14 Ιουλ 2013

Τι κόλλημα και αυτό με τη Σέριφο.


Γράφει ο Dimitris Dassios

Nα σας γνωρίσω την παρέα μου. Από πάνω αριστερά ο Νίκος ο Χαλίδας, που καλωσορίζει κάθε επισκέπτη γιατί ο φημισμένος φούρνος του βρίσκεται στα πρώτα σκαλάκια της Χώρας, ο Αγησίλαος, ο Γιάννης και ο Αντωνάκης ο Λιβάνιος, που κάθε δειλινό βγαίνει με τo σουράβλι του και γεμίζει μουσικές το κάστρο. Η υπόλοιπη συντροφιά, μόλις άκουσε για φωτογραφία την κοπάνησε για πρέφα.

Η ιστορία άρχισε πριν δέκα χρόνια ακριβώς που ο δρόμος μάς έβγαλε στη Σέριφο για πρώτη φορά. Ανεβαίνοντας στη Χώρα το πρώτο βράδυ, πέφτουμε πάνω στην Αρχώ! Τι χαρά! Μας αρπάζει και μας πάει στις αγαπημένες φιλενάδες της, την Πόπη και την Άννα, αχώριστο τρίγωνο και σήμα κατατεθέν του νησιού χωρίς καμιά να είναι από κει.

Έτσι ξεκίνησε ο έρωτας. Πέσαμε κατευθείαν στα βαθιά. Γνωρίσαμε το νησί από μέσα. Και κολλήσαμε. Δέκα χρόνια! Χωρίς να μπορούμε πια να πάμε αλλού. «Ό,τι γνωρίσαμε, γνωρίσαμε» λέμε. Αρχίσαμε να απλώνουμε ρίζες.

Να φτιάχνουμε το καινούργιο σπιτικό μας. Να ανοίγουμε καινούργιο μαγαζί, για να συγκεντρώσουμε τα πράγματα που βρίσκουμε στον κόσμο. Να φυτεύουμε φυλλάδες και να αποκτούμε καινούργιους φίλους. Απ’ όλον τον κόσμο, απ’ όλα τα γούστα, απ’ όλες τις τάξεις και τα έθνη. Γιατί υπάρχει ένας έρωτας! Κοινός και ευλαβικός. Ο έρωτας για το νησί!

Το άγριο και συγχρόνως τρομερά φιλόξενο, με τα υπέροχα νερά και ακρογιάλια, με τη φυσερή, αρχέγονη, βυζαντινή Χώρα που έγινε πατρίδα μου.

«Μα εδώ είναι σα να ’σαι στο ’60» λένε όσοι πρωτοέρχονται στον Κουταλά, «μα αυτό έπρεπε να είναι μουσείο!», όσοι βλέπουν τα παλιά μεταλλεία στο Μεγάλο Λιβάδι. «Ω Θεέ μου! θα με πάρει και θα με σηκώσει!!» όσοι ανεβαίνουν στο κάστρο με μελτέμι.

Τι κόλλημα και αυτό με τη Σέριφο. Ευτυχώς δεν είμαι μόνος, είναι πολλοί! Όλοι με την ίδια τρέλα. Να ριζώσουν και να μην την πειράξουν, να την ομορφύνουν, αλλά να μην την αλλάξουν.
Η Σέριφος είναι μια ιστορία που αλλάζει την ψυχή. Και το νησί πάει μπροστά! Από ανθρώπους που το αγαπούν και του προσφέρουν.

Όπως η καλή φίλη Μαρία, που οργανώνει σπουδαία το ιατρικό κέντρο. Όπως ο Στράτος που ετοιμάζει για δεύτερη φορά το πολιτιστικό φεστιβάλ του νησιού. Όπως ο Γιώργος, ο Μανώλης, ο Μάκης, που δημιουργούν νέες κατοικίες με σεβασμό και συνέπεια και προσφέρουν εργασία στους ντόπιους.

Όποιος καινούργιος έρθει στη Σέριφο να προσέχει! Μπορεί να την πατήσει και να κολλήσει. Γι’ αυτό, αν έχετε ακόμη πολλά να δείτε στη ζωή σας, αφήστε τη Σέριφο για αργότερα! Ελάτε εκεί, όταν θα ’χετε βαρεθεί να ψάχνετε την Ιθάκη σας.
Πηγή :http://www.athensvoice.gr 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...