3 Ιουλ 2018

"Τα μοναστήρια των Κυκλάδων": Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Σωτηρόπουλου

Ο Δημήτρης Σωτηρόπουλος, Φωτογράφος - Εκδότης με πετυχημένη παρουσία στην έκδοση ποιοτικών βιβλίων για το Άγιον Όρος, την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα, τα Μετέωρα, την Θεσσαλία, την Ήπειρο, την Μακεδονία και την Θράκη, καθώς και την Κρήτη, επιχειρεί, αυτή τη φορά, την καταγραφή των Ιερών Προσκυνημάτων των Κυκλάδων: Για πρώτη φορά παρουσιάζονται συνολικά οι Ιερές Μονές από Αμοργό, Άνδρο, Μήλο, Μύκονο, Νάξο, Πάρο, Σαντορίνη, Σέριφο, Σίφνο, Σύρο και Τήνο, σε μία μοναδική και καλαίσθητη έκδοση. 

 Όπως τονίζει ο συγγραφέας, «οι Κυκλάδες, τόπος ευλογημένος, πανέμορφος και συνυφασμένος με τις ατόφιες παραδόσεις του λαού μας, χαρακτηρίζεται από το έντονο θρησκευτικό συναίσθημα των κατοίκων του. Κάτι που φαίνεται στις πολλές Εκκλησίες, τα αναρίθμητα ξωκκλήσια και τα ακμαία Μοναστήρια, που κοσμούν τα κυκλαδίτικα νησιά. 

Έτσι, παρά την επέλαση του τουρισμού, τα Ιερά Προσκυνήματα διατηρούν αναλλοίωτο τον πνευματικό, ιστορικό και πολιτισμικό χαρακτήρα τους, προσφέροντας ταυτόχρονα μεγάλο κοινωνικό έργο. Δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως οι κυκλαδίτικες Ιερές Μονές μοιάζουν με φωτεινούς φάρους στη φουρτουνιασμένη θάλασσα της εποχής μας, νησίδες γαλήνης και καταφυγής στον σύγχρονο άνθρωπο, σε μια εποχή κρίσης και αβεβαιότητας». 

 Από τα ιερά νησιά Τήνο και Μήλο, την Άνδρο και τη Μύκονο, τη Σύρο, Σίφνο και Σέριφο, μέχρι την Πάρο, τη Νάξο, την Αμοργό και τη Σαντορίνη, δεκάδες Ιερές Μονές παραμένουν σήμερα ακλόνητες, σε πείσμα των καιρών, σημεία αναφορά για ολόκληρη την Ορθοδοξία.

 Η ιδιαίτερη τιμή που αποδίδεται στην Υπεραγία Θεοτόκο, αντικατοπτρίζεται στα μεγάλα Ιερά Προσκυνήματα της Μεγαλόχαρης Τήνου και της Εκατονταπυλιανής Πάρου, στην Χοζοβιώτισσα, την Τουρλιανή και άλλα Μοναστήρια αφιερωμένα στην Παναγία. 

 Αυτές τις Κυκλάδες, κατάσπαρτες από σπουδαία Μοναστήρια, παρουσιάζει το βιβλίο "Μοναστήρια των Κυκλάδων". 

Μέσα από εκατοντάδες έγχρωμες φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης, πλούσια ιστορικά στοιχεία, κατατοπιστικούς χάρτες, οδηγίες πρόσβασης και αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας, γίνεται προσπάθεια να γνωρίσει ο επισκέπτης τα 19 Ιερά Σεβάσματα που περιλαμβάνονται σε αυτή την έκδοση, που δεν πρέπει να λείπει από τη βιβλιοθήκη όσων ευλαβούνται τα Ορθόδοξα Μοναστήρια και ενδιαφέρονται για την Ιστορία και τις παραδόσεις του τόπου μας. Προλογίζουν οι Μητροπολίτες Σύρου κ. Δωρόθεος και Παροναξίας κ. Καλλίνικος. 

Πηγή : http://www.naxostimes.gr

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...