Η απογραφή των Κέντρων Υγείας διενεργείται κάθε χρόνο, ενώ τα στοιχεία παρουσιάζονται σε επίπεδο Χώρας και Περιφέρειας για την κάλυψη Εθνικών αναγκών σε στατιστική πληροφόρηση. Τα στοιχεία της έρευνας αναφέρονται στα υπάρχοντα Κέντρα Υγείας κατά την 31η Δεκεμβρίου του έτους αναφοράς. Στην απογραφή περιλαμβάνονται όλα τα Κέντρα Υγείας, εκτός των Κέντρων Ψυχικής Υγείας.
Στην έρευνα, το ιατρικό προσωπικό κατά ειδικότητα, που καταμετράται, αφορά σε Αιματολόγους, Ακτινολόγους – Ραδιολόγους, Αλλεργιαολόγους, Γενικής Ιατρικής, Δερματολόγους – Αφροδισιολόγους, Ιατρικής της εργασίας, Καρδιολόγοι, Κοινωνικής Ιατρικής, Μαιευτήρες – Γυναικολόγους, Βιοπαθολόγους (πρώην μικροβιολόγους), Νευρολόγους, Οδοντίατροους, Ορθοπεδικούς, Ουρολόγους, Οφθαλμίατρους, Παθολόγους, Παιδιάτρους, Φυματιολόγους – Πνευμονολόγους, Γενικούς Χειρούργους, Παιδοχειρουργούς, Ψυχιάτρους, Ωτορινολαρυγγολόγους, Αγροτικούς Ιατρούς, Ειδικευόμενους, αλλά και σε αυτούς χωρίς ειδικότητα.
Όσον αφορά στο μη ιατρικό προσωπικό, αυτό διακρίνεται σε Διοικητικό Προσωπικό, Νοσηλευτικό Προσωπικό, Παραϊατρικό Προσωπικό, Προσωπικό Κοινωνικής Μέριμνας, Προσωπικό Οργάνωσης – Πληροφορικής, Τεχνικό Προσωπικό, Προσωπικό Διατροφικής Μέριμνας και Προσωπικό Διοικητικής Μέριμνας. 3. Δύναμη κλινών (οι κλίνες στα Κέντρα Υγείας ανήκουν συνήθως στην κατηγορία Βραχείας Νοσηλείας).
Τέλος τα ιατρικά μηχανήματα, που λαμβάνονται υπόψιν, είναι Ακτινοδιαγνωστικά, Αυτόματοι Αναλυτές, Μηχανήματα Τεχνητού Νεφρού, Υπερηχοτομογράφοι, Υπερηχογράφοι, Ηλεκτροεγκεφαλογράφοι, Ηλεκτροκαρδιογράφοι, Καρδιοτομογράφοι, Οδοντιατρικά μηχανήματα, Μικροσκόπια, Φωτόμετρα, Απινιδωτές, Φασματόμετρα.
Σε ό,τι αφορά στη μεθοδολογία της έρευνας, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η πληροφόρηση προέρχεται από τις κατά τόπους μονάδες απογραφικά με τη συμπλήρωση του σχετικού ερωτηματολογίου και ερευνά τα χαρακτηριστικά τους (προσωπικό, ιατρικό και μη, μηχανήματα και κλίνες που υπάρχουν στο συγκεκριμένο χώρο).
Την συλλογή των στοιχείων πραγματοποιεί το Τμήμα Στατιστικών Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας από όλα τα Κέντρα Υγείας που υπάρχουν στην Χώρα. Δεν ακολουθείται ένα Διεθνές Σύστημα Ταξινόμησης. Στο ερωτηματολόγιο που έχει καταρτιστεί έχουν οριστεί για τη μηχανογραφική επεξεργασία των στοιχείων κωδικοί της ΕΛΣΤΑΤ για τα Κέντρα Υγείας, τις ιατρικές ειδικότητες, τις ειδικότητες μη ιατρικού προσωπικού ανά επίπεδο εκπαίδευσης και τα ιατρικά μηχανήματα. Βάση αναφοράς είναι το Μητρώο Κέντρων Υγείας, με μοναδικό αριθμό – ταυτότητα για κάθε μονάδα, γεωγραφικό κωδικό, διεύθυνση κλπ το οποίο ενημερώνεται με ενδεχόμενες μεταβολές (νέες μονάδες ή κλείσιμο μονάδων)
Μεγάλο ποσοστό μείωσης νοσηλευτικού προσωπικού στο Ν. Αιγαίο
Όπως προκύπτει από την ανάλυση των ευρημάτων από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, ο αριθμός των Κέντρων Υγείας σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία για το έτος 2014 ήταν 205, όσα και το έτος 2013. Η κατανομή των Κέντρων Υγείας στις 13 Περιφέρειες της Χώρας, παρουσιάζει τα περισσότερα Κέντρα Υγείας, να βρίσκονται στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας με δεύτερη την Περιφέρεια της Πελοποννήσου.
Η δύναμη των κλινών που βρίσκονται στα Κέντρα Υγείας έχει μείνει σχεδόν αμετάβλητη για το σύνολο της Χώρας συγκριτικά με το 2013. Το 2014 υπήρξε μείωση στον αριθμό του Ιατρικού Προσωπικού που απασχολείται στα Κέντρα Υγείας στο σύνολο της Χώρας κατά 3,3%.
Αντίστοιχη μείωση παρατηρείται και στο Νοσηλευτικό Προσωπικό κατά 3,1% σε σχέση με το 2013. Στο Μη Ιατρικό Προσωπικό των Κέντρων Υγείας που περιλαμβάνει τις υπόλοιπες ειδικότητες του προσωπικού (Προσωπικό Λοιπών Ειδικοτήτων), παρατηρείται ακόμα μεγαλύτερη μείωση κατά 8,8% το 2014 στο σύνολο της Χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, στην Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου παρουσιάζεται η μεγαλύτερη μείωση του Ιατρικού Προσωπικού κατά 20,9%, σε αντίθεση με την Ήπειρο και την Αττική που παρουσιάζουν αύξηση κατά 10,3% και 7,9%, αντίστοιχα.
Στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη, στην Πελοπόννησο και στο Νότιο Αιγαίο υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση στο Νοσηλευτικό Προσωπικό κατά 12,4%, 8,8% και 7,2%, αντίστοιχα.
Στα Ιόνια Νησιά, στην Ήπειρο και στην Κεντρική Μακεδονία υπάρχει η μεγαλύτερη μείωση του Προσωπικού Λοιπών Ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, με ποσοστά 17,2%, 11,5% και 10,9%, αντίστοιχα.
Στο σχετικό πίνακα, καταγράφονται τα Ιατρικά μηχανήματα που διαθέτουν τα Κέντρα Υγείας, για τα οποία παρατηρείται αύξηση 7,6% στην Περιφέρεια των Ιόνιων Νησιών και μείωση 7,6% στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας.
Πηγή : http://www.koinignomi.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου