9 Μαΐ 2014

Σάρωσε τις »γαλάζιες σημαίες» η Ελλάδα – Απογοήτευση για τις Κυκλάδες

Απονεμήθηκαν και φέτος οι Γαλάζιες Σημαίες, το ποιοτικό σύμβολο των ακτών ανά τον κόσμο, με την Ελλάδα να σαρώνει τους τίτλους, χωρίς όμως τα νησιά των Κυκλάδων να μπορούν να σταθούν επάξια σε αυτή την κατάκτηση.

Στη δεύτερη θέση των χωρών με τις καλύτερες παραλίες εκτοξεύθηκε και φέτος η Ελλάδα με 408 βραβευμένες ακτές. Συγκεκριμένα, ανακοινώθηκαν τη Τετάρτη 7 Μαΐου, από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, οι παραλίες που βραβεύτηκαν με »γαλάζια σημαία» από τη διεθνή Επιτροπή για την καθαρότητα τους. Τη πρώτη θέση κατέκτησε η Ισπανία με 571 βραβευμένες ακτές ενώ την Τρίτη η Τουρκία με 387 ακτές, για να ακολουθήσουν η Γαλλία και η Πορτογαλία με 379 και 298 σημαίες αντίστοιχα.

Από τι φαίνεται οι θάλασσες της Ελλάδας πληρούν τα κριτήρια και τις προϋποθέσεις, όπως η καθαρότητα των θαλασσών και των ακτών, η οργάνωση της ακτής, η ασφάλεια των επισκεπτών, η προστασία της φύσης και η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, προκειμένου να αποκτήσουν την πολυπόθητη σημαία.

Με 408 βραβευμένες ακτές, δεκαπέντε περισσότερες σε σχέση με τα περσυνά αποτελέσματα, η Ελλάδα κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη δεύτερη θέση. Συγκεντρωτικά, η Διεθνής Επιτροπή βράβευσε φέτος 3.372 ακτές και 650 μαρίνες σε όλο τον κόσμο.
Γαλάζιες Σημαίες - Blue Flag image Η ΕΕΠΦ χειρίζεται το διεθνές αυτό πρόγραμμα για τη προστασία των ακτών της Ελλάδας από το 1992.

 Η "Γαλάζια Σημαία", σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 51 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ” (“BLUE FLAGS”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985, αλλά η ουσιαστική έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων». 

Από το 2000 συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 σήμερα χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης, και ο υπεύθυνος διεθνώς χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Foundation for Environmental Education / Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, για τους επισκέπτες τους, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται. 

Το 2014 η Ελλάδα έχει 408 βραβευμένες ακτές και 10 μαρίνες που κέρδισαν τη “Γαλάζια Σημαία”. 

 Δείτε εδώ την ανακοίνωση της 7ης Μαΐου 2014. Κριτήρια για την απονομή της "Γαλάζιας Σημαίας" Για να κερδίσει μια ακτή τη Γαλάζια Σημαία πρέπει να πληροί αυστηρά κριτήρια που σχετίζονται με: Περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση 

Πληροφορίες για το παράκτιο οικοσύστημα και το ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον στον παράκτιο χώρο. Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης. 

 Πληροφορίες για το Διεθνές Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες» στον Πίνακα Ανακοινώσεων της ακτής. Έντυπες πληροφορίες και αναρτημένες οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή. Δραστηριότητες που να προβάλουν ενεργά τη προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της ακτής.

 Ποιότητα νερών κολύμβησης Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που να επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικές μετρήσεις Μη απόρριψη βιομηχανικών λυμάτων στην ακτή 

Επεξεργασία αστικών λυμάτων, όπως απαιτεί η Ευρωπαϊκή Οδηγία Περιβαλλοντική Διαχείριση Σχέδιο χρήσης γης και περιβαλλοντική διαχείριση Περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κλπ. 
Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα Διευκολύνσεις για ανακυκλώσιμα υλικά 
 Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης Απαγόρευση της οδήγησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης 

