Την πρώτη θέση του διαγωνισμού πράσινης νεοφυούς επιχειρηματικότητας Greentech Challenge by ESU NTUA 2020 κατέκτησε στην κατηγορία της, μια φιλόδοξη ομάδα φοιτητών από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Ο διαγωνισμός, έχοντας αποκτήσει φέτος εθνική εμβέλεια παρουσίασε ρεκόρ συμμετοχών με 172 ομάδες να υποβάλουν στην αρχική φάση του Διαγωνισμού.
Οι 63 καλύτερες προκρίθηκαν στον ημιτελικό διαγωνισμό και τελικά 19 καινοτόμα εγχειρήματα παρουσιάστηκαν στην τελική φάση του διαγωνισμού με τρεις ομάδες να ξεχωρίζουν ανά κατηγορία. Η ομάδα Buttless παρά τον τεράστιο ανταγωνισμό κατέκτησε την πρώτη θέση στην κατηγορία Innovation Idea δίνοντας ένα μήνυμα, πως το μέλλον θα είναι πράσινο!
Η ομάδα αποτελείται από τρεις φοιτητές, την Αφροδίτη Δραγώνα, τον Χρήστο Ευθυμιάδη και τον Ιωάννη Γκότση, ενώ στόχος της είναι η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου συλλογής και ανακύκλωσης αποτσίγαρων.
Το Envinow.gr προχώρησε σε συνέντευξη των μελών της ομάδας, για τις απαρχές της πρωτοβουλίας τους, τις σκέψεις που μοιράζονται γύρω από την ιδέα και τους στόχους τους σε αυτό που ονομάζεται «πράσινη επιχειρηματικότητα».
Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την Buttless;
Απαντά η κα Αφροδίτη Δραγώνα:
Η εταιρία μας σχεδιάζει ένα ευκόλως συναρμολογούμενο χάρτινο σταχτοδοχείο παραλίας που θα χρησιμοποιούν οι καπνιστές για τις γόπες τους, αποφεύγοντας να τις αφήσουν στις ελληνικές ακτές.
Το αυτοσχέδιο αυτό σταχτοδοχείο μικρού κόστους, θα συνοδεύει κάθε πακέτο τσιγάρων αφού θα το προμηθεύουμε στις συνεργαζόμενες καπνοβιομηχανίες, αλλά και θα παρέχεται στους επισκέπτες των beach bars. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η μείωση των αποτσίγαρων που πετώνται μαζικά στο περιβάλλον διότι η λύση που προτείνουμε εστιάζει στην πηγή του προβλήματος.
Συμπληρωματικά, η εταιρία μας θα παρέχει έξυπνους κάδους τελικής απόρριψης των αποτσίγαρων που διαθέτουν σύστημα ενημέρωσης της πληρότητάς τους σε πραγματικό χρόνο (μέσω εφαρμογής Internet of Things).
Οι εν λόγω κάδοι θα ενοικιάζονται από beach bars και πολυσύχναστα καταστήματα με το περιεχόμενο αυτών να συλλέγεται περιοδικά, βάσει της πληρότητας τους, από απορριμματοφόρα που οδηγούν τις γόπες σε κέντρα μαζικής περισυλλογής.
Τελικό στάδιο της διαδικασίας αποτελεί η μεταφορά και πώληση των αποτσίγαρων που συγκεντρώνονται σε εταιρία ανακύκλωσης που επαναχρησιμοποιεί ορισμένα υλικά της γόπας για την κατασκευή νέων υλικών.
Ποια ήταν η πηγή έμπνευσης της ιδέας και πώς συνδέεται με τους στόχους της ομάδας;
Απαντά η κα Αφροδίτη Δραγώνα:
Ορμώμενοι από τη διαπίστωση ότι στην Ελλάδα απορρίπτονται ετησίως 3500 τόνοι αποτσίγαρων, δημιουργήσαμε ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής και μεταφοράς των αποτσίγαρων προς ανακύκλωση.
Σύμφωνα με τελευταίες αποφάσεις της Ε.Ε., το Υπουργείο Περιβάλλοντος έχει αναγγείλει νομοσχέδιο που υποχρεώνει τις ελληνικές καπνοβιομηχανίες να χρηματοδοτήσουν δράσεις που θα φέρουν τη ζητούμενη λύση.
Η εταιρία “Buttless” είναι η πρώτη που σχεδιάζει ένα πλήρες δίκτυο ανακύκλωσης αποτσίγαρων προσφέροντας προϊόντα (αυτοσχέδια-ευκόλως συναρμολογούμενα χάρτινα σταχτοδοχεία ιδιωτικής πατέντας) και υπηρεσίες (συντονισμένη αποκομιδή των αποτσίγαρων με χρήση έξυπνων κάδων και IoT).
