31 Αυγ 2024

Αντίπαρος: Τα δέντρα του «Ποσειδώνα» και το δάσος των αποχαρακτηρισμών

Τάσος Τέλλογλου
Ένα φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο αναστατώνει την παραθεριστική ελίτ του νησιού και αναδεικνύει την εκστρατεία που εξελίσσεται σε ολόκληρη τη χώρα για τη διόρθωση των δασικών χαρτών.

Το 2020 το ελληνικό κράτος αποφάσισε να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αποχαρακτηρίζονται δασικές εκτάσεις. Μέχρι τότε στις επιτροπές ενστάσεων που κρίνουν τους δασικούς χάρτες την πλειοψηφία είχαν οι δασικοί υπάλληλοι. Πλέον, οι τριμελείς επιτροπές που κρίνουν τις ενστάσεις επί των δασικών χαρτών, στην ουσία αιτήσεις αποχαρακτηρισμού, αποτελούνται από έναν δασικό υπάλληλο, έναν νομικό και έναν μηχανικό. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιοχές να ξεκινήσει ένας χείμαρρος αποχαρακτηρισμών.

Μία από τις περιπτώσεις με την πιο έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των αποχαρακτηρισμών είναι η Αντίπαρος, πλέον αγαπημένος «εναλλακτικός» προορισμός του εγχώριου και διεθνούς jet set. Η αρμόδια επιτροπή από την αρχή του 2024 έχει συνεδριάσει 23 φορές έχοντας εξετάσει πάνω από 200 προσφυγές στο μικρό κυκλαδονήσι. Πρόκειται για τη μερίδα του λέοντος των προσφυγών που χειρίζεται η συγκεκριμένη επιτροπή, η οποία έχει αρμοδιότητα επίσης για την Πάρο, τη Σαντορίνη, τις Μικρές Κυκλάδες (Δονούσα, Κουφονήσια, Σχοινούσα, Ηρακλειά κ.ά.), τη Θηρασιά, την Ανάφη, τη Σίκινο, τη Φολέγανδρο, τη Σέριφο και την Τήνο (με τις υπόλοιπες Κυκλάδες ασχολούνται άλλες δύο επιτροπές). Οι μεγαλύτερες δασικές εκτάσεις των Κυκλάδων βρίσκονται στην Άνδρο (όπου η αρμόδια επιτροπή δεν έχει συνεδριάσει ποτέ)· οι περισσότερες προσφυγές έχουν γίνει στην Πάρο (περίπου 1.200).

Φρύγανα από χρυσάφι

Το έργο της επιτροπής έγινε και πάλι θέμα συζήτησης στην Αντίπαρο όταν η πρόταση για τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού χωριού 100 βιλών, κτισμένων σε 57 στρέμματα, συμπεριέλαβε μία μεγάλη δασική έκταση στα νότια του νησιού, στην περιοχή Αλμύρα-Σωρός-Πεταλίδα, δίπλα στον όρμο Περαματάκι. Ωστόσο ο Γιάννης Πατέλης, συνταξιούχος γιατρός, που εκπροσωπεί τους συνιδιοκτήτες της δασικής έκτασης, διαβεβαιώνει τους συνομιλητές του ότι δεν την έχει πουλήσει (και δεν προτίθεται να την πουλήσει). Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

διαβαστε την συνέχεια στον παρακάτω σύνδεσμο

https://www.sustainablecyclades.gr/2024/08/31/antiparos-to-dentro-tou-poseidona-kai-to-dasos-ton-apocharaktirismon/

Πηγή : https://www.sustainablecyclades.gr/

to synoro blog

30 Αυγ 2024

Σέριφος Δύναμη Συνεργασίας Το Σάββατο 31/8/2024 4η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής, με τα παρακάτω θέματα.


Το Σάββατο 31/8/2024 και ώρα 18:00 θα πραγματοποιηθεί η 4η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας Δημοτικής Αρχής, με τα παρακάτω θέματα.

Πηγή : 

Σέριφος Δύναμη Συνεργασίας


to synoro blog

Νότιο Αιγαίο: Στη βουλή οι ελλείψεις Τεχνικών Επιθεωρητών Εργασίας στα νησιά


Tο τεράστιο θέμα των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων και την πλήρη έλλειψη Τεχνικής Επιθεώρησης με αρμοδιότητα την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων σε χώρους εργασίας στη Ρόδο και το Νότιο Αιγαίο, έφερε στη Βουλή μέσω επίκαιρης ερώτησης, ο βουλευτής Δωδεκανήσου και τ. υφυπουργός Πολιτισμού Τουρισμού, Γιώργος Νικητιάδης. Η επίκαιρη ερώτηση κατατέθηκε την Πέμπτη 29 Αυγούστου και απευθύνεται στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως.

Σύμφωνα με το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, προ ημέρων ένας εργαζόμενος σε ξενοδοχείο της Ρόδου έχασε την ζωή του όταν καταπλακώθηκε εν ώρα εργασίας από μηχάνημα του γκαζόν. Είναι το τρίτο θανατηφόρο ατύχημα στη Ρόδο μέσα στον Αύγουστο, ενώ την τελευταία δεκαετία τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στο νησί ξεπερνούν τα 15.

"Παρά τα δεκάδες εργατικά ατυχήματα στη Ρόδο τα τελευταία χρόνια, παρά τα αιτήματα και τις υποσχέσεις που δόθηκαν στο Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρόδου για τη δημιουργία Τεχνικής Επιθεώρησης στην περιοχή με αρμοδιότητα την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων σε χώρους εργασίας τους, η Κυβέρνηση επιμένει να αγνοεί τόσο τα αιτήματα των φορέων της πόλης όσο και τα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα.

Αντίθετα και παρά τις δεσμεύσεις Κυβερνητικών παραγόντων σήμερα, μόλις τέσσερις Τεχνικοί Επιθεωρητές εδρεύουν στον Πειραιά για όλο το Νότιο Αιγαίο. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς και συμφώνως με τις καταγγελίες του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ρόδου, είναι ανθρωπίνως αδύνατον να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρου του Νότιου Αιγαίου τέσσερεις μόλις υπάλληλοι και μάλιστα από τον Πειραιά με αποτέλεσμα κανένα κλιμάκιο να μην έχει επισκεφτεί ακόμη και σήμερα το νησί για την αυτοψία των τριών θανάτων μέσα στον Αύγουστο", αναφέρεται στη σχετική ερώτηση.

Ο βουλευτής μάλιστα ερωτά την αρμόδια υπουργό " γιατί δεν έχουν πάει μέχρι σήμερα οι αρμόδιοι υπάλληλοι και δεν έχουν γίνει ακόμη οι απαραίτητοι έλεγχοι για τα τρία εργατικά ατυχήματα μέσα στον Αύγουστο στη Ρόδο, καθώς επίσης γιατί η Κυβέρνηση δεν δημιουργεί, όπως είναι πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας, παράρτημα με τεχνικούς επιθεωρητές στο Νότιο Αιγαίο και πρέπει να έρχονται από τον Πειραιά όταν και αν μπορέσουν;".

Μετά την κατάθεση της επίκαιρης ερώτησης ο κ. Νικητιάδης δήλωσε ότι "πλήρης αδιαφορία της Κυβέρνησης για τους εργαζόμενους στη Ρόδο και στο Νότιο Αιγαίο. Η ΝΔ έχει κάνει τις επιλογές της. Είναι τραγικό το 2024 να χάνονται ανθρώπινες ζωές σε εργατικά ατυχήματα και η Κυβέρνηση να μην έχει στελεχώσει τις απαραίτητες ελεγκτικές υπηρεσίες που θα μπορούσαν να αποσοβήσουν τέτοιες καταστάσεις ή να διαπιστώσουν μετά από ατυχήματα τις αμέλειες που τα προκάλεσαν. Το Εργατικό Κέντρο Ρόδου εδώ και χρόνια αγωνίζεται για τη δημιουργία σχετικής υπηρεσίας χωρίς κανένα αποτέλεσμα. Το ΠΑΣΟΚ και γω προσωπικώς θα αγωνιστώ για τη δημιουργία των απαραίτητων υπηρεσιών και είμαστε στο πλευρό του Εργατικού Κέντρου και των εργαζομένων".

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

Ανησυχία για τις απανωτές φωτιές στον ΧΥΤΥ Μήλου


Tη στιγμή που είχε αρχίσει η διαδικασία για τον ανοιχτό διαγωνισμό για την παροχή υπηρεσίας λειτουργίας μονάδας δεματοποίησης αστικών στερεών αποβλήτων Δήμου Μήλου, ήρθε η πέμπτη φωτιά στο συγκεκριμένο σημείο και κατέστρεψε τα πάντα, όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, μιλώντας στην "Κοινή Γνώμη". Άμεση, ωστόσο, ήταν η παρέμβαση και η βοήθεια από το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, καθώς μόλις 45 λεπτά μετά την κλήση για βοήθεια, έφτασαν στο νησί, τρία εναέρια μέσα που βοήθησαν στην κατάσβεση, που, όπως τονίζει ο κ. Μικέλης, "ήταν τόσο άμεσοι και έστειλαν και περισσότερα μέσα από όσα ίσως χρειαζόμασταν".

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Μήλος

Το νησί της Μήλου βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας εξαιτίας των απανωτών φωτιών στο σημείο. Πλέον, δεν υπάρχει κανένα μηχάνημα για τη δεματοποίηση των αστικών στερεών αποβλήτων, με τον Δήμο να σκοπεύει άμεσα, να αρχίσει τις διαδικασίες για προκήρυξη διαγωνισμού για νέο δεματοποιητή, καθώς ήδη ακυρώθηκε η προηγούμενη πρόσκληση για τα εξαρτήματα, που ήταν αναγκαία.

Ο δήμαρχος Μήλου, Μανώλης Μικέλης, τόνισε ότι, "δεματοποιητής πλέον στην Μήλο, δεν υπάρχει γιατί πήρε φωτιά το σημείο για ακόμη μία φορά και καταστράφηκαν τα πάντα. Είναι η πέμπτη φωτιά στον συγκεκριμένο χώρο, καθώς είχαμε αποτρέψει τις προηγούμενες τέσσερις, αλλά σε αυτή κοντέψαμε δυστυχώς να καούμε όλοι μας. Υπάρχουν πάρα πολλά ερωτήματα για το πως έμπαιναν οι φωτιές στο συγκεκριμένο σημείο συνέχεια και το άλλο ερώτημα είναι πως η τελευταία φωτιά ξεκίνησε στις 03:00 τα ξημερώματα και πλέον καιγόμαστε, εδώ και 3-4 ημέρες".

"Είχαμε βάλει κάμερες και θα εξετάσουμε τα στοιχεία"

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε και στην φωτιά που είχε ξεσπάσει στο σημείο τον Απρίλιο του 2023, που τότε μας είχε αναφέρει ο κ. Μικέλης, ότι είχε ξεκινήσει από ανεξήγητους λόγους. Για την τελευταία φωτιά, είπε, ότι, "ανεξήγητοι ήταν οι λόγοι που ξεκίνησε και αυτή η φωτιά αλλά αυτή τη φορά υπάρχουν και στοιχεία, γιατί είχαμε βάλει και κάμερες, τις οποίες θα εξετάσουν οι ειδικοί και θα μας πούνε λεπτομέρειες. Το νησί πλέον έχει κηρυχθεί σε έκτακτη ανάγκη Πολιτικής Προστασίας γιατί κάηκαν ολοσχερώς όλες οι εγκαταστάσεις μας, πάθαμε μία πολύ μεγάλη ζημιά, από την οποία κοντέψαμε να καούμε και εμείς οι ίδιοι. Δυστυχώς δεν λειτουργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία εκεί και είμαστε μόνο ο Δήμος, οι αιρετοί και ένας εργολάβος, που ενεργούσαμε στο να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο, ενώ όλοι οι άλλοι στο νησί, ήταν απλοί θεατές. Παλεύαμε μόνοι μας, μέχρι που επικοινωνήσαμε με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, που με το που τους ενημερώσαμε, μας απέστειλαν άμεσα ένα ελικόπτερο και δύο καναντέρ. Αμέσως μετά την επικοινωνία μας και όταν τους είπαμε ότι δεν μπορούμε να ελέγξουμε πλέον τη φωτιά, μέσα σε 45 λεπτά, έφτασαν τα εναέρια μέσα και απέστειλαν και πυροσβέστες".

Άκυρος ο ανοιχτός διαγωνισμός, η Μήλος ψάχνει νέο δεματοποιητή

Όσον αφορά στην πρόσφατη έγκριση για διενέργεια ηλεκτρονικού ανοικτού διαγωνισμού για την ανάθεση υπηρεσίας λειτουργίας μονάδας δεματοποίησης αστικών στερεών αποβλήτων Δήμου Μήλου για το έτος 2024-2025 συνολικού προϋπολογισμού 142.600 ευρώ, αυτή πλέον έχει ακυρωθεί, καθώς τα δεδομένα άλλαξαν μετά την καταστροφική φωτιά. Συγκεκριμένα, ο κ. Μικέλης, επεσήμανε ότι "ο διαγωνισμός αυτός και οι τεχνικές προδιαγραφές ήταν για να πάρουμε υλικά για να δουλέψει ο δεματοποιητής. Τώρα πλέον θα πρέπει να κάνουμε τεχνικές προδιαγραφές για να τον αντικαταστήσουμε. Στην πρόσφατη Δημοτική Επιτροπή ακυρώσαμε την προηγούμενη απόφαση, γιατί πλέον πάμε για νέο δεματοποιητή. Κάναμε τα πάντα για τα σώσουμε, κάναμε τα πάντα και οι ίδιοι, ακόμα και παραπάνω από ότι έπρεπε, αλλά δυστυχώς η πέμπτη φωτιά που μπήκε εκεί, όλος τυχαίως, κατέστρεψε τα πάντα και θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να προχωρήσουμε άμεσα σε αντικατάσταση των καμμένων μηχανημάτων, με καινούργια. Αυτό που θέλω και πάλι να επισημάνω είναι η αμεσότητα με την οποία ενήργησε για το νησί μας, το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας".

Η ανακοίνωση του Δήμου Μήλου για τη καταστροφική πυρκαγιά

Ο Δήμος Μήλου, μετά και την πέμπτη καταστροφική πυρκαγιά, που σημειώθηκε στην περιοχή του δεματοποιητή, εξέδωσε μία ανακοίνωση, με την οποία ενημέρωσε για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία μπήκε το νησί και για τις ενέργειες που θα ακολουθήσουν. Αναλυτικά, αυτή αναφέρει:

"Μετά την καταστροφική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της 26ης Αυγούστου 2024 σε χώρο εναπόθεσης δεματοποιημένων απορριμμάτων του Δήμου Μήλου και συγκεκριμένα στην περιοχή Φυρλίγκος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε την εν λόγω περιοχή σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας, με ισχύ ενός μήνα από την ημερομηνία εκδήλωσης του φαινομένου. Η απόφαση αυτή λήφθηκε κατόπιν συνεννόησης και αιτήματος του Δημάρχου Μήλου προς τα αρμόδια Υπουργεία, λαμβάνοντας υπόψη την κρισιμότητα της κατάστασης και τις σοβαρές επιπτώσεις που έχουν προκληθεί στις υποδομές της περιοχής.

Ο Δήμος Μήλου βρίσκεται στη διαδικασία της αποτύπωσης και της αποτίμησης της κατάστασης. Άμεσα, αφού γίνει πλήρης καταγραφή της κατάστασης, με την πλήρη και άριστη συνεργασία των Υπουργείων, θα δρομολογήσουμε την τάχιστη αποκατάσταση των υποδομών μας. Παρά το γεγονός ότι το μέτωπο της φωτιάς τέθηκε σε περιορισμό με εναέρια και επίγεια μέσα και δεν απειλούνται ιδιωτικές εκτάσεις, κατοικίες ή ανθρώπινες ζωές, οι ενέργειες κατάσβεσης συνεχίζονται και βρισκόμαστε σε ετοιμότητα νυχθημερόν. Θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση για την αποτίμηση των ζημιών και των ενεργειών όλων των εμπλεκόμενων φορέων".

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

Στο επίκεντρο η συζήτηση για το Μεταφορικό Ισοδύναμο


Συνάντηση εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 27 Αυγούστου στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, με τον βουλευτή Κυκλάδων, Μάρκο Καφούρο.

Στη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γιάννη Ρούσσου και του κύριου Καφούρου, συζητήθηκε το φλέγον θέμα του Μεταφορικού Ισοδύναμου, καθώς υπάρχει πολύμηνη καθυστέρηση καταβολής πληρωμών, τόσο για τους επιχειρηματίες του νομού, όσο και για τους ιδιώτες.