Επιτήρηση κατοικίδιων ζώων στην ακτή Συντήρηση κτιρίων και εξοπλισμού στην ακτή Ασφάλεια, ναυαγοσωστικά, πρώτες βοήθειες, υπηρεσίες και εγκαταστάσεις Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες - ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο - σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες Σχέδια για την αντιμετώπιση κάποιου ατυχήματος ρύπανσης, με άμεση ενημέρωση του κοινού Ασφαλής δίοδος στην ακτή και φροντίδα για άτομα με ειδικές ανάγκες Τρόπος βράβευσης μια ακτής 

Μια ακτή μπορεί να βραβευθεί με τη Γαλάζια Σημαία εάν είναι μία εθνική ή διεθνής, επίσημα χαρακτηρισμένη κολυμβητική περιοχή με τουλάχιστον ένα επισήμως καθορισμένο σημείο δειγματοληψίας για τον έλεγχο της ποιότητας των νερών κολύμβησης. Το όνομα και τα όρια της ακτής ορίζονται από τις επίσημες εθνικές αρχές. Η ακτή πρέπει να προσφέρει τις απαραίτητες υπηρεσίες και την υποδομή που απαιτούν τα Κριτήρια του Προγράμματος. 

 Ένα συγκεκριμένο άτομο από την τοπική αρχή οφείλει να ασχολείται ειδικώς με το Πρόγραμμα «Γαλάζιες Σημαίες». Κατά την διάρκεια της χειμερινής περιόδου οι ενδιαφερόμενοι διαχειριστές αποστέλλουν τις αιτήσεις υποψηφιότητας στην Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ). 

Η Εθνική Επιτροπή Κρίσεων (Ε.Ε.Κ.) αξιολογεί τις αιτήσεις υποψηφιότητας σύμφωνα με την οργάνωση που είχαν την προηγούμενη χρονιά και προωθεί τις υποψήφιες προς βράβευση ακτές στη Διεθνή Επιτροπή Κρίσεων (Δ.Ε.Κ.). Η Δ.Ε.Κ. λαμβάνει την τελική απόφαση για τις ακτές και τις μαρίνες που θα βραβευθούν.

 Προκειμένου να διατηρήσει μια ακτή τη "Γαλάζια Σημαία" καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού η ακτή αξιολογείται για την οργάνωσή της και τη συμμόρφωση προς τα κριτήρια από επιθεωρητές του Εθνικού Χειριστή κάθε χώρας αλλά και από τους επιθεωρητές του Διεθνούς Συντονιστή.

 Οι Συντονιστές του Προγράμματος (FEE, ΕΕΠΦ) δεν οφείλουν να προειδοποιούν για την ημερομηνία της επίσκεψης, η επιθεώρηση δηλαδή γίνεται είτε ενημερώνοντας τον διαχειριστή για την ημερομηνία επίσκεψης, είτε απροειδοποίητα, κατά την κρίση του Συντονιστή.
Χαμένες ευκαιρίες

Ο νομός Κυκλάδων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως »ο μεγάλος χαμένος» αφού δεν κατάφεραν τα Κυκλαδονήσια να έχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα.

 Έλαβαν τις λιγότερες »γαλάζιες σημαίες», με τη Σαντορίνη, τη Νάξο και την Ίο να λαμβάνουν από τρεις σημαίες η καθεμία, τη Μήλο, την Κέα, τη Μύκονο και την Άνδρο από μία, την Πάρο να έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά με πέντε γαλάζιες σημαίες και τέλος τη Σίφνο με δύο. Οι νομοί που απέσπασαν τις περισσότερες σημαίες είναι η Χαλκιδική, η Κέρκυρα, το Λασίθι και τα Χανιά. 

Μετά τη Χαλκιδική, η Ρόδος κατέκτησε τις περισσότερες σημαίες, αφού κατάφερε να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της Επιτροπής και να καλύψει όλα τα κριτήρια του προγράμματος.
Διεθνές σύμβολο το πρόγραμμα

Οι »γαλάζιες σημαίες» αποτελούν ένα διεθνές σύμβολο ποιότητας και εγκυρότητας, χρονολογείται από το 1987 ενώ το πρόγραμμα υποστηρίζεται από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και κλιματικής Αλλαγής. 

