Πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση επιτρέπει στους δήμους Τρίπολης και Ερμιονίδας να μεταφέρουν τα σκουπίδια τους στη Φυλή της Αττικής. Η απόφαση αυτή αναφέρεται σαν «προσωρινή» και φυσικά ανοίγει το δρόμο για ανάλογη μεταφορά σκουπιδιών από διάφορα μέρη της χώρας στη Φυλή ή αλλού. Έτσι, αντί να λύσουμε το πρόβλημα εκεί που το δημιουργούμε, απλώς το μεταφέρουμε αλλού.
Η αλήθεια είναι ότι η μεταφορά δεν είναι τόσο αθώα όσο μοιάζει. Βλέπετε, συνοδεύεται από το γέμισμα της χωματερής στη Φυλή (ναι, καλέ, του χώρου υγειονομικής ταφής) πριν από την ώρα της. Και αυτό σημαίνει νέα φαραωνικά και πανάκριβα έργα για νέες χωματερές.
Και ναι, συνοδεύεται από δυναμικές διαμαρτυρίες κατοίκων που δε θέλουν χωματερή στη γειτονιά τους. Άρα, αντί για έργα αποκεντρωμένα που θα λύνουν το πρόβλημα εκεί που δημιουργείται, θα επιλέξουμε και πάλι νέες Φυλές;
Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης και η Greenpeace έκαναν τους απαραίτητους υπολογισμούς και έβγαλαν το λογαριασμό: η επί τόπου επεξεργασία των σκουπιδιών, με κινητό και μη μόνιμο εξοπλισμό, σε χώρους που θα υποδείξουν οι δήμοι με στόχο τη μείωση της τελικής ποσότητας που θα οδηγηθεί για ταφή, είναι πολύ πιο εύκολη και οικονομική διαδικασία. Άσε που είναι και πιο δίκαιη (μια και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες που του ανήκουν).
Σήμερα είναι πια τεχνικά δυνατή η πλήρης επεξεργασία των σκουπιδιών (σύμμεικτων απορριμμάτων) με τη χρήση φορητού εξοπλισμού. Είναι επίσης δυνατή η ανάκτηση της πλειοψηφίας των ανακυκλώσιμων υλικών και της κομποστοποίησης της μεγαλύτερης ποσότητας οργανικών.
Είναι ακόμη δυνατή η εφαρμογή αναερόβιας ζύμωσης στα οργανικά με παράλληλη παραγωγή βιοαερίου για ανάκτηση ενέργειας και εν συνεχεία παραγωγή κομπόστ από τα υπολείμματα. Είπατε κάτι;
Αντί, λοιπόν, να ταξιδεύουν τα σκουπίδια από την Πελοπόννησο και την κάθε άκρη της χώρας στην Αττική, είναι δυνατή η επεξεργασία και αξιοποίηση περίπου του 80-90% επί τόπου με ανακύκλωση, κομποστοποίηση ή/και αναερόβια ζύμωση με παράλληλη παράγωγη βιοαερίου για ενεργειακή αξιοποίηση.
Σε μια τέτοια περίπτωση, στην Αττική θα έφτανε (και μόνο προσωρινά) στη Φυλή μόνο το 10-20% της αρχικής ποσότητας.
Μετά την ολοκλήρωση των μόνιμων λύσεων στην περιοχή ο κινητός εξοπλισμός μπορεί να μεταφερθεί για ανάλογη προσωρινή χρήση σε άλλη περιοχή. Α, επί τη ευκαιρία, οι λύσεις αυτές μπορούν να εφαρμοσθούν (από τεχνικής πλευράς) σε διάστημα λίγων εβδομάδων.
Τα οφέλη από αυτή την πρόταση για τους συγκεκριμένους δήμους της Τρίπολης και Ερμιονίδας είναι πολλαπλά και εντυπωσιακά. Το πιο σημαντικό είναι ότι μειώνεται κατά 38% το συνολικό κόστος διαχείρισης για τους δύο δήμους και συγκεκριμένα εξοικονομούνται σημαντικοί οικονομικοί πόροι που υπερβαίνουν τα 6.300.000 € την τετραετία 2013-2016.
*Ο Νίκος Χαραλαμπίδης είναι διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace.
Πηγή : http://mykonoszoo.blogspot.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου