυξημένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο άλλων ετών και κάναμε προληπτικά μία κίνηση για να επισημάνουμε τον δυνητικό κίνδυνο, για το διάστημα που ο κόσμος θα ήταν περισσότερος στο νησί μας. Βεβαίως, αντιμετωπίσαμε και ένα πρόβλημα στην μεγάλη μονάδα αφαλάτωσης του Πλατύ Γυαλού, που δυστυχώς άφησε για ένα διάστημα μέσα στον Ιούνιο, δύο οικισμούς χωρίς νερό για κάποιες μέρες".

"Ελπίζουμε να δοθεί άμεσα παράταση για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διότι ακόμη διανύουμε δύσκολη περίοδο"

Για το αν θα συνεχίσει να βρίσκεται το νησί σε έκτακτη ανάγκη, η δήμαρχος Σίφνου, ανέφερε, ότι, "εμείς κάναμε εκ νέου, το αίτημα για να δοθεί παράταση, αλλά δεν έχουμε πάρει ακόμη έγκριση. Ελπίζουμε να απαντηθεί άμεσα και να δοθεί η παράταση, διότι ακόμη διανύουμε δύσκολη περίοδο και θα πρέπει με αυτό τον τρόπο να έχουμε υπό έλεγχο το νησί. Είναι μία προληπτική κίνηση και θέλουμε να περάσουμε και να συνεχίσουμε να περνάμε το μήνυμα, ότι πρέπει όλοι να προσέχουμε, διότι είχαν διαπιστωθεί υπερβολικές καταναλώσεις σε κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις, που επηρέαζαν και το σύνολο των καταναλώσεων. Οι περισσότεροι έχουν δείξει στο νησί να συνεργάζονται, αλλά δεν μπορούσαμε να δούμε άμεσα πτώση στις καταναλώσεις γιατί διανύουμε περίοδο αιχμής, αλλά παρόλα αυτά σίγουρα και μέσα από συζητήσεις, καταλάβαμε ότι κάποιοι άνθρωποι συνειδητοποίησαν, λίγο περισσότερο από ότι πριν τη σημαντικότητα του ζητήματος. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις δεν υπήρχε σεβασμός και κάποιοι συνέχιζαν να ποτίζουν ολόκληρα στρέμματα, να καθαρίζουν καθημερινά αυλές, ενώ κάποιοι άλλοι άνθρωποι δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν ούτε για τις βασικές ανάγκες".

"Έχουν γίνει πολλά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά προς αυτή τη κατεύθυνση"

Κλείνοντας, η κ. Ναδάλη, αναφέρθηκε, στα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στο νησί τα τελευταία χρόνια και τα οποία, όπως υποστηρίζει, έχουν οδηγήσει σε σημαντική αναβάθμιση των υποδομών Ύδρευσης.

"Συνολικά έχουμε αντικαταστήσει περισσότερα από 25 χλμ. δίκτυα, έχουν κατασκευαστεί νέα αντλιοστάσια, έχει κατασκευαστεί νέα μονάδα αφαλάτωσης πλέον, που λειτουργεί παράλληλα με την παλιά, ενώ κάνουμε και παύση ισχύος ρεύματος. Έχουν γίνει πολλά και θα συνεχίσουμε να κάνουμε πολλά προς αυτή τη κατεύθυνση. Είναι γεγονός, ότι στη προσπάθεια που κάνει ο κάθε Δήμος, γιατί δεν είμαστε οι μοναδικοί, διότι έχουν βάλει όλοι στις πρώτες προτεραιότητες την Ύδρευση, αν δεν υπάρχουν δύο παράμετροι που είναι η κατανόηση και συνεργασία με τον κόσμο αρχικά και η συσχέτιση του θέματος με τα πολεοδομικά, με τους όρους και τις προϋποθέσεις αδειοδότησης, σίγουρα δεν θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Πρέπει να προβλέπονται στέρνες, να περιορίζονται οι τεράστιοι κήποι, οι πισίνες, που ναι μεν οι περισσότερες παίρνουν νερό από ιδιώτες, καθώς απαγορεύεται να παίρνουν νερό από το δημοτικό δίκτυο, αυτό όμως δεν σημαίνει, ότι αυτό τηρούνταν πάντα", δήλωσε στην εφημερίδα.

Οι άμεσες προμήθειες για τις αφαλατώσεις

Από τον ανοιχτό διαγωνισμό που προκηρύχθηκε πρόσφατα, προβλέπεται η προμήθεια και η εγκατάσταση εμπορευματοκιβωτίου (Container) 20 ft συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού φίλτρανσης. Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος υποχρεούται να προμηθεύσει και να εγκαταστήσει νέο Container συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού φίλτρανσης προς αντικατάσταση του παλαιού της μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού δυναμικότητας 750 m3/hr στην περιοχή «Καμάρες». Η αποξήλωση και απομάκρυνση του παλαιού Container θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη και δαπάνες του Δήμου. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση, το νέο τμήμα φίλτρανσης θα τεθεί και θα αφεθεί σε κανονική και πλήρη λειτουργία από τον ανάδοχο.

Παράλληλα, προβλέπεται η κατασκευή, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ανοξείδωτου συλλέκτη. Ο ανάδοχος υποχρεούται να προμηθεύσει και να εγκαταστήσει νέο ανοξείδωτο (από Duplex) συλλέκτη προς αντικατάσταση του παλαιού της μονάδας αφαλάτωσης υφάλμυρου νερού δυναμικότητας 360 m3/hr ( κατασκευαστής ΗΟΗ) στην περιοχή «Καμάρες». Η αποξήλωση και απομάκρυνση του παλαιού συλλέκτη θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη και δαπάνες του αναδόχου. Τέλος, προβλέπεται η προμήθεια 96 φίλτρων φυσιγγίων, ανταλλακτικών για την επισκευή αντλητικών συγκροτημάτων, προμήθεια και εγκατάσταση δοχείου φίλτρου θολότητας, 36 μεμβρανών θαλασσινού νερού και 43 μεμβρανών υφάλμυρου νερού.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...