Ακόμα, συζητήθηκε το πολύπαθο θέμα της ακτοπλοϊκής ενδοκυκλαδικής σύνδεσης (άγονες γραμμές), όπου εκτός των άλλων, αυτή τη στιγμή η έλλειψη του ενός από τα δύο πλοία δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στη διασύνδεση των νησιών, ιδιαίτερα των πιο μικρών.

Στη συνάντηση εργασίας συμφωνήθηκε η από κοινού συνεργασία, ώστε η κάθε πλευρά να καταβάλει κάθε προσπάθεια για τη διευθέτηση των τόσο σημαντικών για τις Κυκλάδες, θεμάτων.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

Οινοποιείο Χρυσολωρά - Chrysoloras WineryΣας ενημερώνουμε ότι για το μήνα Σεπτέμβριο θα είμαστε ανοικτά ως την Παρασκευή 20/9


Σας ενημερώνουμε ότι για το μήνα Σεπτέμβριο θα είμαστε ανοικτά ως την Παρασκευή 20/9 με σταθερό ωράριο , δηλαδή θα γίνονται ξεναγήσεις καθημερινά στις 18.00 στα Αγγλικά και 19.00 στα Ελληνικά και γευστικές δοκιμές 18:00-21.30. Θα είμαστε κλειστά τις Κυριακές του Σεπτέμβρη καθώς και την Τετάρτη 4/9, λόγω τρύγου. Καλό φθινόπωρο! 
 During the month of September we will be open to the public until Friday 20/9 with the following schedule: Tour in English:18:00 Tour in Greek: 19:00 Wine tastings: 18:00-21:30. We will not be opening on Sundays of September and on Wednesday 4/9 due to harvest. Have a nice autumn! 🍂🍇 

Πηγή : Οινοποιείο Χρυσολωρά - Chrysoloras Winery


to synoro blog

Yπ. Περιβάλλοντος: «Παγώνουν» οι άδειες δόμησης στη Σαντορίνη - Τι θα συμβεί σε Καλντέρα και Θηρασιά


Αναστολή δόμησης σε ολόκληρη τη ζώνη της Kαλντέρας στη Σαντορίνη και στη Θηρασιά θα επιβάλει το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η αναστολή δεν αφορά μόνο νέα κτίσματα αλλά και την επέκταση υφιστάμενων κτιρίων καθώς και πισινών. Παράλληλα, δίνεται διετής προθεσμία σε όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Καλντέρα (από ξενοδοχεία έως καταστήματα εστίασης) να εκπονήσουν μελέτη στατικής επάρκειας, ενώ η τοπική πολεοδομία εντέλλεται έως το τέλος του 2024 να ελέγξει όλες τις οικοδομικές άδειες στη ζώνη αυτή.

Αιτία για την πρωτοβουλία αυτή είναι η δραματική επιβάρυνση της Καλντέρας μέσω της –νόμιμης ή αυθαίρετης– δόμησης και ιδίως από τις πισίνες.

Η σχετική ρύθμιση περιλαμβάνεται σε σχέδιο νόμου που έθεσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος σε δημόσια διαβούλευση.

Και αφορά την ευρύτερη ζώνη της Καλντέρας, όπως ορίζεται από το διάταγμα προστασίας του νησιού (1990, τροποποιήθηκε το 2012) στην οποία:

• Αναστέλλεται έως το τέλος του 2025 (ή έως την έγκριση του νέου πολεοδομικού σχεδίου του νησιού, αν αυτό συμβεί νωρίτερα) η έκδοση οικοδομικών αδειών για νέα κτίρια ή επεκτάσεις υφιστάμενων κτιρίων και πισινών ή υδάτινων στοιχείων (σ.σ. κάτω από τον χαρακτηρισμό «υδάτινο στοιχείο» τόσο στη Σαντορίνη όσο και σε άλλα νησιά δημιουργούνται παρανόμως πισίνες και τζακούζι).

• Σε όλα τα κτίσματα με χρήση τουρισμού-αναψυχής (λ.χ. ξενοδοχεία) ή καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (εστιατόρια, μπαρ) θα πρέπει εντός διετίας να εκπονηθούν μελέτες στατικής επάρκειας από τους ιδιοκτήτες τους. Μάλιστα, σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.

• Εως το τέλος της χρονιάς (31.12.2024) η Υπηρεσία Δόμησης Θήρας θα πρέπει να ελέγξει το σύνολο των οικοδομικών αδειών που έχουν εκδοθεί την τελευταία πενταετία.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, η επέμβαση αυτή κρίνεται αναγκαία όχι μόνο λόγω των περιστατικών κατολισθήσεων (που είναι πολύ πιθανό να επαναληφθούν) αλλά γιατί υπάρχει φόβος ιδίως για το ζήτημα της επιβάρυνσης των πρανών από το βάρος των πισινών.

«Φέτος, μετά την κατολίσθηση τον Απρίλιο και κατόπιν μέσα στο καλοκαίρι, πραγματοποιήθηκαν συσκέψεις της διακυβερνητικής επιτροπής ειδικά για τη Σαντορίνη και όπως ήταν επόμενο εξετάστηκε και το θέμα της ευστάθειας των πρανών της Καλντέρας», εξηγεί ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Ευθύμης Λέκκας.

«Ενα από τα ζητήματα που θέσαμε είναι ότι η Καλντέρα έχει σταδιακά γεμίσει με κτίρια που έχουν υψηλό δείκτη τρωτότητας. Και αυτό για δύο λόγους: επειδή… έγιναν νύχτα, δηλαδή αυθαίρετα, και κατασκευάστηκαν σε εδάφη με υψηλή τρωτότητα. Να σημειώσουμε ότι στην Καλντέρα, λόγω των κλίσεων (45-60 μοιρών) οι σεισμικές δράσεις έχουμε υπολογίσει ότι αυξάνονται έως 170%. Παρ’ όλα αυτά, κάθε χρόνο η Καλντέρα συνεχίζει να χτίζεται ολοένα και πιο χαμηλά, καταπατώντας το δημόσιο κτήμα. Την κατάσταση επιβαρύνουν πάρα πολύ οι πισίνες, καθεμία από τις οποίες προσθέτει τόνους πίεσης στο χείλος της Καλντέρας. Για τους λόγους αυτούς είναι επιτακτική ανάγκη να ελεγχθούν όλα τα κτίσματα».

kathimerini.gr

Πηγή : 

to synoro blog

Τα πλοία της ZANTE FERRIES πρόκειται να περάσουν στην πλοιοκτησία της FAST FERRIES


Τις τελευταίες μέρες ακούσαμε ένα μαντάτο που δεν το περιμέναμε. Τα πλοία της ZANTE FERRIES πρόκειται να περάσουν στην πλοιοκτησία της FAST FERRIES της οικογένειας Παναγιωτάκη. Η Ζακυνθινή Εταιρεία φαίνεται να ολοκληρώνει τον κύκλο της σε μια εποχή που και τα δύο πλοία της εταιρείας δούλευαν πολύ καλά. 

Το «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» στην μεγάλη γραμμή με τα εννιά λιμάνια τα κατάφερε εξαιρετικά. Το 2017 ήρθε το πλοίο στο Αιγαίο για να μεγαλώσει την αξία του,. Ήταν μία κίνηση κορώνα-γράμματα καθώς για την μετασκευή του πλοίου δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα. Το πλοίο ευδοκίμησε στη γραμμή και η κίνηση αποδείχθηκε απόλυτα επιτυχής.

 Το «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ» εξυπηρέτησε με τρόπο εξαιρετικό τα νησιά της Κύθνου, της Σερίφου, της Σίφνου, της Κιμώλου, της Μήλου, της Φολεγάνδρου, της Σικίνου, της Ίου και της Σαντορίνης. Όταν χρειάστηκε το δρομολόγιο έφτασε μέχρι την Ανάφη. Δεν υπάρχουν λόγια για αυτό το πλοίο.

 Όλο το πλήρωμα, από τον Καπετάνιο μέχρι το τζόβενο, έδωσαν και την ψυχή τους για αυτό το πλοίο. Ο καπετάν-Μιχάλης ο Λυγνός ήταν ο Καπετάνιος που το ταξίδεψε τα περισσότερα από αυτά τα χρόνια. 

 Πηγή:https://kaipoutheos.gr/

to synoro blog

29 Αυγ 2024

Ο μαστρο-Μιλτιάδης ο Αφεντάκης απο την Κίμωλο έφυγε για το μεγάλο ταξίδι


Στο λιμάνι του Πειραιά ακούστηκε ένα κακό μαντάτο. Ο μαστρο-Μιλτιάδης ο Αφεντάκης έφυγε για το μεγάλο ταξίδι. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κίμωλο. 

Ένας πολύ καλός μηχανικός και πολύ καλός άνθρωπο. Είχε ταξιδέψει για χρόνια ως Πρωτο-Δεύτερος μηχανικός στο «ΑΔΑΜΑΝΤΙΟΣ ΚΟΡΑΗΣ» και στο «ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΣΟΛΩΜΟΣ».

 Είχε κάνει έξι χρόνια στο «ΠΗΝΕΛΟΠΗ Α» στη Ραφήνα. Είχε ταξιδέψει με το «ΜΠΑΡΙ ΕΞΠΡΕΣ», το «ΕΞΠΡΕΣ ΑΘΗΝΑ» και το «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ» του Κώστα του Αγαπητού. Είχε κάνει αρκετά χρόνια στο «ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ» του Βεντούρη. Τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

 Πηγή : https://kaipoutheos.gr/

to synoro blog

ΣέριφοςΨιλή Αμμος : Εχω και κότερο! Να σου χαλάσω το μπάνιο;


Στη 
Σέριφο, ένα από τα πιο αγαπημένα κυκλαδίτικα νησιά, η Ψιλή Άμμος, μια από τις πλέον γνωστές και πολυσύχναστες παραλίες, έχει γίνει το επίκεντρο διαμάχης το φετινό καλοκαίρι.

Οι λουόμενοι εκφράζουν έντονα την ανησυχία τους για την παρουσία σκαφών που δένουν σε απόσταση μόλις 100 μέτρα από την ακτή, θεωρώντας πως αυτή η πρακτική αποτελεί σοβαρή απειλή για την ασφάλειά τους.

Η φωτογραφία που δημοσιεύεται μαζί με το ρεπορτάζ καταδεικνύει το πρόβλημα: σκάφη όλων των μεγεθών δένουν σε πολύ μικρή απόσταση από την αμμουδιά, περίπου 100 μέτρα, γεγονός που προκαλεί ανασφάλεια στους κολυμβητές. «Νιώθουμε πως η παραλία μας και τα νερά μας δεν είναι πλέον ασφαλή», αναφέρει χαρακτηριστικά ένας από τους τακτικούς επισκέπτες της Ψιλής Άμμου.

Κίνδυνοι που από την παρουσία σκαφών κοντά στην ακτή

Η εγγύτητα των σκαφών στην ακτή προκαλεί μια σειρά από ανησυχίες: Με τα σκάφη να δένουν τόσο κοντά στην παραλία, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων, ειδικά για τα παιδιά που κολυμπούν κοντά στην ακτή. Οι προπέλες των σκαφών μπορεί να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς, αν κάποιος βρεθεί κατά λάθος κοντά τους.

Οι μηχανές των σκαφών, ακόμα και όταν είναι απενεργοποιημένες, μπορεί να εκπέμπουν ρυπογόνες ουσίες στο νερό, υποβαθμίζοντας την ποιότητα του νερού και επηρεάζοντας την υγεία των λουομένων. Οι λουόμενοι αισθάνονται πως χάνουν την ηρεμία και την ιδιωτικότητά τους, καθώς οι θόρυβοι από τις μηχανές και η έντονη παρουσία των σκαφών διαταράσσουν τη χαλαρωτική ατμόσφαιρα της παραλίας.
Πηγή : https://www.protothema.gr/

to synoro blog

ΚΕΔΕ: Σε κατάσταση οικονομικής ασφυξίας οι δήμοι όλης της χώρας


Aμεση και αποφασιστική παρέμβαση της Πολιτείας για την επίλυση των ζητημάτων που αντιμετωπίζει η τοπική αυτοδιοίκηση, με αιχμή τα οικονομικά, ζητάει η διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), ενόψει της συνάντησης με τον πρωθυπουργό αμέσως μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Το διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, έλαβε την απόφαση να ζητηθεί από το υπουργείο Εσωτερικών η άμεση καταβολή μιας έκτακτης δόσης από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) προς όλους τους Δήμους, μέσα στον Σεπτέμβριο και μίας δόσης τον Οκτώβριο, προκειμένου να μπορέσουν οι Δήμοι να καλύψουν τα λειτουργικά τους κόστη και να προχωρήσουν στην κατάρτιση των προϋπολογισμών του 2025.

«Η αύξηση του μισθολογικού κόστους, η μη αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και η επιβολή του τέλους ταφής έχουν δημιουργήσει μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας σε όλους τους Δήμους της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Χάρης Δούκας σημείωσε ότι η κυβέρνηση παραμένει αδιάφορη στις επανειλημμένες εκκλήσεις των δημάρχων να ικανοποιηθούν τα ομόφωνα αιτήματα τους για την ενίσχυση των οικονομικών της Αυτοδιοίκησης και πρότεινε 24ωρο συμβολικό κλείσιμο των δήμων.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το ζήτημα της συνέχισης του προγράμματος που αφορά την απασχόληση ανέργων ηλικίας 55+, με χρηματοδότηση από τη ΔΥΠΑ. Η ΚΕΔΕ ζητά τη συνέχιση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων ηλικίας 55+, υποστηρίζοντας ότι το πρόγραμμα μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ίδιους πόρους της ΔΥΠΑ, χωρίς να διακοπεί ούτε μια μέρα.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε παρουσία του νέου γενικού γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του υπουργείου Εσωτερικών, πρώην δημάρχου Κατερίνης και μέλους του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Σάββα Χιονίδη.

Πηγή: insider.gr



to synoro blog

Σέριφος Πολύτιμες μαρτυρίες Αννα Ρώτα ( ετών 90 -κόρη και σύζυγος μεταλλεργάτη-κατοικεί στο Μέγα Λιβάδι)


Αννα Ρώτα ( ετών 90 -κόρη και σύζυγος μεταλλεργάτη-κατοικεί στο Μέγα Λιβάδι) Τίτλος : «Μπαίνανε στις στοές και δεν ήξεραν αν θα βγούνε» 
« Και ο πατέρας μου ο Πέτρος Λιβάνιος και ο άνδρας μου ο Ανδρέας Ρώτας εργαζόταν στα μεταλλεία της Σερίφου. Ο πατέρας μου δούλευε μέσα κι έξω από τις στοές μέχρι που πήρε σύνταξη. Ηταν πρόεδρος του σωματείου. Ολη μου την ζωή έζησα ακούγοντας για τα μεταλλεία. Θυμάμαι από παιδί τον πατέρα μου να λέει, ότι ο δικός του πατέρας, την ημέρα της ματωμένης απεργίας τον Αύγουστο του 1916- ήταν 16 ετών -δεν του επέτρεψε να κατέβη κάτω στην συγκέντρωση στο Μέγα Λιβάδι γιατί φοβόταν τα επεισόδια. 

Όμως αυτός δεν τον άκουσε και πήγε. Ετσι μας διηγούνταν για τους ρουφιάνους της εταιρείας που μέσα από το Διοικητήριο των Γκρόμαν, πυροβολούσαν στον αέρα για εκφοβισμό και τον παπά Γιάννη Ρώτα να σηκώνει έναν σταυρό μπροστά στο εξαγριωμένο πλήθος παρακαλώντας να μην ανατινάξουν το διοικητήριο.. Πολύ θάνατος, πολύ δυστυχία για ένα κομμάτι ψωμί από ήλιο σε ήλιο. Ο κόσμος φοβόταν γιατί γινόταν πολλά δυστυχήματα. Μπαίνανε μέσα στις στοές και δεν ξέρανε αν θα βγούνε. Αγρότης ο πατέρας μου, δεν του έφτανε να ζήσει την οικογένεια. Δούλεψε στα μεταλλεία για ένα κομμάτι ψωμί.. Τότε οι εργάτες ερχόνταν με τα πόδια από τα γύρω χωριά. Όποιος είχε ρολόι δεν τον έπαιρναν στην δουλειά . Από ήλιο σε ήλιο μέχρι την απεργία που καθιέρωσε το 8ωρο.Πριν χαράξει μπαίνανε στις στοές και βγαίνανε μετά την δύση του ήλιου. Τρείς ώρες ποδαρόδρομο. Ξυπνούσαν στη μια τα χαράματα, όταν λαλούσε ο πετεινός. Δεν υπήρχαν ρολόγια. Ξυπνούσε ο ένας τον άλλον. Με βροχή και κρύο κινούσαν με τα πόδια για την δουλειά. Μαζευόντουσαν μπροστά στη στοά όλοι οι εργάτες.

