Ο φετινός χειμώνας στην Σύρο είναι δύσκολος και, για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, τα καταστήματα εστίασης στην παραλία της Ερμούπολης είναι τόσα πολλά κλειστά.
Κάποιοι δεν αντέχουν οικονομικά να στηρίξουν τις επιχειρήσεις τους σε 12μηνη περίοδο και κινούνται πλέον στο πλαίσιο της 8μηνης σεζόν, ενώ κάποιοι άλλοι δυστυχώς, έχουν βάλει πωλητήρια, κάτι που δεν είχαμε συνηθίσει να το βλέπουμε τα προηγούμενα χρόνια.
Η εφημερίδα μίλησε με τον πρόεδρο του Συλλόγου «Τερψιχόρη» Δημήτρη Αρβανίτη, ο οποίος επιβεβαίωσε τις «μαύρες εποχές» που ζει πλέον η εστίαση της Σύρου.
κ. Αρβανίτη, πολλά μαγαζιά κλειστά της εστίασης το φετινό χειμώνα στην Σύρο. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτό;
«Τα μαγαζιά και οι επιχειρηματίες, δυστυχώς, περνάνε δύσκολα. Η υψηλή φορολογία και τα ασφαλιστικά είναι πλέον ασύμφορα για εμάς τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούμαστε στο κομμάτι της εστίασης. Αν αναλογιστούμε ότι και η καλοκαιρινή τουριστική σεζόν στο νησί μας είναι πολύ μικρή, καταλαβαίνετε ότι δεν είναι εύκολα τα πράγματα για να αντέξουν τα μαγαζιά να παραμείνουν ανοιχτά και το χειμώνα. Ο κόσμος δεν βγαίνει όπως τα παλαιότερα χρόνια, πράγμα που είναι λογικό, βλέποντας να έχει αυξηθεί 30% το ηλεκτρικό ρεύμα στα σπίτια, αλλά και τα αγαθά πρώτης ανάγκης. Οι τιμές στα σούπερ μάρκετ έχουν πάει στα ύψη, με την αύξηση στα προϊόντα και εκεί να είναι της τάξεως του 30%. Οπότε και ο Συριανός πολίτης κοιτάζει πρώτα να βρει πόρους να ζήσει και μετά την έξοδο του. Καταλαβαίνετε, με όλα αυτά τε δεδομένα και με την τουριστική σεζόν μας πολύ μικρή, δεν μπορείς να κρατήσεις ένα μαγαζί ανοιχτό 12 μήνες».
Έλλειψη προσωπικού στην εστίαση
Εκτός από τα φορολογικά και ασφαλιστικά θέματα που έθεσε, αλλά και την μικρή τουριστική σεζόν, ο κ. Αρβανίτης κάνει λόγο για ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που είναι αυτό της έλλειψης προσωπικού. «Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε ακόμη και το καλοκαίρι, είναι αυτό του προσωπικού. Παρά το γεγονός ότι τα μεροκάματα είναι μεγαλύτερα σε σχέση με άλλες εργασίες, δεν θέλει κανείς να δουλέψει. Αυτό νομίζω συμβαίνει γιατί ναι μεν, τα μεροκάματα είναι μεγαλύτερα, αλλά οι ημέρες εργασίας όλου του χρόνου είναι λιγότερες. Καταλαβαίνετε ότι ο άλλος δεν θέλει να δουλέψει σε μια δουλειά 2-3 φορές την εβδομάδα, ή 6-7 μήνες το χρόνο. Ψάχνει κάτι σε καθημερινή και ετήσια βάση. Αυτή είναι η άποψη μου πάνω στο θέμα αυτό. Είναι γενικό το πρόβλημα η έλλειψη προσωπικού».
Χάνει το κράτος από το κλείσιμο των επιχειρήσεων
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου «Τερψιχόρη» έκανε λόγο και για οικονομική ζημιά του κράτους από το κλείσιμο των μαγαζιών τονίζοντας: «Το κράτος, σε γενικές γραμμές, με τις τόσο πολλές αυξήσεις έχει «χτυπήσει» τον κλάδο αλύπητα. Μια επιχείρηση που δεν δουλεύει, η ζημία δεν είναι μόνο στον επιχειρηματία αλλά και το κράτος. Νομίζω πως με αυτή την κατάσταση και το κράτος ζημιώνεται πάρα πολύ. Κάτι πρέπει να γίνει».
Είναι τελικά ο χειρότερος χειμώνας της τελευταίας εικοσαετίας στην Σύρο;
«Νομίζω ναι. Πρώτη φορά βλέπουμε τόσα μαγαζιά στην παραλία κλειστά για μεγάλη χρονική περίοδο. Το δυσάρεστο, όμως, είναι ότι πολλά μαγαζιά έκλεισαν και δεν θα ξανανοίξουν. Έβαλαν πωλητήριο. Αυτό το φαινόμενα δεν το έχουμε ξαναδεί»
Σαν σύλλογος «Τερψιχόρη» είπαμε να το πάμε κυκλικά
Παράλληλα ο Δημήτρης Αρβανίτης στάθηκε και στο κομμάτι της συνεργασίας των μαγαζιών στο θέμα του κλεισίματος για το καλό του νησιού «Εμείς σαν σύλλογος προτρέψαμε τα μέλη μας να το πάμε λίγο κυκλικά. Δηλαδή, να μην κλείσουν όλα τα μαγαζιά συγχρόνως την ίδια περίοδο. Δεν είναι ωραία εικόνα για την Σύρο, να έρθει κάποια στιγμή ένα γκρουπ και να μη βρει μαγαζί ανοιχτό για να πάει να φάει. Έχουμε μια καλή συνεργασία με τα μέλη μας. Ευελπιστούμε, με τη νέα Δημοτική Αρχή, να αλλάξουν λίγο τα πράγματα και να παρατείνουμε λίγο την τουριστική περίοδο. Ας μη μπει μελλοντικά λουκέτο σε άλλο μαγαζί. Είναι πρωτοφανές για την Σύρο αυτό να κλείνουν τόσα πολλά μαγαζιά.».
Πώς βλέπουν την κατάσταση «θαμώνες» των μαγαζιών
Ρωτήσαμε και την γνώμη ενός ανθρώπου που συχνάζει σε γνωστές καφετέριες της Σύρου για την φετινή κατάσταση που σίγουρα δεν είναι ευχάριστη. Πελάτης έξω από το Cafe Bar Severo (ονόματι Δημήτριος Ρούσσος) μας δήλωσε: «Τα 3-4 μαγαζιά που συχνάζω για καφέ και φαγητό είναι ανοιχτά. Οπότε αυτό δεν με επηρέασε εμένα όσον αφορά τα στέκια μου. Αυτό που με επηρεάζει ψυχολογικά, όμως, είναι να βλέπεις την παραλία της Ερμούπολης ένα ερειπωνόμενο τοπίο το χειμώνα. Κάποτε καμαρώναμε πως ήμασταν το μοναδικό νησί των Κυκλάδων που χειμώνα ήταν φωταγωγημένο με τα μαγαζιά να είναι όλα ανοιχτά στην σειρά. Αυτή η εποχή, όπως βλέπετε, τελείωσε».
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου