4 Ιουλ 2018

Στα μαχαίρια Ποτάμι και Λοβέρδος για την Παναγιά της Τήνου και η τοποθέτηση Δημάρχου

Ποτάμι και ΣΥΡΙΖΑ οδηγούν σε κλείσιμο τον Ναό δηλώνει ο βουλευτής της ΔΗΣΥ. «Μιλά αυτός που γύρισε τη διαχείριση του ιδρύματος στα χρόνια της Χούντας», απαντά το Ποτάμι. 

Μόλις δύο 24ωρα μετά την αποχώρηση του Ποταμιού από το Κίνημα Αλλαγής, βγήκαν ...μαχαίρια μεταξύ του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, και του κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη για την υπόθεση του Ιερού Ιδρύματος Ευαγγελίστριας Τήνου. 

 Ο Α. Λοβέρδος Με κείμενο ερώτησης στη Βουλή ο Ανδρέας Λοβέρδος καταγγέλλει τον ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι υποστηρίζοντας ότι με τροπολογία που κατατέθηκε “καθαίρεσαν υθαίρετα και χωρίς καμία δικαιολογία τη νομίμως εκλεγμένη διοικούσα επιτροπή του Ιδρύματος της Παναγίας Τήνου». 

Οπως αναφέρει «την τροπολογία που υπέγραψαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιος, Α. Συρίγος, Ν. Μανιός, Ν. Ξυδάκης. Θ. Μεγαλοοικονόμου, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κ. Ζουράρις και ο βουλευτής από το Ποτάμι Σπ. Δανέλλης» σημειώνοντας πως πρόκειται για «αντιδημοκρατικές διαδικασίες που καταδίκασαν το ίδρυμα της Παναγίας της Τήνου σε ακυβερνησία και πλήρη αδυναμία να πράξει το καθήκον του απέναντι στους χιλιάδες προσκυνητές». 

Συνεχίζει μάλιστα σημειώνοντας πως «τόσος και τόσος ήταν ο σεβασμός των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και Ποταμιού που συνυπέγραψαν την τροπολογία για την Παναγιά της Τήνου και την Ορθόδοξη Εκκλησία έτσι ώστε αφαίρεσαν την ψήφο από τον πρόεδρο της διοικούσας με το επιχείρημα ότι ειναι μητροπολίτης». Υποστηρίζει τέλος ότι «φέτος κινδυνεύουν οι προσκυνητές να βρουν κλειστές τις πόρτες του Ιερού Ναού». 

 Το Ποτάμι 

 Σκληρή απάντηση όμως εξέδωσε το Ποτάμι. Όπως αναφέρει: «Θέλει περισσό θράσος να είσαι αυτός που ως υπουργός γύρισε την διαχείριση του ιδρύματος Τήνου πίσω στα χρόνια της Χούντας, σήμερα, που το ίδρυμα αποδόθηκε στους κατοίκους της Τήνου, να συνεχίζεις να προκαλείς ζητώντας ξανά χουντικές ρυθμίσεις. 

Το Ποτάμι ψήφισε τον Φεβρουάριο την τροπολογία για το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου σε πλήρη συνεννόηση με τους εκπροσώπους του τηνιακού λαού. Οι φορείς και οι πολίτες της Τήνου ήταν οι πρώτοι που αντέδρασαν το 2014 στην παράδοση του ιδρύματος - και βεβαίως των εσόδων του - στα χέρια ενός προσώπου, του επιχώριου Μητροπολίτη. Τότε δηλαδή που με τροπολογία του ο υπουργός κ. Λοβέρδος επέβαλε ξανά τον τρόπο λειτουργίας που ίσχυε επί Χούντας - από το 1969 και μέχρι το 1976 - ακυρώνοντας ένα καθεστώς που ίσχυε από το 1823. 

Η τροπολογία λοιπόν του Φεβρουαρίου έβαλε τέλος στην εκτροπή που έδινε υπερ-προνόμια στον τοπικό μητροπολίτη και επανέφερε το Ίδρυμα στους σκοπούς που είχαν ορίσει οι κτήτορες του: Διττός χαρακτήρας - λαϊκός και εκκλησιαστικός - και διττή αποστολή - κοινωφελής και θρησκευτική. 

Σε ό,τι αφορά την πιθανή ακυβερνησία του ιδρύματος λόγω της άρνησης της απερχόμενης διοίκησης να συνεχίσει να ασκεί προσωρινά τα καθήκοντά της, εκβιάζοντας την επιστροφή στο παλιό καθεστώς, οι γνωμοδοτήσεις των νομικών – με κορυφαία αυτή του συνταγματολόγου Νίκου Αλιβιζάτου – είναι σαφείς: 

Ο Πρόεδρος και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής οφείλουν να συνεχίσουν να ασκούν τη διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων του Ιδρύματος, έως την 30η Οκτωβρίου, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα η νέα διοίκηση»

Δήμαρχος Τήνου 

Ομως, παρέμβαση είχαμε κι από τον Δήμαρχο Τήνου κο Γιάννη Σιώτο. Και ο οποίος σε ανοιχτή του επιστολή αναφέρει ότι " Η συνεχής λειτουργία μιας δημόσιας υπηρεσίας αποτελεί, σύμφωνα και με τον καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νίκο Αλιβιζάτο, «θεμελιώδη αρχή που διέπει τη διοικητική δράση». 

Το ακέφαλο, συνεπώς, καθεστώς, στο οποίο επιχειρείται, να περιπέσει το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά και ανησυχίες για την ομαλή του πορεία. 

 Ο Τηνιακός λαός δεν πρόκειται να μείνει αμέτοχος σε ένα τόσο σοβαρό θέμα, τη στιγμή μάλιστα, που έγκαιρα, ως Δημοτική Αρχή, είχαμε ζητήσει σχετική γνωμοδότηση από τον κο Νίκο Αλιβιζάτο, την οποία και υποβάλαμε προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος, σύμφωνα με την οποία, οφείλουν να συνεχίσουν να ασκούν τη διαχείριση των τρεχουσών της υποθέσεων του Ιδρύματος, έως την 30η Οκτωβρίου, οπότε και θα αναλάβει καθήκοντα η νέα Διοικούσα Επιτροπή. 

 Αναμένουμε να λάβουν θέση όλοι οι εμπλεκόμενοι και να δώσουν άμεση λύση στο πρόβλημα που προσβάλει την ιστορία του Ιδρύματος και την ιερή του αποστολή με πανελλήνια αναγνώριση και απήχηση".

 Πηγή : https://vouliwatch.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...