 Ο επιστάτης έβγαζε το μπαστούνι –τέτοιες εντολές είχε από τα αφεντικά- και χώριζε τους εργάτες σε αυτούς που ήταν τυχεροί και θα δούλευαν εκείνη την ημέρα και στους άτυχους που θα γυρνούσαν στα σπίτια τους χωρίς μεροκάματο. Αυτά επί Γκρόμαν. Καψώνι κανονικό. Τρείς γενιές Γκρόμαν πέρασαν από την Σέριφο. Σκληρές εποχές. Εγώ παντρεύτηκα το 1956. Ημουν 23 ετών και ο άνδρας μου 25 .

 Ηταν ήδη εργάτης στα μεταλλεία, δούλευε κομπρεσέρ μέσα στις στοές, έσπαγε τις μεγάλες πέτρες. Δύσκολη,κοπιαστική δουλειά. Φοβόμουνα για την ζωή του κάθε πρωί που έφευγε μη και «πετρωθεί». Και «πετρώθηκε» σε άσχημο σημείο τον πρώτο χρόνο του γάμου μας ,ενώ δούλευε το «πιστόλι» μέσα στην γαλαρία. Εσπαγε έναν βράχο. Μαζί του ήταν ο Γιώργος Κουζούπης και ο Αγγελής Λιβάνιος, μεγαλύτεροι του. Ετσι όπως ήταν σκυμμένος μέσα στα σκοτάδια πάνω στην πέτρα, δίπλα του ήταν ένα βαγονέτο γεμάτο μετάλλευμα. Τότε πέφτει ένας βράχος δίπλα του, και όπως ήταν σκυμμένος τον παίρνει ακριβώς από κάτω. Ένα κομμάτι βράχου-πλάκα- πέφτει πάνω στην μια άκρη του βαγονιού , το αναποδογυρίζει και τον παίρνει τον Ανδρέα από κάτω.. Τον «πέτρωσε» και τον έσωσε. 

Οι άλλοι δυο «μπαζώθηκαν» από το μετάλλευμα όταν αναποδογύρισε το βαγόνι. Ηταν κάτω από τα μπάζια, δεν σκοτώθηκαν, αλλά ήταν ακινητοποιημένοι και οι δύο, χωρίς να μπορεί να βοηθήσει ο ένας τον άλλον. Το μόνο που κατόρθωσαν ήταν να πιάσουν μια τσάπα ,χτύπησαν έναν σιδερένιο σωλήνα για να φτάσει το μήνυμα του ατυχήματος και σε άλλους εργάτες. Οσοι ήταν έξω από την στοά, κατέβηκαν κάτω για να τους βγάλουν έξω. 

Τράβηξαν με δυσκολία τα μπάζια γιατί ήταν σκοτάδι και στενός ο χώρος . Τους βγάλανε έξω στο φως. Ο άνδρας μου ο Ανδρέας ήταν λιπόθυμος και τραυματισμένος .Τον φόρτωσαν σ΄ένα καίκι και τον πήγαν μόνο του στο νοσοκομείο στην Σύρα. Είχε κάταγμα λεκάνης , εκεί τον βρήκε η πέτρα και δεν μπορούσε να σηκωθεί.. Τον μεραφέραμε με δικά μας έξοδα στο «Ασκληπείο» της Βούλας και έμεινε 3 μήνες .Η εταιρεία άφαντη και αδιάφορη. Καμμία αποζημίωση για το ατύχημα .Περπατούσε με πατερίτσες.. 

Πέρασε από επιτροπή και βγήκε σε σύνταξη στα 26 του χρόνια. Περνούσε κάθε οχτώ μήνες από την επιτροπή, ανεβοκατέβαινε στην Αθήνα με δικά του έξοδα και σε 5 χρόνια του έκοψαν την σύνταξη γιατί του μείωναν συνεχώς το ποσοστό αναπηρίας… Το κάταγμα στην λεκάνη του άφησε μόνιμη αναπηρία ενώ και τα πόδια του δεν τον κρατούσαν.. Αφού το «κόψαν» την σύνταξη, ασχολήθηκε με τις ελαφρές αγροτικές δουλειές και την οικοδομή… Οσοι Σερφιώτες «πετρώνονταν» ή σκοτωνόντουσαν τους αναζητούσαν οι δικοί τους. 

Όμως ξέρεις πόσοι Μυκονιάτες εργάτες έχουν αφήσει τα κόκκαλα τους μέσα στα στοές πάνω από την σκάλα στο Μέγα Λιβάδι, στην περιοχή «Μουντάκι»; Δεν τους βγάζανε έξω να τους θάψουνε. Όταν ερχόταν οι δικοί τους και τους αναζητούσαν η εταιρεία απαντούσε « Α… έχουν φύγει καιρό από εδώ, δεν δούλευαν στα μεταλλεία».Εκρυβαν τους νεκρούς. Την βλέπεις παιδί μου αυτήν την γκρι λάμπα ασετυλίνης που είναι κρεμασμένη στον τοίχο; Ο κάθε εργάτης είχε την δική του λάμπα ,με νερό και ασετυλίνη και με αυτήν έμπαινε στα σκοτάδια της στοάς. Με δικά τους έξοδα την αγόραζαν οι εργάτες.

. Όταν επέστρεφε από τα μεταλλεία ο Ανδρέας , ήταν μέσα στην μουτζούρα , στο κορμί, στα ρούχα και στα πνευμόνια. Είχε καταπιεί τόση σκόνη .. Μόνο πίκρες έχω να θυμάμαι. Ασε που θέλουν να μας πάρουν και τώρα την γή μας αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία»..

 Πηγή : 

Alexandra Christakaki


to synoro blog

Σέριφος Πολύτιμες μαρτυρίες ..Τάσος Κουζούπης , πρώην μεταλλωρύχος -79 ετών- σήμερα συνταξιούχος


Τάσος Κουζούπης , πρώην μεταλλωρύχος -79 ετών- σήμερα συνταξιούχος οικοδόμος κάτοικος Λιβαδίου Σερίφου ( συνέντευξη στην Κυριακάτικη Αυγή) 
«Στα 12μου χρόνια πρωτοπήγα στο μεταλλείο. Η δουλειά μου ήταν να τραβάω το μουλάρι του Κώστα του Μαγουλά και να βγάζω το μετάλλευμα από τις στοές.

Εγώ μέσα στα σκοτάδια κρατώντας την λάμπα ασετυλίνης ,τραβούσα από μπροστά το μουλάρι, μπαίναμε στις στοές, κοτσάραμε τα βαγόνια που είχαν το μέταλλο και το έβγαζα στην επιφάνεια, αδειάζαμε το περιεχόμενο σ ένα λούκι που έπεφτε και φόρτωνε στα φορτηγά. Από κέι Μέγα Λιβάδι και Κουταλά. Υπήρχε άλλος ένας εργάτης που ήταν στο τέλος των βαγονιών που τραβούσε του μουλάρι παρακολουθώντας μη και φύγουν προς τα πίσω και φρενάριζε. Το αφεντικό του μουλαριού , αφού άδειαζαν τα βαγόνια τα έστελνε πίσω άδεια και ξανάμπαινα εγώ στην στοά με την ασετυλίνη . 

Ολη την ημέρα αυτό γινόταν. Δούλεψα στην στοά της «πάνω Καλαβάτσαινας» την ίδια εποχή που σκοτώθηκε ο Παπάλης από το χωριό Καλίτσω.Τι θυμάμαι: Εκείνη την ημέρα -ήταν το 1957- δούλευαν πολλοί εργάτες μέσα στην στοά . Ο Παπάλης σκοτώθηκε στην απογευματινή βάρδια. Εγώ δούλευα στην πρωινή. Αλλά με την είδηση του θανάτου έγινε χαμός. Ο Παπάλης ήτανε κουφός. Δεν άκουγε.. Ολοι όσοι ήταν στις στοές και άκουγαν θόρυβο από τα χώματα που έπεφταν έπρεπε να βγούν έξω γιατί θα ξεκολλούσε ένα κομμάτι από το βουνό και θα έπεφτε.Ο Παπάλης ήταν μόνος και ξεσκάρωνε, δεν άκουσε τον θόρυβο.. Του φώναξαν οι άλλοι. Άλι δεν άκουσε . 

