30 Ιουλ 2013

ΕΜΕΙς ΚΥΡΙΕ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ....

 Είκοσι ένας δήμαρχοι νησιών διαμαρτύρονται ζητώντας σεβασμό στην τοπική κοινωνία και κουλτούρα
Την ευθεία αντίθεσή τους στις διατάξεις του νομοσχεδίου για τον τουρισμό δηλώνουν 21 δήμαρχοι της νησιωτικής Ελλάδας συνυπογράφοντας διαμαρτυρία προς τους βουλευτές που θα κληθούν να ψηφίσουν το νομοσχέδιο με τίτλο «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις» - εκκρεμεί η συζήτησή του στην Ολομέλεια.
 Στον κατάλογο των αρχικά 13 δημάρχων προστίθενται καθημερινά νέοι μετά τη δημοσιοποίηση του κειμένου διαμαρτυρίας στην ιστοσελίδα «Αειφόρο Αιγαίο» της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ως την Τετάρτη έχουν υπογράψει οι δήμαρχοι Θήρας, Ιθάκης, Ικαρίας, Καντάνου Χανίων, Λειψών, Λήμνου, Παξών, Πάρου, Σικίνου, Σύρου, Αστυπάλαιας, Μήλου, Μυκόνου, Σκοπέλου, Θάσου, Καρπάθου, Σάμου, Χάλκης, Κιμώλου, Τήλου και ο πρόεδρος της Κοινότητας Ηρακλειάς.

Για διατάξεις που «θα συντελέσουν στη μη αναστρέψιμη υποβάθμιση του τουριστικού προϊόντος των νησιών μας και συνεπώς της τοπικής οικονομίας και του κοινωνικού ιστού» κάνουν λόγο οι δήμαρχοι, που καταφέρονται εναντίον «τουριστικών επενδύσεων που είναι ξένες προς το περιβάλλον, την κοινωνική και πολιτιστική ταυτότητα των νησιών μας». Εναντιώνονται στα λεγόμενα «σύνθετα τουριστικά καταλύματα» και στους οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων, μορφές τουριστικών επενδύσεων οι οποίες, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, έχουν δοκιμαστεί σε άλλες χώρες και δεν έχουν αποδώσει.

«Ενα από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα είναι αυτό της Ισπανίας, όπου τα παραθεριστικά χωριά που δημιουργήθηκαν απεδείχθη ότι δεν συνέβαλαν στην ανάπτυξη των τοπικών οικονομιών»
αναφέρει στο «Βήμα» ο δήμαρχος Θάσου κ. Κώστας Χατζηεμμανουήλ. Τονίζει μάλιστα ότι το νομοσχέδιο δεν έχει ούτε την αποδοχή της τοπικής κοινωνίας, η οποία αυτές τις ημέρες τάσσεται ενάντια στην «ανεξέλεγκτη μαζική δόμηση» μέσα από τη δημόσια διαβούλευση που γίνεται στο νησί με αφορμή τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό. 
«Στη Θάσο υπάρχουν εκτεταμένοι αρχαιολογικοί χώροι και περιοχές Natura στους οποίους το νομοσχέδιο αφήνει μεγάλα περιθώρια παρεμβάσεων» υποστηρίζει ο κ. Χατζηεμμανουήλ, επισημαίνοντας ότι «κερδισμένες θα βγουν μόνο οι μεγάλες εταιρείες».
 Επίσης, όπως συνάγεται από την ανακοίνωση που υπογράφουν οι δήμαρχοι, το νομοσχέδιο δεν ανοίγει τον δρόμο στην τουριστική επένδυση, αντιθέτως ενισχύει την παραθεριστική κατοικία, γεγονός που αποτελεί περισσότερο μια κτηματομεσιτική δραστηριότητα, τη στιγμή μάλιστα που, όπως αναφέρεται, «υπάρχουν 55.000 αδιάθετες κατοικίες σε εθνικό επίπεδο, το 44% των οποίων βρίσκονται σε περιοχές ευαίσθητης κλίμακας, όπως είναι τα νησιά».

Τουριστική επέκταση χωρίς αειφορική διαχείριση

Η Λήμνος είναι ένα νησί χαρακτηρισμένο στο σύνολό του ως τοπίο φυσικού κάλλους με τα δύο τρίτα της έκτασής του να ανήκουν στο δίκτυο Natura. Για λόγους γεωπολιτικούς, η τουριστική έξαρση των προηγούμενων δεκαετιών δεν εισέβαλε στο νησί, το οποίο σήμερα χαρακτηρίζεται από ήπια τουριστική ανάπτυξη και «καθιερώνεται σταδιακά ως ένας εξαιρετικός εναλλακτικός προορισμός διακοπών», όπως λέει στο «Βήμα» ο δήμαρχος κ. Αντώνης Χατζηδιαμαντής.
 «Σίγουρα δεν μπορούμε να απαγορεύουμε τα πάντα, όμως ένα πρότυπο ανάπτυξης που σέβεται το περιβάλλον και τις αρχές της αειφορίας είναι απαραίτητο» επισημαίνει.

Αναφέρεται μάλιστα στην προ μερικών χρόνων τουριστική επένδυση μεγάλης κλίμακας στα ανατολικά του νησιού, πλάι σε χώρο αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, για την οποία μάλιστα δαπανήθηκαν χρήματα του Επενδυτικού Νόμου. Το παράδειγμα δεν είναι τυχαίο, καθώς σήμερα η τεράστια εγκατάσταση παραμένει αναξιοποίητη, για να αποτελεί ίσως μια υπενθύμιση του «τι δεν θέλουμε να επιτρέψουμε να συμβεί ξανά και σε μεγαλύτερη ακόμη έκταση στο νησί μας».

Τέλος, στην πλειονότητα των μικρών αυτών νησιών της χώρας μας, όπως η Λήμνος, η Σίκινος ή οι Λειψοί, δεν υπάρχει η μεγάλη ιδιοκτησία η οποία προβλέπεται στις διατάξεις του νόμου για τη δημιουργία αυτών των «οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων» και των «σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων», με αποτέλεσμα το σενάριο της εξαγοράς της μικρής ιδιοκτησίας με όρους ασύμφορους για τον μικρό ιδιοκτήτη να μη μοιάζει και τόσο μακρινό.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 24 Ιουλίου 2013Πηγή : 

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...