Η έντονη δραστηριότητα ενός ηφαιστείου, που εκδηλώνεται κυρίως με την κίνηση ρευστών και μάγματος στο εσωτερικό, γίνεται αντιληπτή από τους ειδικούς μέσω της καταγραφής σεισμικών γεγονότων, τα οποία τις περισσότερες φορές ξεχωρίζουν από τους τεκτονικούς σεισμούς. «Μια ενδεχόμενη ηφαιστειακή έξαρση με εκρηκτικό χαρακτήρα ή μη, μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια», τονίζει ο Ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ.
«Μια πολύ μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να επηρεάσει για χρόνια το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο».
Πάντως, όσο κι αν η κλιματική αλλαγή επηρεάζει δραστικά τον πλανήτη, στην περίπτωση των ηφαιστείων, αυτά μπορούν να παραμένουν «αλώβητα».
«Ακόμη κι αν ο άνθρωπος κάνει τη γη μη κατοικήσιμη, τα ηφαίστεια θα συνεχίσουν να υπάρχουν και να λειτουργούν για πολλά εκατομμύρια χρόνια μετά. Αντίθετα, μια πολύ μεγάλη ηφαιστειακή έκρηξη μπορεί να επηρεάσει για χρόνια το κλίμα σε παγκόσμιο επίπεδο», τονίζει ο κ. Ευαγγελίδης και εξηγεί: «Κατά τη διάρκεια μεγάλων εκρήξεων εισέρχονται τεράστιες ποσότητες ηφαιστειακών αερίων, σταγονιδίων αεροζόλ και στάχτης στη στρατόσφαιρα. Τα ηφαιστειακά αέρια, όπως το διοξείδιο του θείου, μπορούν να προκαλέσουν παγκόσμια ψύξη, ενώ το ηφαιστειακό διοξείδιο του άνθρακα -ένα αέριο του θερμοκηπίου- προκαλεί την παγκόσμια θέρμανση».
Πρότυπος σεισμολογικός σταθμός αναφοράς στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Θήρας. Σύμφωνα με τον Ελληνα επιστήμονα, πολλές μεγάλες εκρήξεις που συνέβησαν τον προηγούμενο αιώνα, προκάλεσαν πτώση της μέσης θερμοκρασίας στην επιφάνεια της Γης έως και 0,3 βαθμούς για 1-3 χρόνια, όπως συνέβη με το ηφαίστειο Πινατούμπο στις Φιλιππίνες.
«Η έκρηξη του ηφαιστείου Πινατούμπο στις 15 Ιουνίου 1991, ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις του 20ου αιώνα και εισήγαγε ένα σύννεφο 20 εκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του θείου στη στρατόσφαιρα. Προκάλεσε αυτό που πιστεύεται ότι ήταν η μεγαλύτερη διαταραχή αεροζόλ στη στρατόσφαιρα κατά τον περασμένο αιώνα. Ως εκ τούτου, ξεχώρισε για τις επιδράσεις της στο κλίμα και κάλυψε την επιφάνεια της Γης για τρία χρόνια μετά την έκρηξη, με μείωση της τάξης του 0,7 °C στο αποκορύφωμα της επίδρασής της. Η έκρηξη στο ηφαίστειο Laki το 1783-1784 στην Ισλανδία είχε εκπέμψει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του θείου σε σύγκριση με το Πινατούμπο, περίπου 120 εκατομμύρια τόνους. Το πρόσθετο ατμοσφαιρικό διοξείδιο του θείου προκάλεσε περιφερειακή ψύξη της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής», καταλήγει ο επικεφαλής του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου του ΕΑΑ.
Όσοι έχετε ήδη επισκεφθεί την Σέριφο, μπορείτε να μας στείλετε
φωτογραφικό υλικό από την επίσκεψη σας στο νησί.
Μετά από επιλογή, οι καλύτερες φωτογραφίες θα φιλοξενηθούν
στο giannisserfanto.blogspot.com με το όνομα σας. ( e-mail : giannisserfanto@gmail.com ).
Από το εγώ στην ουσία
-
[image: Ο Carl Gustav Jung, ένας από τους σημαντικότερους ψυχολόγους του
20ού αιώνα, είχε μια μοναδική προσέγγιση για το πώς η ζωή μας εξελίσσεται.]
Ο Carl...
Eνα νεο blog γενήθηκε από ανθρώπους που αγαπούν τό νησί. Είναι μία προσπάθεια ψυχής να αποκτήσει η ΣΕΡΦΙΩΤΙΚΗ γή καμωμένη από σίδερο καί γρανίτη η πιό άγρια στήν αρμάδα τών κυκλάδων ,φωνή.
Στήν ΣΕΡΙΦΟ όπως σε όλα τά κυκλαδονήσια ο κτύπος τής καμπάνας αχολογεί μνήμες καί πρόσωπα ,από στεριά, αέρα,θάλασσα,
διαπερνά το χρόνο καί μπαίνει μέ τό συναίσθημα στήν ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ...
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου