18 Φεβ 2024

Κινητές Ιατρικές Μονάδες: Συνδράμουν περισσότερους από 50.000 ανθρώπους, με πλήρεις εξετάσεις


Σταθμό στον διάπλου των Κινητών Ιατρικών Μονάδων, οι οποίες εδώ και μια 10ετία υλοποιούν ένα ταξίδι προσφοράς σε νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, αποτέλεσε τον περασμένο μήνα η Αμοργός.

Ειδικότερα, για να γιορτάσουν αυτήν τη σημαντική επέτειο, οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ) διοργάνωσαν τριήμερη εκδήλωση, από τις 26 έως 29 Ιανουαρίου στο συγκεκριμένο νησί, προσφέροντας τις καθιερωμένες, διαγνωστικές και προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφία, καρδιογράφημα, μέτρηση οστικής πυκνότητας), καθώς και χειρουργικές, οφθαλμιατρικές και οδοντιατρικές εξετάσεις.Περισσότεροι από 210 άνθρωποι συμμετείχαν στις παράλληλες δράσεις, όπως σε ομιλίες για θέματα δημόσιας υγείας, σε συμβουλευτικές συνεδρίες για γονείς με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση παιδιών και εφήβων και σχολικού προσανατολισμού για μαθητές λυκείου, καθώς και σε παραδοσιακούς χορούς, στο mini πρωτάθλημα μπάσκετ, σε μαθήματα yoga και πρώτων βοηθειών, σε πεζοπορίες και πολλά άλλα. «Υπάρχουν δύο μεγάλα φορτηγά τα οποία είναι διαμορφωμένα ώστε να έχουν μέσα όλο τον εξοπλισμό. Δηλαδή είναι σαν κινητό νοσοκομείο» δηλώνει στο logotypos.gr  ο νευρολόγος ιατρός στο Αιγινήτειο Νοσοκομείο, Νίκος Σκαρμέας, προσθέτοντας: «Δεν πηγαίνουμε μόνο σε νησιωτικές περιοχές. Είναι 25 νησιωτικές και άλλες τόσες περίπου ηπειρωτικές και δυσπρόσιτες και  μεταβαίνουμε σε αυτές είτε οδικώς είτε ακτοπλοϊκώς».Στο ερώτημα πόσες ημέρες παραμένουν στον εκάστοτε τόπο που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, ο κ Σκαρμέας κάνει γνωστό ότι έχουν κλειστεί εκ των προτέρων ραντεβού, ηλεκτρονικά: «Είτε με το διαδίκτυο, είτε με εφαρμογή στο κινητό, ακόμη και τηλεφωνικά αν θέλουν κάποιοι» λέει χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας πως ανάλογα με τον πληθυσμό, τις ανάγκες και τα ραντεβού, παραμένουν από δύο έως τέσσερις ημέρες.

Πως υποδέχεται όμως ο κόσμος στον τόπο του τις Κινητές Ιατρικές Ομάδες; «Αυτή η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από το 2014 και φέτος συμπληρώνουμε 10 χρόνια» λέει ο ιατρός και συνεχίζει: «Πάμε σε κάθε μέρος ανά ενάμισι έτος. Άρα, τις περισσότερες από αυτές τις περιοχές τις έχουμε επισκεφθεί πάρα πολλές φορές και είμαστε κάπως γνωστοί. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις και με το Δήμο, με τους εκπαιδευτικούς, γιατί είναι και άλλες δράσεις, και με τον κόσμο,  γιατί όπως προείπα δεν έχουμε πάει μόνο μια φορά. Νομίζω είναι πολύ θερμή η ανταπόκριση. και αυτό το βλέπουμε και βιωματικά, αλλά και στα ερωτηματολόγια αξιολόγησης, τα οποία δίνουμε και έχουμε τέτοιες απαντήσεις, για χιλιάδες ανθρώπους».Ερωτηθείς κατά πόσον γίνονται και δύσκολες ιατρικές εξετάσεις, για τις οποίες κάποιος θα χρειαζόταν να μεταβεί στην Αθήνα για να τις κάνει, απαντά: «Αυτό που διαφοροποιεί αυτή την προσπάθεια, και την διαφοροποιεί χάρη στη χρηματοδότηση του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», είναι η τεχνολογία κι ο εξοπλισμός. Δηλαδή είναι αυτό που σας είπα, ότι είναι σα να πηγαίνει το νοσοκομείο τοπικά. Δεν είναι ότι έρχομαι εγώ, ως γιατρός, με το ακουστικό και το πιεσόμετρο. Γίνονται δηλαδή όλες οι ακτινογραφίες, υπέρηχος κοιλίας και γενικότερα στο σώμα, μαστογραφία, καρδιολογικός υπέρηχος… υπάρχει όλος ο εξοπλισμός του οφθαλμίατρου, του ωτορινολαρυγγολόγου, dexa για οστεοπόρωση, οδοντιατρείο στο οποίο γίνονται όλες οι επεμβατικές πράξεις κλπ…κλπ. Άρα  είναι σα να πηγαίνει το νοσοκομείο εκεί».


Καταλήγοντας, ο κ Σκαρμέας υπογραμμίζει ότι όλο το αυτό σύστημα είναι ηλεκτρονικό: «Οι σημειώσεις καταγράφονται σε ένα σύστημα που έχει φτιαχτεί. Υπάρχει ηλεκτρονικός φάκελος, τον οποίο τον έχει ο κάθε εξεταζόμενος, είτε με εφαρμογή στο κινητό του, είτε μπαίνοντας στο διαδίκτυο. Αυτά τα στοιχεία μπορεί να τα χρησιμοποιήσει, όταν θα τον δουν μετά στο Κέντρο Υγείας ή αν για κάποιο άλλο λόγο πάει σε κάποιο νοσοκομείο. Μακάρι να προχωρήσει και σε Εθνικό επίπεδο αυτό, αυτό το «γεφύρι της Άρτας», το οποίο το ακούμε 30 χρόνια τώρα, και να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε αυτά τα δεδομένα που έχουμε, για πάνω από 50.000 ανθρώπους, σε ένα πιο ολοκληρωμένο Εθνικό Σύστημα. Θέλω να τονίσω ότι όλα αυτά γίνονται χάρη στα χρήματα που παρέχει το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», τα οποία είναι πραγματικά πολλά, αλλά νομίζω πως στην προκειμένη περίπτωση πιάνουν τόπο» υπογραμμίζει.

Σχετικά με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)

Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) είναι ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς στον κόσμο και πραγματοποιεί δωρεές σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, στους τομείς της τέχνης και του πολιτισμού, της παιδείας, της υγείας και του αθλητισμού, και της κοινωνικής πρόνοιας. Το ΙΣΝ ενισχύει οργανισμούς και προγράμματα, παγκοσμίως, που αναμένεται να επιφέρουν αισθητά, διαχρονικά, και θετικά αποτελέσματα ευρέως στην κοινωνία και επιδεικνύουν αποτελεσματική διοίκηση και σωστή διαχείριση. Το Ίδρυμα στηρίζει επίσης προγράμματα που συμβάλλουν στη συνεργασία φορέων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, ως αποτελεσματικά μέσα υποστήριξης του κοινού καλού. Από το 1996, το ΙΣΝ έχει εγκρίνει συνολικά παραπάνω από $3.7 δισεκατομμύρια, μέσω 5.400 και πλέον δωρεών σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, σε περισσότερες από 130 χώρες ανά τον κόσμο.

Μάθετε περισσότερα στο snf.org & στο snfghi.org.

Πηγή : 

to synoro blog

1 σχόλια:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...