Η καινοτομία της ιδέας μας για το εν λόγω end-to-end δίκτυο έγκειται στη πληρότητά του καθώς στοχεύουμε σε μαζική λύση στο πρόβλημα μόλυνσης της ελληνικής ακτογραμμής από τα αποτσίγαρα που περιέχουν κατά 95% πλαστικό πολυμερές (οξική κυτταρίνη). Το χάρτινο σταχτοδοχείο παραλίας που ανέφερα θα έχει κωνική μορφή (για να διευκολύνεται η τοποθέτηση του στην άμμο) και θα αποτελείται από μη εύφλεκτο χαρτί μικρών διαστάσεων που αναδιπλώνεται με δύο κινήσεις από το χρήστη ώστε να λάβει την τελική του μορφή.
Όσον αφορά τους στόχους της ομάδας, αυτοί κατευθύνονται προς την υποστήριξη του γενικότερου εγχειρήματος πράσινης επιχειρηματικότητας που ανθίζει σταδιακά στην Ελλάδα χάρη στις συνεχείς πρωτοβουλίες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας!
Ποια ήταν η εμπειρία σας μέσα από το πρόγραμμα καινοτομίας Greentech Challenge by ESU NTUA;
Απαντά ο κος Χρήστος Ευθυμιάδης:
Ως ομάδα φοιτητών Μηχανολόγων του ΕΜΠ, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που συμμετείχαμε στο GreenΤech Challenge by ESU NTUA, έχοντας έτσι την ευκαιρία να παρουσιάσουμε την ιδέα μας και να διακριθούμε στην κατηγορία Innovation Idea!
Στα πλαίσια του προγράμματος, διάρκειας ενάμιση μήνα, συμμετείχαμε σε τρία Bootcamp Trainings, από όπου αντλήσαμε πληροφορίες και λάβαμε κατευθύνσεις από επιχειρήσεις και διακεκριμένα στελέχη στο χώρο της Πράσινης Επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας έτσι την αυτοπεποίθησή μας να σχεδιάσουμε επιχειρηματικά την υλοποίηση των ιδεών μας.
Επιπλέον, μέσω της διαδικασίας ανάθεσης μεντόρων, από ένα ευρύ φάσμα στελεχών επιχειρήσεων και καθηγητών, εργαστήκαμε υπό την εποπτεία και καθοδήγηση της κα. Ελένης Καλαντζή λαμβάνοντας έτσι μια ρεαλιστική οπτική των απαιτήσεων σχεδιασμού, οργάνωσης, σύστασης και λειτουργίας μιας εταιρίας Start-up.Τέλος, το πιο σημαντικό στοιχείο που αποκομίσαμε μέσα από την εμπειρία μας στο GreenΤech Challenge, αποτελεί η ενημέρωση για το αποτύπωμα του ανθρώπου στο περιβάλλον και η προσπάθεια εύρεσης καινοτόμων μέσων και διαδικασιών στις καίριες θεματικές ενότητες σε οικολογικό επίπεδο.
Ποιο στοιχείο κρύβεται, κατά την γνώμη σας, πίσω από την διάκρισή σας;
Απαντά ο κος Χρήστος Ευθυμιάδης:
Αρχικά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τις επιτροπές της ημιτελικής και τελικής φάσης του διαγωνισμού για την εμπιστοσύνη στην ιδέα που παρουσιάσαμε και να συγχαρούμε όλες τις συμμετέχουσες ομάδες που ανταγωνιστήκαμε για το υψηλό επίπεδο των ιδεών που παρουσίασαν.
Πιστεύω πως η διάκριση της ομάδας μας και της ιδέας που καταθέσαμε στηρίζεται σε τρείς πυλώνες: ομαδικότητα-καινοτομία-επιχειρηματικός σχεδιασμός.
Είμαστε και τα τρία μέλη τελειόφοιτοι Μηχανολόγοι Μηχανικοί και έχουμε συνεργαστεί σε αρκετά project κατά τη φοίτησής μας στο ΕΜΠ, με πολύ καλά αποτελέσματα λόγω της άριστης επικοινωνίας μας, της συνεννόησης και της αλληλοσυμπλήρωσης των προσωπικών μας χαρακτηριστικών.
Σκεφτήκαμε λοιπόν και διαμορφώσαμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο συλλογής και μεταφοράς των αποτσίγαρων προς ανακύκλωση, συνδυάζοντας συμβατικά και καινοτόμα μέσα αφού εντοπίσαμε στοχευμένες δράσεις στο κομμάτι αντιμετώπισης της ρύπανσης των ελληνικών παραλιών.
Τέλος για τον επικερδή σχεδιασμό της υλοποίησης του δικτύου εργαστήκαμε βάσει των δεδομένων της ελληνικής αγοράς αποκτώντας επαφή με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους επιμέρους τομείς του δικτύου που σχεδιάσαμε, αντλώντας πληροφορίες για τις απαιτήσεις, τη δυναμικότητα και τα οικονομικά στοιχεία.
Πώς σκοπεύετε να αφήσετε το αποτύπωμά σας στο αναπτυσσόμενο ελληνικό οικοσύστημα της πράσινης καινοτομίας;
(Ιωάννης Γκότσης)
Μπορείτε να μας πείτε λίγα λόγια για την Buttless;
Απαντά ο κος Ιωάννης Γκότσης:
Η Buttless αποτελεί μια φιλόδοξη και καινοτόμα ιδέα που έχει ως στόχο την επίλυση ενός πολύ σημαντικού ζητήματος που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα όλων μας.
Το τελευταίο διάστημα έχει επέλθει μια άκρως βοηθητική σε εμάς ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα πλαστικά μιας χρήσης. Έχει γίνει πλέον κατανοητό ότι τα πλαστικά μιας χρήσης αποτελούν ένα σημαντικό οικολογικό πρόβλημα, γι’ αυτό εμείς στοχεύουμε και στην ενημέρωση του κόσμου για πρωτοβουλίες σχετικά με τη μείωση του αριθμού πλαστικών μιας χρήσης.
Έτσι το αποτύπωμα μας είναι τόσο άμεσο αλλά και έμμεσο. Άμεσο διότι μειώνονται οι γόπες που αφήνουν οι καπνιστές στις παραλίες και έμμεσο γιατί έχουμε έναν πολύ απλό τρόπο να συμβάλει κάθε ευαισθητοποιημένος πολίτης στη μείωση της μόλυνσης των ακτών από τις γόπες.
Έχετε σχεδιάσει να επόμενα σας βήματα για την επίτευξη των στόχων σας; Εάν ναι, ποια θα είναι αυτά; (Ιωάννης Γκότσης)
Απαντά ο κος Ιωάννης Γκότσης:
Παρατηρώντας τον τρόπο λειτουργίας αλλά και τον στόχο της Start-Up μας, εύκολα γίνεται αντιληπτό πως τα επόμενα μας βήματα αφορούν την προσέγγιση των beach bar της Αττικής αλλά και των μεγαλύτερων καπνοβιομηχανιών για άμεση συνεργασία μαζί μας.
Δεδομένων των συνθήκων του COVID-19, η προσέγγιση των beach bar θα πραγματοποιηθεί πριν την θερινή περίοδο, ώστε να επέλθει η κανονικότητα τόσο στις μετακινήσεις όσο και στο πότε ακριβώς αναμένουμε την έναρξη της λειτουργίας τους τον επόμενο χρόνο.
Όσον αφορά τις καπνοβιομηχανίες, επιθυμούμε να παρουσιάσουμε την ιδέα μας με στόχο να συνεργαστούμε μαζί τους προκειμένου να προωθηθεί και το «τασάκι» που έχουμε ήδη σχεδιάσει και παρουσιάσαμε στο διαγωνισμό του GreenTech Challenge. Τελικά, στοχεύουμε σε μια ακόμα μεγαλύτερη κινητοποίηση των καπνιστών για την ανακύκλωση της γόπας.
Υπάρχει κάτι που θα θέλατε να προσθέσετε;
Απαντά η κα Αφροδίτη Δραγώνα:
Η αγορά που απευθύνεται η εταιρία μας περιλαμβάνει όλους τους ευσυνείδητους επιχειρηματίες και πολίτες που επιθυμούν να προωθήσουν δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.
Το μέγεθος της απευθυνόμενης αγοράς σε επίπεδο marketentry της πρώτης τριετίας αφορά όλα τα beach bars της Αττικής (100 σε αριθμό κατά προσέγγιση) που έχουν ευθύνη καθαριότητας της τοπικής ακτής, τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται εντός και εκτός της χώρας μας, αφού καλούνται να δώσουν λύση στη μόλυνση αυτή βάσει του επικείμενου νομοσχεδίου (π.χ. Καρέλιας, Παπαστράτος) και το ποσοστό των πολιτών που είναι θετικά προσκείμενοι στην ανακύκλωση (7.560.000 κάτοικοι της Ελλάδας σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία).
Εξάλλου, έχουμε μελετήσει εκτενώς την πολιτική της Ε. Ε. σχετικά με τα πλαστικά μιας χρήσης, αφού έχει αναγγείλει εφαρμογή νομοσχεδίου που θα επιβάλλει στις καπνοβιομηχανίες να χρηματοδοτήσουν μια λύση στο πρόβλημα μόλυνσης των ακτών από τις γόπες.
Η επιλογή της Αττικής έγινε με αφορμή τις οργανωμένες προσπάθειες για καθαρισμό της εκτενούς αθηναϊκής ακτογραμμής που υποδέχεται πλέον σημαντικό ποσοστό του ελληνικού και μη τουρισμού, γι’ αυτό και προκύπτει η ανάγκη για περιορισμό των απορριπτόντων αποτσίγαρων από τους επισκέπτες. Η σημαντική επισκεψιμότητα της Αθηναϊκής Ριβιέρας αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την γνωστοποίηση της δράσης μας με γρήγορους ρυθμούς ώστε το δίκτυο περισυλλογής αποτσίγαρων να εξαπλωθεί σε όλη την ελληνική ακτογραμμή.
Πηγή : https://www.envinow.gr/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου