14 Σεπ 2014

«Να τροποποιηθεί ο νόμος ίδρυσης καταστημάτων σε ιστορικούς τόπους για να μπει φρένο στη γραφειοκρατία»

Η Χώρα πρωτεύουσα της Σερίφου έχει χαρακτηρισθεί  αρχαιολογικός χώρος  εκτός από την περιοχή των Λάκων μας δήλωσε ο κύριος Δημήτρης Μαγουλάς πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Σερίφου και αυτός είναι ένας σημαντικός λόγος που καθυστερούν και οι άδειες που αφορούν τα μαγαζιά της χώρας 

Επιστολή προς τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, ζητώντας τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου αναφορικά με την έγκριση λειτουργίας των καταστημάτων, απέστειλε ο πρώην Δήμαρχος Σύρου με την ιδιότητα του Προέδρου του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (Π.Ε.Δ.) Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Δεκαβάλλας.
Αναλυτικά στην επιστολή του επισημαίνει:
«Με την παρούσα επιστολή μου ως Πρόεδρος του Τοπικού Παραρτήματος Κυκλάδων της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, θέλω να σας εκθέσω ένα σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες, αλλά και οι δήμοι μας, με αφορμή διάταξη του ν. 3028/2002, σύμφωνα με την οποία για να αδειοδοτηθεί η ίδρυση και λειτουργία καταστήματος – επιχείρησης σε ιστορικούς τόπους απαιτείται και έγκριση των υπηρεσιών του υπουργείου σας.
Ειδικότερα ο μελλοντικός επιχειρηματίας στις προαναφερθείσες περιοχές θα πρέπει να έχει μισθώσει το ακίνητο στο οποίο θ΄ αναπτύξει την επαγγελματική του δραστηριότητα, να φροντίσει για την έκδοση άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του, καταθέτοντας τ΄ απαιτούμενα δικαιολογητικά στο δήμο. Μεταξύ των δικαιολογητικών αυτών συμπεριλαμβάνεται και η έγκριση της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου σας.
Η διαδικασία αυτή απαιτεί ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να υφίστανται σημαντικές οικονομικές ζημιές, ενώ παράλληλα οι δήμοι μας και οι τοπικές κοινωνίες να έχουν σημαντικές οικονομικές απώλειες.
Ζητούμε λοιπόν να υπάρξει τροποποίηση του υφιστάμενου νόμου, έτσι ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατόν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες οι οποίες προβλέπονται από τη νομοθεσία.
Ειδικότερα σας προτείνουμε :
Α) Την εκχώρηση αρμοδιοτήτων για απλά θέματα απευθείας στις Εφορείες του Υπουργείου σας.
Β) Τη σύντμηση προθεσμιών στις οποίες θα είναι υποχρεωμένο το Υπουργείο να απαντά, με το ξεκαθάρισμα ότι οι προθεσμίες θα είναι δεσμευτικές και όχι ενδεικτικές.
Γ) Την υποχρέωση τακτικότερης συνεδρίασης των αρμοδίων Συμβουλίων (Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων και Τοπικών Συμβουλίων).
Τέλος, επανερχόμεθα στην πρότασή μας για άμεση λειτουργία της Διεύθυνσης του Υπουργείου Πολιτισμού – Τουρισμού που έχει συσταθεί με νόμο και προβλέπεται να γίνει στη Σύρο, αφού αυτή έχει μείνει στα χαρτιά εδώ και αρκετά χρόνια».
Πηγή : http://www.androsportal.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...