Σε κλάσματα δευτερολέπτου έπεσαν τα χώματα και τον πλάκωσαν. Πέσαν οι άλλοι εργάτες να τον ξεμπαζώσουν αλλά ήταν αργά..Τον έβγαλαν έξω νεκρό . Ηταν μόνο 40 χρονών..Την επόμενη μέρα του δυστυχήματος με διώξαν από το μεταλλέιο. Πήγα το πρωί για δουλειά ,αλλά μου λέει ο επιστάτης εξαφανίσου.. Ηρθαν αστυνομίες, επόπτες, γιατί απαγορευόταν να δουλεύουν παιδιά στις στοές. Εμάς η ανάγκη μας οδηγούσε στις στοές. 

Μπορεί να ήμασταν και 100 παιδιά από 15 χρονών.. Τα περισσότερα δούλευαν έξω από τις στοές. Μετά τα 18 υποτίθεται σε βάζανε μέσα στην γη.. Εγω δήθεν δούλευα έξω. Δεν πηγαίναμε Γυμνάσιο, μετά το Δημοτικό , στο μεταλλείο. Από την δική μου τάξη μόνο ένας πήγε Γυμνάσιο –ο Παιίζος ο Περικλής- στον Πειραιά.. Εγω δούλευα σκάρτο χρόνο, περίπου 10 μήνες, μέχρι την ημέρα που έγινε το δυστύχημα. Με διώξανε και επέστρεψα στα μεταλλεία το ’60, στα 15 μου χρόνια δουλεύοντας στο μηχανοστάσιο του Αβραάμ ως χειριστής, βοηθός μηχανικού σε συνεργείο. Οι μηχανές δίνανε αέρα στα εργοτάξια . Εκεί έμεινα ένα χρόνο με άδεια χειριστού. 

Μετά από ένα χρόνο πάω στο εργοτάξιο του Ασπρου Κάμπου σε κομπρεσσέρ και παραμένω δυο χρόνια, μέχρι που με απέλυσαν. Συνολικά δούλεψα 5 χρόνια στο μεταλλείο. Ανήμερα των Ταξιαρχών το 1963, μες σχολάσανε. Αρχίσανε τις απολύσεις. Λίγες –λίγες στα 1200 άτομα που δουλεύανε .Μείναμε περίπου 350 εργάτες. Μας σχόλασαν όλους . Δήλωσαν πτώχευση. Μου χρωστούσαν 16χιλιάδες δραχμές.. Εγω στο τέλος έκανα διπλοβάρδια. Ηθελαν να φορτώσουν το μετάλλευμα στα καράβια αλλά επειδή απέλυαν δεν είχαν χέρια.. Το σωματείο μας είπε να κάνουμε απεργία ήμασταν απλήρωτοι. Τελικά αποφάσισε το σωματείο να φορτώσουμε μήπως και πληρωθούμε. Φορτώνουμε τα βαπόρια --Ροζάλπμα, Ροζαλίντα- ιταλικά βαπόρια που πηγαινοερχόταν για φορτωμα, φεύγει το μεταλλείο και μεις μένουμε απλήρωτοι. Βάλαμε δικηγόρο για να τα πάρουμε.. Ηταν μισθοί πάνω από ένα χρόνο, άδειες ,δώρα.. Μας δίναν έναντι συνεχώς για ένα χρόνο.. Δεν φοβόμουνα μέσα στην στοά. Παιδιά, άγνοια κινδύνου.

Τα κράνη που φορούσαμε ήταν της εταιρείας, οι δερμάτινες αρβύλες με προκαδούρα με δικά μας έξοδα.. Ο Αποστολίδης έβαζε 50 δρχμ τον χρόνο για ιματισμό.. Το μεροκάματο όταν ήμουν στο μουλάρι ήταν 40 δτχμ. ,όταν ο πιστολαδόρος έπαιρνε 55 και 50 ο μπαζαδόρος.Ενσημα δεν βάζανε όταν ήμουν στο μουλάρι, όταν έγινα βοηθός σε μηχανουγείο είχα. Δεν βάζανε βαρέα και ανθυγειινά. Για χρόνια 877 ένσημα. Όταν όμως πήγα να πάρω την σύνταξη τοτε καταλαβα ότι δεν τα είχαν στα βαρέα γιατί δούλευα έξω από την στοά, υπαίθρια.. Και ο πατέρας μου ο Γιώργης δούλευε στο μεταλλείο από το 1932. Εγώ δεν ήθελα να δούλεψω στο μεταλλείο. Δεν μου άρεσαν οι μηχανές και ο θόρυβος.΄Ηθελα οικοδομή.

Ομως δεν είχα άλλη επιλογή. Και ο πατέρας που πήγε 16 ετών στα μεταλλεία, επί Γκρόμαν, γιατί πέθανε ο πατέρας του και έπρεπε να θρέψει την οικογένεια. Δούλευε μέχρι το 63.. Μια ολόκληρη ζωή. Την ημέρα που γεννήθηκε ο πατέρας μου έγινε το μεγάλο κίνημα και η αιματοχυσία στο Μεγάλο Λιβάδι,όμως ο παππούς δεν πήγε στο κίνημα γιατί γεννούσε η γυναίκα του.. Ολη η οικογένεια και οι συγγενείς δουλεύαμε στο μεταλλείο. 

Με προσοχή μεγάλη ,αλλά θέλανε γιατί δεν χάνανε μεροκάματο βρέξει /χιονίσει και οι στοές το χειμώνα ζέστη και το καλοκαίρι δροσιά .Ο πατέρας μου το 1957, στα 41 του χρόνια , δούλευε μέσα στην στοά της Κάτω Καλαβάτσαινας , γέμιζε τα βαγόνια. Εγώ τότε είμαι στα 12, η αδελφή μου 8. Μέσαα στην στοά ήταν 15 άτομα , όλες οι ειδικότητες και ο επιστάτης. Όταν ο μουλαριτζής ακούει να τρίζουν οι κάσες, να πέφτουν χώματα. Χτυπάει την σωλήνα που έστελνε μέσα τον αέρα για να δουλέψουν τα κομπρεσσέρ για να τους ειδοποιήσουν. 

Τρέχουν όλοι να βγούν έξω. Όμως τρείς εργάτες δεν προλαβαίνουν, γιατί πέφτει το βουνό και κλείνει την είσοδο της στοάς.Ο πατέρας μου και άλλοι δύο..Με τσάπες , με τα χέρια, στήνοντας υποστυλώματα για να μην πέφτουν άλλα χώματα τους έβγαλαν έξω στο φως. Ξεμπάζωναν με κίνδυνο και για τις δικές τους ζωές. Ο πατέρας μου σώθηκε γιατί έπεσε κάτω από ένα βαγόνι. Δυσκολεύτηκαν να τον βγάλουν για να μην ακρωτηριαστεί. Ευτυχώς ο τραυματισμός του δεν ήταν σοβαρός . 

Οι άλλοι δύο εργάτες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Σύρου. Ο πατέρας μου επέστρεψε στην δουλειά μετά από 15 ημέρες. Όμως ο φόβος ήταν πάντα εκεί. Την γλύτωσε από λεπτομέρειες. Η μάνα μου έκανε τον σταυρό της όταν έφευγε το πρωί για μεροκάματο και ξεπρόβαλε κάθε βράδυ να τον περιμένει , να τον δεί. Αποζημίωση για το ατύχημα δεν πήρε ποτέ. Μόνο του έδωσαν τα μεροκάματα για τις δυο βδομάδες που καθόταν. Κάθε φορά που πάω στις στοές θυμάμαι τα παιδικά μου χρόνια. 

Εμείς τα 15 χρονα δεν ήμασταν τότε παιδιά, γίναμε πρόωρα άνδρες.Ο Γκρόμαν ήταν ο σκληρός, ο Αποστολίδης ευεργέτης. Κατασκεύασε δρόμους,σκάλες, έφερε μεταφορικά μέσα. Βέβαια τα παιδιά μου δεν ήθελα ποτέ να δουλέψουν σε μεταλλεία , γιατί εκεί παραμόνευε ο θάνατος καθημερινά.. Στην δεκαετία του Αποστολίδη(1950-1963) σκοτώθηκαν στις στοές 3 εργάτες από την Σέριφο. Κάθε φορά που χτυπούσε η καμπάνα, μαζευόταν η ψυχή. Ο Σήφης, ο Παπάλης, ο Γιώργης ο Κουτσούπης.

 Εδώ ήρθαν πολλοί ξένοι, όταν έκλεισαν τα μεταλλεία νέκρωσε το νησί, πάγωσε ο κόσμος όλος. Είχαμε τα αμπέλια μας, τα ζώα μας ,δουλεύαμε και στα μεταλλεία . Μεροκάματο , ασφάλεια. Ο πατέρας μου όταν εκλεισαν τα μεταλλεία ήταν 57 ετών. Που αν έβρισκε μεροκάματο. Πολλοί ντόπιοι μετανάστευσαν , στην Αθήνα.. Τ Μεγα Λιβάδι να φανταστείς πως είχε σινεμά , ρεύμα, βρύσες με νερό. Σε 2 χρόνια έγινε νεκροταφείο. Μετά άρχισαν οι διεκδικήσεις από την εταιρεία.. Μετά την πτώχευση ήρθαν οι εταιρείες και πήραν τα μηχανήματά τους που ήταν απλήρωτα. Οσο απέμειναν έπρεπε το κράτος και ο γέρος Παπανδρέου να τα πουλήσει για να μας ξοφλήσουν τα απλήρωτα. Δήλωσαν πτώχευση και καθάρισαν.. 

 Ο πατέρας του Αποστολίδη που κήρυξε πτώχευση , είχε μεταλλεία στην Ελβετία και την Γαλλία. Όταν ερχόταν εδώ φορούσε την λαδωμένη καπαρντίνα και το καπελλάκι του , παρακολουθούσε τις εργασίες. Στενός συνεργάτης του γέρου Καραμανλή, που επειδή σάρωσε εκλογικά στην Ηπειρο, του έδωσε δώρο τα μεταλλεία της Σερίφου , τζάμπα και έγιναν εκατομυριούχοι.. Φέτος ήρθε ένας μηχανικός παλιός των μεταλλείων και με γνώρισε

Πηγή : 

Alexandra Christakaki


to synoro blog

Σέριφος Στο ArtLab παρουσιάζεται μια σειρά επιλεγμένων έργων της Alice Nadjarian


ΕΚΘΕΣΗ Ζωγραφικής «Εποπτεία».
O χώρος τέχνης ArtLab παρουσιάζει μια σειρά επιλεγμένων έργων της Alice Nadjarian, μιας Γαλλίδας ζωγράφου που εργάζεται στη Σέριφο.
Η Alice αντλεί έμπνευση από ό,τι την περιβάλλει, από τα βιώματά της, τους έρωτες, τις συναντήσεις, τις χαρές και τις λύπες της. Για την Alice η ζωγραφική είναι σαν να κρατά ημερολόγιο. Χρησιμοποιεί σύμβολα για να εκφράσει συναισθήματα. 
Η έκθεση θα διαρκέσει από 30 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου.
Ώρες Λειτουργίας: Δευ-Κυρ 10:00 -14:00 / 17:00 – 21:00
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα διεξαχθούν την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 19:00. Σας περιμένουμε!
Art Exhibition “Veille”
ArtLab presents a selection of works by Alice Nadjarian, a French painter working in Serifos.
She draws inspiration from what surrounds her, from the things she experiences, from her loves, her encounters, her joys and her sorrows. Alice Nadjarian paints like she could write a diary. She uses symbols to express emotions.
The duration of the exhibition will be: August 30 – September 15.
Operating hours: Mon-Sun 10:00 -14:00 / 17:00 – 21:00
The opening night of the exhibition will take place on Friday, August 30 at 19:00. Looking forward to meeting you all at Artlab!
Πηγή : 

ThinkofSerifos


to synoro blog

28 Αυγ 2024

Σέριφος Δύναμη Συνεργασίας Αποφάσεις της δημοτικής επιτροπής της 24/8/2024.


ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΣΤΙΣ 24/8/2024.
Όλα τα θέματα στην συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής που έγινε στις 24/8/2024, ημέρα Σάββατο, ψηφίστηκαν ομόφωνα από τα μέλη της Δημοτικής Επιτροπής, εκτός από το θέμα 11 που αφορά στην έγκριση της 8ης αναμόρφωσης του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2024, το οποίο ψηφίστηκε μόνο από τα μέλη της Διοίκησης, η Αντιπολίτευση δε ψήφισε το θέμα, διότι δεν είχε ψηφίσει τον προϋπολογισμό.
Από τα θέματα που ψηφίστηκαν ομόφωνα τα πιο σημαντικά ήταν:
Θέμα 5ο : Ομόφωνα αποφασίστηκε η έγκριση του σχεδίου προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σερίφου και της ΕΕΤΑ ΑΕ για τον έλεγχο και την θεώρηση των τεχνικών μελετών του βιολογικού καθαρισμού οι οποίες είναι:
α) Υδραυλική μελέτη για την κατασκευή του αγωγού διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων.
β) Υδραυλική μελέτη για τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων λυμάτων Λιβαδίου Σερίφου.
γ) Ηλεκτρομηχανολογική μελέτη για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των αντλιοστασίων λυμάτων.
δ) Μελέτη περιβαντολογικών επιπτώσεων για την ανανέωση των περιβαντολογικών όρων του ΒΙΟΚΑ Σερίφου.
ε) Υδραυλική μελέτη για την αντικατάσταση του κεντρικού αποχετευτικού αγωγού Λιβαδιού Σερίφου. Ο έλεγχος και η θεώρηση αναμένεται να ολοκληρωθεί από την ΕΕΤΑΑ εντός του Σεπτεμβρίου και από Οκτώβριο ψάχνουμε για χρηματοδότηση.
Θέμα 6ο : Ομόφωνα εγκρίθηκε στο σχέδιο προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Σερίφου και της ΕΕΤΑΑ ΑΕ για τον έλεγχο και την θεώρηση των τεχνικών μελετών καθώς και της δημοπράτησης και υλοποίησης του έργου «ενεργειακή αναβάθμιση των σχολικών μονάδων του Δήμου Σερίφου». Ο Δήμος υπέβαλε αίτηση ένταξης του έργου χρηματοδοτικό πρόγραμμα «ΗΛΕΚΤΡΑ» και κατ’ αρχήν εγκρίθηκε με Π/Υ 231.880,00 € και ποσοστό επιδότησης 70%, ήτοι με επιλέξιμο Π/Υ αίτησης 155.932,65 €. Αναμένεται η έγκριση μελέτης του Σεπτεμβρίου και η δημοπράτηση τέλος 2024.
Θέμα 15ο : Ομόφωνη απόφαση για την διενέργεια ανοιχτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού, την έγκριση της μελέτης και του καθορισμού των όρων διακήρυξης για την προμήθεια εξοπλισμού ύδρευσης στο Δήμο Σερίφου συνολικού προϋπολογισμού 249.178,74, ποσό 90.000 ευρώ χρηματοδοτείται από το ταμειακό πρόγραμμα ανάπτυξης του Υπουργείου Εσωτερικών για την πρώτη προγραμματική περίοδο 2021-2025 και ποσό που ανέρχεται σε 159.178,74€ χρηματοδοτείται από ίδιους πόρους του Δήμου.
Γκιολές Δημήτρης
Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης
και του Δημοτικού Συνδυασμού
"Σέριφος Δύναμη Συνεργασίας"
Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Σερίφου
Πηγή : 

Σέριφος Δύναμη Συνεργασίας


to synoro blog

Στο "τραπέζι" τα σενάρια για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Πάρου


Τα εναλλακτικά σενάρια της μελέτης του Τοπικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΤΠΣ) του Δήμου Πάρου, παρουσιάστηκαν σε μία σημαντική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, χθες Δευτέρα, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου, στο δημαρχείο Πάρου. Την παρουσίαση ανέλαβαν οι εκπρόσωποι από πλευράς των αναδόχων μελετητών του έργου «Σαμαράς και Συνεργάτες Α.Ε. Σύμβουλοι Μηχανικοί - Ρόϊκος Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε.». Η πρόσκληση στην παρουσίαση, αφορούσε σε όλους τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού, οι οποίοι έδωσαν το "παρών" προκειμένου να λάβουν γνώση για τα τρία εναλλακτικά σενάρια του ΤΠΣ.

Τι αφορά η Μελέτη

Η μελέτη αποτελεί μετεξέλιξη των παλιών Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ) και Σχεδίων Χωρικής και Οικιστικής Οργάνωσης Ανοικτής Πόλης (ΣΧΟΟΑΠ) και προβαίνει σε στρατηγικό και ρυθμιστικό σχεδιασμό για τον Δήμο, με ορίζοντα τα επόμενα 15 έτη κατόπιν έγκρισής της με Προεδρικό Διάταγμα. Η μελέτη, κατόπιν εξέτασης του υφιστάμενου πολεοδομικού καθεστώτος του Δήμου, του πληθυσμιακού, δημογραφικού, οικονομικού προφίλ των κατοίκων και δραστηριοποιούμενων επιχειρήσεων, του υφιστάμενου δομημένου περιβάλλοντος και της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, ζητημάτων εξυπηρέτησης πληθυσμού από υποδομές κοινής ωφέλειας και επάρκειας κοινοχρήστων χώρων καθώς και ζητημάτων κλιματικής ανθεκτικότητας και λαμβάνοντας επίσης υπόψη τους στρατηγικούς σχεδιασμούς της Περιφέρειας και των Υπουργείων, εισέρχεται στην εξέταση των εναλλακτικών σεναρίων σε σχέση με την οργάνωση του αστικού και εξωαστικού περιβάλλοντος, τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης και τους συντελεστές δόμησης και άλλα θέματα που επηρεάζουν άμεσα την καθημερινότητα των πολιτών.

Κ. Μπιζάς: "Όλοι ενδιαφέρονται για την προστασία του νησιού και έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους"

Ο δήμαρχος Πάρου, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το περιεχόμενο της παρουσίασης, για το πόσο σημαντικό είναι το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο για την Πάρο και για την επιτακτική συμμετοχή του κόσμου στην εν ενεργεία διαβούλευση. Συγκεκριμένα, τόνισε, ότι, "οι μελετητές παρουσίασαν τις προτάσεις τους για το πρώτο στάδιο της Α' φάσης. Είχαν συγκεντρώσει στοιχεία και προτάσεις και είχαν διαμορφώσει τρία σενάρια τα οποία και μας παρουσίασαν. Τώρα πλέον θα υπάρξει ένα διάστημα διαβούλευσης και στο Δημοτικό Συμβούλιο και μεταξύ των φορέων για να καταλήξουμε στην οριστική πρόταση. Τα τρία σενάρια που παρουσιάστηκαν, ήταν το μηδενικό, με τις ήπιες παρεμβάσεις και με τις μεγαλύτερες. Η πρόσκληση ήταν ανοιχτή, για να έρθει και απλός κόσμος και φορείς και επιστήμονες, καθώς όλοι ενδιαφέρονται για την προστασία του νησιού και έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους, το τελευταίο διάστημα για το που πάει η Πάρος, για την ανεξέλεγκτη υπερδόμηση και για όλα τα σημαντικά θέματα που απασχολούν το νησί".

Νέα επίσκεψη τον προσεχή Μάρτιο

Παράλληλα, ο κ. Μπιζάς, τόνισε, ότι, "ήρθε ο κ. Σαμαράς μαζί με έξι μελετητές και παρουσίασαν τα τρία σενάρια και μας είπαν ότι από αύριο θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο η πλατφόρμα σχεδιασμού που θα μπορούν για πέντε μέρες οι πολίτες και οι φορείς να υποβάλουν τα σχόλιά τους, τα οποία θα αξιολογηθούν και θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης που θα φτιάξει η εταιρεία. Μας ενημέρωσαν ότι θα ξαναέρθουν, περίπου Μάρτιο με Απρίλιο για να μας παρουσιάσουν την τελική πρόταση και αμέσως μετά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπου έπειτα θα ενημερωθεί η Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων (ΔΙΠΑ) που θα αναλάβει να το στείλει σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες για να γνωμοδοτήσουν. Έπειτα θα έρθει πάλι στο Δημοτικό Συμβούλιο για νέα γνωμοδότηση και θα έρθουν, οι μελετητές, εκ νέου για να μας ενημερώσουν το τελικό σχέδιο. Στην παρουσίαση βρίσκονταν και δημοτικοί σύμβουλοι και φορείς και απλός κόσμος, που μετά το τέλος της παρουσίασης έκαναν ερωτήσεις οι οποίες απαντήθηκαν όλες. Δηλαδή υπήρχε ενεργή συμμετοχή στην όλη διαδικασία και αυτό ήταν πολύ ευχάριστο".

Τα τρία εναλλακτικά σενάρια

Το Σενάριο 1 είναι Μηδενικής Παρέμβασης (Τάσεων) και σε αυτό:

  • Διατηρούνται οι ισχύουσες χωρικές ρυθμίσεις της Ζ.Ο.Ε. (Ζώνες προστασίας, παράκτια ζώνη, λοιπή περιοχή)

  • Διατηρείται το ισχύον καθεστώς των οικισμών

  • Ολοκληρώνονται τα προγραμματιζόμενα έργα και παρεμβάσεις που δεν έρχονται σε αντίφαση με τις ισχύουσες χωρικές ρυθμίσεις.

Το Σενάριο 2 είναι Ενδιάμεσου Βαθμού Παρέμβασης (Ρεαλιστικό) με συστηματικές αλλά μέτριας έντασης παρεμβάσεις και ρυθμούς υλοποίησης και σε αυτό πραγματοποιούνται:

  • Ζώνες οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης με διατήρηση αρτιότητας

  • Δημιουργία ζώνης μεταποιητικών δραστηριοτήτων (χωρίς μετεγκατάσταση)

  • Ζώνες πρωτογενή τομέα στη λοιπή έκταση με περιορισμό άλλων χρήσεων

  • Προστασία αξιόλογης γεωργικής γης

Το Σενάριο 3 είναι Έντονης Παρέμβασης (κλιματική ουδετερότητα 2030) με συστηματικές και ολοκληρωμένες παρεμβάσεις, που αφορούν σε:

  • Ζώνες οργανωμένης τουριστικής ανάπτυξης με αύξηση της αρτιότητας

  • Δημιουργία ΕΠΙΧΠΑ Τύπου Α2 (μετεγκατάσταση υφιστάμενων)

  • Ζώνες πρωτογενή τομέα και ενέργειας στη λοιπή έκταση με δραστικό περιορισμό άλλων χρήσεων

  • Προστασία αξιόλογης γεωργικής γης

Η συμμετοχή φορέων και κατοίκων στην εκπόνηση

Η εκπόνηση των Τοπικών και των Ειδικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΤΠΣ / ΕΠΣ) αποτελεί σύνθετο έργο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συμμετοχικές διαδικασίες και κοινωνική διαβούλευση επί του περιεχομένου των σχεδίων. Αυτές οι διαδικασίες διασφαλίζουν τον δημοκρατικό προγραμματισμό σε τοπικό επίπεδο από τους Πρωτοβάθμιους ΟΤΑ και τον οριζόντιο συντονισμό της διοίκησης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, επιδιώκει να καταστήσει ουσιαστική τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και του κοινού. Για αυτό τον σκοπό, είχε δημιουργηθεί η ηλεκτρονική Πλατφόρμα Συμμετοχής (ΠΛαΣ) για τα Τοπικά και τα Ειδικά Πολεοδομικά Σχέδια του προγράμματος «Κωνσταντίνος Δοξιάδης». Από τα πρώτα βήματα έναρξης της μελέτης, κάθε Σχέδιο θα έχει τη δική του ηλεκτρονική σελίδα συμμετοχής. Έτσι και στην Πάρο, κάθε χρήστης, ενδιαφερόμενος πολίτης ή εμπλεκόμενος φορέας, σε αυτή μπορεί να καταθέτει την άποψή του για τα υφιστάμενα προβλήματα της περιοχής του και να υποβάλλει τις προτάσεις του για το μέλλον του τόπου, σύμφωνα με τις αντιληπτές ανάγκες και τις πιέσεις που επικρατούν στην εκάστοτε κοινωνία. Είναι σημαντικό πριν η μελέτη φτάσει σε ώριμο στάδιο και προχωρήσει στην ανάπτυξη της πολεοδομικής πρότασης, να κινητοποιηθούν όλοι οι τοπικοί φορείς και το κοινό, και να τροφοδοτήσουν με τα δικά τους σχόλια και τις ιδέες τους τις μελετητικές ομάδες που προετοιμάζουν τα σχέδια. Όλες αυτές οι εισροές από την τοπική κοινωνία είναι αναγκαίο να καταγραφούν και να αξιολογηθούν εγκαίρως στο πλαίσιο της διαδικασίας ανάλυσης των τοπικών δεδομένων και να ενσωματωθούν, εφόσον κριθεί απαραίτητο, στη μελέτη.

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...