Του Βασίλη Γεώργα
Θυσία στον βωμό των ενεργειακών επενδύσεων για την κατασκευή μεγάλων υδροηλεκτρικών φραγμάτων, την εγκατάσταση υποδομών και της διάνοιξης ορυχείων γίνονται δασικές εκτάσεις, γαίες υψηλής παραγωγικότητας και νησιά, με το νομοσχέδιο-σκούπα που φέρνει η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, για να τακτοποιήσει εκκρεμότητες στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) και των εξορυκτικών δραστηριοτήτων.
Μία από τις μεγάλες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο είναι η δυνατότητα να εγκαθίστανται μεγάλα υδροηλεκτρικά φράγματα άνω των 15 MW σε δασικές εκτάσεις, όπως ήδη συμβαίνει για τα μικρότερης κλίμακας έργα. Με τη ρύθμιση αυτή εξυπηρετούνται τόσο τα συμφέροντα της ΔΕΗ, η οποία είναι σήμερα ο μεγαλύτερος επενδυτής στα υδροηλεκτρικά, όσο κυρίως και ιδιωτικοί όμιλοι των κατασκευών και της αγοράς ενέργειας, που προωθούν τέτοιες επενδύσεις, όπως η «Μηχανική» του Π. Εμφιετζόγλου, η ΓΕΚΤΕΡΝΑ του Γ. Περιστέρη κ.ά.
Καταργείται η ελάχιστη απόσταση
Με το ίδιο νομοσχέδιο, που βρίθει παρεμβάσεων στην περιβαλλοντική νομοθεσία, επιχειρούνται αλλαγές και στο καθεστώς που διέπει τη λειτουργία των μεταλλείων και λατομείων. Ετσι, πέραν των θεμάτων εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης που αντιμετωπίζονται, εισάγεται ρύθμιση με την οποία ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία λατομείων, ακόμη και μέσα ή κοντά στον οικιστικό ιστό σε παραμεθόριες περιοχές και νησιά, καθώς καταργείται η ελάχιστη απόσταση του ενός χιλιομέτρου που ορίζει ο νόμος 1428/84. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά κ.ά.) καθώς και κάθε είδους επενδύσεων ενεργειακών υποδομών, όπως τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής, η κατασκευή υποσταθμών κ.ά.
Στο σχετικό νομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης μεταξύ άλλων και ρυθμίσεις για την τιμολόγηση των ΑΠΕ. Θα προβλέπεται το «κλείδωμα» της τιμής μόνο με την ηλέκτριση του έργου, δηλαδή μετά την οριστική ολοκλήρωσή του. Παράλληλα, η αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών για όλες τις τεχνολογίες ΑΠΕ θα γίνεται πλέον με απλή υπουργική απόφαση και όχι με νόμο, ενώ καταργείται η ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής απορρόφησης του ρεύματος με βάση τον πληθωρισμό.
Πηγή :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου