18 Ιουλ 2013

Καλώς ήρθατε κύριε Σόιμπλε


Η επίσκεψη του κ. Σόιμπλε στην Αθήνα ίσως αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για τον ισχυρό άνδρα της γερμανικής πολιτικής σκηνής να δει την ελληνική κρίση μέσα από ένα άλλο πρίσμα. Θα χρειαζότανε, βέβαια, να έρθει σε επαφή με τους απλούς Έλληνες, με ανέργους, με συνταξιούχους, με ελεύθερους επαγγελματίες και να συζητήσει μαζί τους. Ίσως τότε διαπίστωνε ότι η τιμωρία δεν είναι απαραίτητο συστατικό του κοκτέιλ των φαρμάκων που έχουν διαλέξει για την Αθήνα...

Δεν χρειάζεται να κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Εμείς οι ίδιοι δεν έχουμε κάνει το παραμικρό για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση.

Οι μεν κυβερνήσεις δεν τόλμησαν να κάνουν μία μεταρρύθμιση, η δε αντιπολίτευση υπόσχεται στον κόσμο έξοδο από το μνημόνιο, σαν να πρόκειται για την βιβλική έξοδο του Μωυσή από την Αίγυπτο. Μόνο που στις μέρες μας το μάννα δεν πέφτει από τον ουρανό. Ή αλλιώς, στις μέρες μας δεν γίνονται θαύματα.

Ο μόνος πραγματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί η κρίση είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Και για να πειστούν οι επενδυτές να φέρουν τα ωραία λεφτουδάκια τους στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουμε διαμορφώσει ένα ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, με χαμηλή φορολογία και μηδενική γραφειοκρατία.

Αυτά, κύριε Σόιμπλε, καλούμαστε να κάνουμε εμείς με την δική σας σύμφωνη γνώμη (στο θέμα της φορολογίας). Εσείς, από την πλευρά σας θα πρέπει να ενισχύσετε με κάθε δυνατό τρόπο την ρευστότητα στην ελληνική αγορά και να βοηθήσετε να κατευθυνθούν επενδύσεις του πλούσιου ευρωπαϊκού βορά στον φτωχό ευρωπαϊκό νότο και στην Ελλάδα.

Αν μιλήσετε με τους Έλληνες, κύριε Σόιμπλε, θα διαπιστώσετε ότι είναι κανονικοί άνθρωποι και όχι εγκληματίες που χρειάζεται να μπουν σε κάποιο πρόγραμμα αναμόρφωσης. Αν σας διηγηθούν και το τι έχουν περάσει μέχρι σήμερα, θα συμφωνήσετε ότι αυτό δεν έχει συμβεί σε άλλο λαό.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να βγει από τα σημερινά της αδιέξοδα αν η ίδια δεν πάρει την μεγάλη απόφαση να θάψει το πτώμα της μεταπολίτευσης και η Ευρώπη δεν αποφασίσει να βοηθήσει με ουσιαστικό τρόπο. Η Αθήνα δεν χρειάζεται δώρα. Θέλει μία ευκαιρία. Το γεγονός ότι διανύουμε τον έκτο χρόνο της ύφεσης είναι εξοντωτικό.

Το ότι το ελληνικό πολιτικό σύστημα εξακολουθεί να διαχειρίζεται την κρίση με εγκληματική ανωριμότητα και δίχως ένα εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, είναι απόδειξη των βαθιών τομών που απαιτούνται στην  κοινωνία και στην πολιτική μας ζωή. Το ότι η Ευρώπη δεν έχει κάνει μέχρι σήμερα τον κόπο να προσπαθήσει να αντιληφθεί τι πραγματικά συμβαίνει στην Ελλάδα, είναι απογοητευτικό.

Κύριε Σόιμπλε, στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότεροι φίλοι της Ευρώπης απ΄ ό,τι σε άλλες χώρες που κόπτονται για την κοινή ευρωπαϊκή μας καταγωγή.

Μην τους απογοητεύσετε, μην κάνετε την Ελλάδα ένα τεράστιο ξενοφοβικό εργαστήρι. Προσπαθήστε να καταλάβετε ότι υπάρχει ένας λαός ο οποίος δεν φταίει σε κάτι για το γεγονός ότι οι δικές σας εταιρείες εκμαύλισαν το ελληνικό πολιτικό σύστημα, για το γεγονός ότι  οι δικές σας τράπεζες δάνεισαν μία χώρα που ήξεραν ότι όδευε προς την χρεοκοπία.

Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί, κύριε Σόιμπλε, δίχως την δική σας βοήθεια, δίχως την βοήθεια της Ευρώπης. Και σίγουρα η επόμενη ημέρα θα βρει μία Ελλάδα πολύ διαφορετική από εκείνη που γνωρίσαμε όλοι μας τις τελευταίες δεκαετίες. Αλήθεια, κύριε Σόιμπλε, πιστεύετε ότι αυτό θα συμβεί σε κάποιον άλλο πλανήτη κι ότι δεν θα επηρεάσει στο ελάχιστο εσάς ή τους άλλους λαούς της Ευρώπης;


Πηγή:www.capital.gr
Πηγή : http://www.capital.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...