30 Ιουλ 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΣΕΡΙΦΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ


EΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ Σέριφος 29/07/2013
ΝΟΜΟΣ ΚΥΚΛΑΔΩΝ Αρ. Πρωτ. 3229
ΔΗΜΟΣ Σ Ε Ρ Ι Φ Ο Υ
Ταχ. Δ/νση : 84005 Σέριφος
Τηλέφωνο : 2281051210
Φαξ 2281079366
Email: dimoser@otenet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φωτιά εκδηλώθηκε στις 25 Ιουλίου στη Σέριφο πλησίον περιοχής Αγίας Μαρίνας. Κατόπιν ολονύκτιας επιχείρησης και σχεδόν 15 ώρες μετά την κατάσβεση, αναζωπύρωση ή νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε, το βράδυ της 26ης Ιουλίου. Ανεξέλεγκτη πλέον, έκαιγε εκτάσεις σε ολόκληρο το νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, και απείλησε τους οικισμούς Αβεσσαλό, Τελεύτη, Μέγα Χωριό, Μέγα Λιβάδι και Κουταλά. Προσπάθειες για την πυρόσβεση έγιναν από αέρος με τη βοήθεια δύο καναντέρ και ελικοπτέρου και από ξηράς με ενισχυμένη δύναμη της πυροσβεστικής που έφτασε με οχήματα από τη Σύρο και τον Πειραιά και με άντρες της ΕΜΑΚ που έφερε στο νησί με ελικόπτερο ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Κος Παπαγεωργίου. Επικεφαλής και συντονιστής των επιχειρήσεων ήταν ο Περιφερειακός Διοικητής Κος Αλεξανδρής. Εθελοντές από κάθε άκρη του νησιού κινητοποιήθηκαν άμεσα και έδωσαν τη δική τους μάχη με τις φλόγες. Όλα τα υδροφόρα οχήματα του νησιού από την πρώτη στιγμή έσπευσαν για τον ανεφοδιασμό των πυροσβεστικών. Μηχανήματα έργου βοήθησαν όπου χρειάστηκε. Ανεφοδιασμός καυσίμων γινόταν στο σημείο των επεμβάσεων με πετρελαιοφόρο όχημα του βενζινάδικου.

Το τελευταίο μέτωπο της φωτιάς κατασβέσθηκε το απόγευμα της Κυριακής στην περιοχή του Σκλαβογιάννη. Το πυροσβεστικό σώμα βρίσκεται σε απόλυτη επιφυλακή καθώς στο νησί πνέουν ισχυροί άνεμοι. Από πλευράς του Δήμου, γίνονται τώρα προσπάθειες αποκατάστασης επιφανειακού δικτύου υδροδότησης στις πληγείσες περιοχές. Το συνεργείο της ΔΕΗ προσπαθεί για την επισκευή βλαβών στο δίκτυο.
Στο νησί μετέβη στις 28 Ιουλίου ο Δ/ντής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου Κος Νικόλαος Κωστόπουλος και ο Προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών Κος Πέτρος Ηλιάκης για την καταγραφή και πρώτη εκτίμηση των ζημιών. Με επιφύλαξη γίνεται αναφορά για απώλεια οικόσιτων ζώων και καταστροφή περίπου 17.000 στρεμμάτων κυρίως χορτολιβαδικής έκτασης και καλλιεργημένης γης. Στις περιοχές Μεγάλο Λιβάδι, Μέγα Χωριό και Κούντουρο καταγράφησαν οικήματα τα οποία έχουν υποστεί ζημιές. Στο Μεγάλο Λιβάδι το κτίριο της παλιάς αστυνομίας και το διατηρητέο κτίριο του Διοικητηρίου των Μεταλλείων μετά από μάχη των πυροσβεστών, παραδόθηκαν στις φλόγες.

Οι φωτογραφίες που έχουν δημοσιευτεί, αποτυπώνουν την πιο τραγική στιγμή της πυρκαγιάς, όπου οι φλόγες έχουν φτάσει στον ανωτέρω οικισμό. Οι κάτοικοι παρέμεναν μέχρι τελευταία στιγμή στο πλευρό των πυροσβεστών και δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για να σώσουν το χωριό τους. Όσοι δεν θέλησαν να μετακινηθούν από την περιοχή με οχήματα και με το λεωφορείο που είχε σπεύσει εκεί, επιβιβάστηκαν σε βάρκες και σκάφη για να είναι ασφαλείς από τις φλόγες και τον καπνό.

Εκ μέρους όλων των κατοίκων της Σερίφου ευχαριστούμε όλους τους πυροσβέστες και τους εθελοντές που έδωσαν μάχη αλλά και κάθε απλό κάτοικο που έτρεξε και βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις. Κανείς δεν έμεινε αμέτοχος, κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος. Μετά από τρεις νύχτες γεμάτες αγωνία για τους κατοίκους και μάχης για τους πυροσβέστες, και αφού η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, το ξημέρωμα της Κυριακής η καμπάνα του Αγίου Νικολάου στο πονεμένο Μεγάλο Λιβάδι χτύπησε για την κυριακάτικη λειτουργία...

Καλούμε με το παρόν δελτίο τύπου όλους τους φορείς, όλους τους συλλόγους, όλους τους ανθρώπους να βοηθήσουν ώστε να στηρίξουμε όλοι μαζί τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τη φωτιά.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΕΡΙΦΟΥ

ΑΝΤΩΝΑΚΗΣ Π. ΑΝΤΩΝΙΟΣ

Πηγή : http://giannisserfanto.blogspot.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...