Πριν δύο χρόνια, από το αρμόδιο Υπουργείο, δημιουργήθηκε το » Μητρώο Ταυτοτήτων Ακτών Κολύμβησης», μια υποχρέωση της χώρας από την κοινοτική νομοθεσία. 

Το Μητρώο έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί συστηματικά τις ακτές, να παρουσιάζει περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και να πραγματοποιεί κάθε χρόνο τις δειγματοληψίες ελέγχου της ποιότητας των νερών κολύμβησης, σύμφωνα με το επίσημο χαρακτηρισμό των εθνικών υδάτων σε εθνικό επίπεδο.
Αμέλεια από τους υπεύθυνους

Η σημασία της »Γαλάζιας σημαίας» είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς αποτελεί πόλο έλξης τουριστών, με τα μεγάλα ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού να το έχουν ως προϋπόθεση για την προβολή ενός προορισμού. Οι επισκέπτες προτιμούν να επισκεφτούν μια παραλία που γνωρίζουν ότι είναι διεθνώς αναγνωρισμένη, καθώς το συνδυάζουν με την προσφορά καλών υπηρεσιών του τόπου.

Οι Κυκλάδες έχασαν για ακόμη μια φορά την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν έναν διεθνή θεσμό προκειμένου να προβάλουν τις ακτές και τις θάλασσες τους. Η απουσία της Σερίφου και της Σύρου από την λίστα των βραβευμένων ακτών, αφού για μια ακόμα φορά είναι απούσα, μη καταφέρνοντας να κερδίσει ούτε μία γαλάζια σημαία.

 Οι υπεύθυνοι, εν όψει καλοκαιριού, αμέλησαν ένα τόσο σημαντικό γεγονός για τον τουρισμό, αφού δεν προέβησαν στις απαραίτητες ενέργειες και δεν έστειλαν τα προαπαιτούμενα δικαιολογητικά προκειμένου να συμπεριληφθεί το νησί στη διαδικασία αυτή. Άλλη μια χαμένη ευκαιρία για τη προβολή και προώθηση του νησιού, σε μια εποχή που ο τουρισμός είναι ο μοναδικός τρόπος επιβίωσης και ανάκαμψης.

Τη στιγμή που η Ρόδος βραβεύεται με 24 σημαίες, τέσσερεις παραπάνω από πέρυσι, η Χαλκιδική με 33 και η Κρήτη να σαρώνει με 64 σημαίες, οι τοπικοί φορείς αρκετών νησιών αμέλησαν το γεγονός και έδειξαν απροθυμία, παρ’ όλο που πέρυσι τέτοια εποχή τα τοπικά μέσα, όπως η »Κοινή Γνώμη», »έκρουαν το κώδωνα του κινδύνου». Βέβαια σε σχέση με πέρυσι που βραβεύτηκαν 16 παραλίες, φέτος διαπιστώνουμε μια μικρή άνοδο στις Κυκλάδες, χωρίς όμως να επαρκεί. Λαμβάνοντας υπόψη τη πληθώρα ακτών που διαθέτουν οι Κυκλάδες, το ποσοστό δεν είναι διόλου ικανοποιητικό.

Μετά από συνεχόμενες χρονιές αποτυχίας σε σχέση με τη βράβευση των θαλασσών των νησιών των Κυκλάδων, οι υπεύθυνοι θα έπρεπε να επιληφθούν προκειμένου να μην αμεληθεί η κατάθεση των σχετικών δικαιολογητικών, προκειμένου να συμμετάσχουν πιο ενεργά στο θεσμό. Ο τουρισμός είναι η μόνη διέξοδος από την οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα και οι θάλασσες και οι ακτές αποτελούν βασικό τουριστικό προϊόν.

 Αν σταματήσει η λογική της αδιαφορίας από τοπικές αρχές και τους υπεύθυνους τότε θα παρατηρηθεί ανοδική πορεία στον τουρισμό, με αποτέλεσμα την ανάκαμψη των νησιών από την ύφεση. Άλλωστε οι θάλασσες αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα των νησιών και αυτό πρέπει να είναι εκμεταλλεύσιμο.

 Διεθνής ιστοσελίδα:
 Πηγή : www.blueflag.org 
πηγή κοινή γνώμη gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...