4 Μαΐ 2016

Βίντεο: Οι μεγάλοι σκηνοθέτες απαντούν στο ερώτημα «τι είναι κινηματογράφος;»

Το βίντεο με τίτλο «Art of Cinema: What Is Cinema», συγκεντρώνει απαντήσεις μεγάλων σκηνοθετών, στο ερώτημα «τι είναι κινηματογράφος;», ενώ παρουσιάζει εικόνες από το έργο τους που υπερβαίνουν κάθε περιγραφή.
Από τον Γιάννη Σμοΐλη
Το να ορίσεις την ουσία μιας τέχνης, δεν είναι εύκολο πράγμα. Οι απόψεις ποικίλουν, κι ο καθένας δικαιούται να έχει γνώμη επί του θέματος. Οι άνθρωποι που αφιερώνονται σε μια τέχνη, όμως, που την κάνουν σκοπό της ζωής τους και -εκφραζόμενοι μέσα απ' αυτήν- επιδιώκουν να φέρουν στο φως τα μυστικά της, έχουν ένα δικαίωμα παραπάνω να τοποθετηθούν σε σχέση με τις βαθύτερες λειτουργίες και τους σκοπούς της.
Με ένα τέτοιο σκεπτικό, ο δημιουργός του βίντεο, «Art of Cinema: What Is Cinema», παρουσιάζει τις απόψεις κάποιων κορυφαίων κινηματογραφιστών, που ο καθένας τους ορίζει το σινεμά με τον δικό του τρόπο. Αυτό στο οποίο οι περισσότεροι συμφωνούν, είναι το εξής: ο κινηματογράφος είναι μια ιδιαίτερη γλώσσα έκφρασης, ένας τρόπος εξερεύνησης του ανθρώπινου πνεύματος και μια διαφορετική οπτική πάνω στην πραγματικότητα.
Παρουσιάζοντάς μας, σκηνές από ανεπανάληπτα έργα των Ρομπέρτ Μπρεσόν, Ντέιβιντ Λιντς, Ζαν Κοκτώ, Ινγκμαρ Μπέργκμαν, Αντρέι Ταρκόφσκι, Μάρτιν Σκορσέζε, Νουρί Μπιλγκέ Τζεϊλάν, Κλερ Ντενίς και άλλων κορυφαίων δημιουργών, ο αφηγητής του βίντεο μας πληροφορεί για το πώς βλέπουν την τέχνη τους κάποιοι από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών, δημιουργώντας έτσι ένα οπτικοακουστικό ψηφιδωτό εικόνων και λέξεων, που μπορεί να λειτουργήσει ως χρήσιμο φιλμικό εγχειρίδιο για κριτικούς, σινεφίλ και επίδοξους κινηματογραφιστές.
«Ο κινηματογράφος προσφέρει την εκπληκτική δυνατότητα σε πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους, να ονειρεύονται ταυτόχρονα το ίδιο όνειρο» ακούμε κάποια στιγμή, βλέποντας μια σκηνή από την ανατριχιαστική «Διαθήκη του Ορφέα», του Ζαν Κοκτώ. Πριν και πάνω απ' όλα, αυτό είναι το μεγαλείο του σινεμά, κατά τη δική μας άποψη.
Μπορείτε να διαπιστώσετε με ποιον από τους ορισμούς του σινεμά, συμφωνείτε περισσότερο, παρακολουθώντας αυτό το εξαιρετικά διαφωτιστικό βίντεο, εδώ:
Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...