1 Αυγ 2024

Μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την μελισσοκομία σχεδόν σε όλα τα νησιά λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας


Μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για την μελισσοκομία σχεδόν σε όλα τα νησιά λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας. Η χρονιά ενώ ξεκίνησε καλά άλλαξε απότομα αφού σταμάτησαν οι βροχές με αποτέλεσμα πολλά μελίσσια να χαθούν και αυτά που έχουν μείνει να κινδυνεύουν. Στην Σίφνο και την Σέριφο οι παλιοί μελισσοκόμοι κάνουν λόγο για μία από τις χειρότερες χρονιές, αρκετοί δεν θα τρυγήσουν καν αφού γίνεται τρύγος μόνο μια φορά το χρόνο στο θυμάρι και ελπίζουν να καταφέρουν να ξεχειμωνιάσουν οι μελισσες τους. Το πρόβλημα ισχύει και στα νησιά του Ιονίου, ας δούμε τι έγραψε 
το https://www.imerazante.gr/2024/07/30/345544για την Ζάκυνθο:

 “Η έλλειψη στο μέλι είναι μια ακόμα από τις πολλές επιπτώσεις της φετινής ξηρασίας που πλήττει το νησί. Οι μελισσοκόμοι στην Ζάκυνθο βλέπουν την παραγωγή τους να πέφτει σε ποσοστά που ξεπερνούν το 50% της παραγωγής, ενώ οι καταναλωτές ξεκινούν έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν μέλι από τους παραγωγούς που εμπιστεύονται προτού αυτό να τελειώσει. Σύμφωνα με τον μελισσοκόμο και Πρόεδρο της Ένωσης Μελισσοκόμων Ζακύνθου, Παναγιώτη Μάργαρη, η παραγωγή μελιού στην Ζάκυνθο έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και της ξηρασίας, όπως εξηγεί: «Η παραγωγή είναι μηδενική, η άνοιξη ήταν χάλια, εφόσον δεν είχε βροχές, αλλά και το καλοκαίρι είναι ακόμα χειρότερο γιατί τα έκαψε όλα. 

Είναι ζήτημα για το αν θα ζήσουν τα μελίσσια. Θα είναι πολύ μεγάλη η φθορά που θα δημιουργηθεί». Αν και παρόμοια φαινόμενα ξηρασίας είχαν σημειωθεί και στο παρελθόν στην Ζάκυνθο, η φετινή είναι η πρώτη φορά για τον κ. Μάργαρη που το φαινόμενο εκδηλώνεται με τέτοια ένταση. «Πρόβλημα τέτοιο σαν το φετινό δεν έχει ξανά γίνει, είχε γίνει και το 2009 – 2010, αλλά όχι σε τέτοια επίπεδα. 

Δεν είναι μόνο η Ζάκυνθος, είναι όλα τα νησιά και ειδικά η Κρήτη, είναι τραγική η κατάσταση», επισημαίνει.Πράγματι, φαινόμενα ξηρασίας εκδηλώνονται φέτος σε Ελλάδα -και όχι μόνο- φέρνοντας άμεσο αντίκτυπο κυρίως στον πρωτογενή τομέα. Ωστόσο, σε ότι αφορά την παραγωγή του μελιού φαίνεται να έχουν επηρεαστεί κυρίως τα νησιά και τα νότια της χώρας, καθώς τα προβλήματα είναι λιγότερα στην βόρεια Ελλάδα που συναντάμε ανθοφορίες, όπως είναι το πεύκο, έλατο και το βελανίδι. Περιγράφοντας την κατάσταση στην Ζάκυνθο τονίζει ότι, «εδώ δεν έχουμε κάτι άλλο, δεν υπάρχει χορταράκι πουθενά, έχουν ξεραθεί τα πάντα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα έχουμε πρόβλημα με τα μελίσσια στην Ζάκυνθο, ήδη θα χαθούν πάρα πολλά φέτος».

 Μείωση στην παραγωγή

 Ερωτηθείς για την επάρκεια της φετινής παραγωγής απάντησε: «Έχει μείνει πολύ λίγο περσινό μέλι και υπάρχει λίγο και από φέτος. Δεν θα είναι για πολύ καιρό, μέχρι τέλη Καλοκαιριού ή για άλλους μέσα στον Σεπτέμβρη, θα έχει τελειώσει. Δεν θα είναι όπως ήταν τα προηγούμενα χρόνια που εμένα μου έμενε και για την άλλη χρονιά». Σημαντική μείωση στην φετινή παραγωγή μελιού παρατηρεί από την πλευρά του και ο μελισσοκόμος, Θοδωρής Λειβαδάς. Το μέλι φέτος στην Ζάκυνθο δεν επαρκεί, εξηγεί: «Λόγω της μειωμένη παραγωγής δεν μπορούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε την ζήτηση για μέλι. Ελπίζουμε να μην προχωρήσει άλλο το θέμα και να μην συνεχιστεί η φετινή ανομβρία και τον επόμενο χρόνο… Σίγουρα η φετινή χρονιά είναι χαμένη γιατί οι παραγωγοί έχουν τρομερή μείωση, εγώ έχω μείωση σε ένα ποσοστό 80% με ένα 90% και ξέρω ότι άλλοι παραγωγοί δεν έχουν καθόλου να καλύψουν». Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδά τα προβλήματα που σημειώνονται στην παραγωγή μελιού είναι απόρροια της κλιματικής αλλαγής,

 «Είχε μεγάλη ανομβρία, δεν είχαν έκκριση τα άνθη και τα φυτά σε γύρη και κυρίως σε νέκταρ που είναι απαραίτητα», διαπιστώνει και εξηγεί ότι τα αποθέματα του παραγόμενου μελιού που φτιάχνουν και διατηρούν οι μέλισσες για τον χειμώνα τους είναι μειωμένα με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να αντλήσουν μέλι. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του: «όχι μόνο δεν μπορούμε να πάρουμε, αλλά θα αναγκαστούμε και να τις ταΐσουμε για να έχουν και τον χειμώνα».

Ποιοτική φθορά 

 Οι κλιματικές δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην ποσότητα του παραγόμενου μελιού, αλλά και στην ποιότητα του η οποία εξασφαλίζεται από την ποικιλία των ανθέων. Ο κ. Λειβαδάς εξηγεί: «όταν τις ταΐζουμε εμείς αναγκαστικά για να επιζήσουν δεν είναι ότι καλύτερο, ιδανικά θα πρέπει οι μέλισσες να καταναλώνουν το μέλι που παράγουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του χειμώνα, να τα ταΐσουν τον γόνο τους και να μπορέσουν τα μελίσσια να τραφούν σωστά.
 Αν τις ταΐζουμε εμείς και δεν μπορούν να καταναλώνουν την τροφή που θα παράξουν, θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα και ασθένειες θα εμφανιστούν και μείωση πληθυσμών θα υπάρξει».Ποιοτική φθορά Οι κλιματικές δεν έχουν αντίκτυπο μόνο στην ποσότητα του παραγόμενου μελιού, αλλά και στην ποιότητα του η οποία εξασφαλίζεται από την ποικιλία των ανθέων. Ο κ. Λειβαδάς εξηγεί: «όταν τις ταΐζουμε εμείς αναγκαστικά για να επιζήσουν δεν είναι ότι καλύτερο, ιδανικά θα πρέπει οι μέλισσες να καταναλώνουν το μέλι που παράγουν προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες του χειμώνα, να τα ταΐσουν τον γόνο τους και να μπορέσουν τα μελίσσια να τραφούν σωστά. 
Αν τις ταΐζουμε εμείς και δεν μπορούν να καταναλώνουν την τροφή που θα παράξουν, θα υπάρξουν και άλλα προβλήματα και ασθένειες θα εμφανιστούν και μείωση πληθυσμών θα υπάρξει»
https://kaipoutheos.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...