26 Δεκ 2020

Πότε θα έρθουν τα εμβόλια για τον covid 19 στις Κυκλάδες – Όλο το σχέδιο


Σε μεγάλο αποθηκευτικό χώρο στο Κρυονέρι Αττικής, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, έφτασε στις 7 το πρωί του Σαββάτου το φορτίο με τις πρώτες 9.750 δόσεις του εμβολίου της Pfizer κατά του κορωνοϊού. 

 Θα ακολουθήσει η διανομή σε άλλες τέσσερις μεγάλες αποθήκες στην υπόλοιπη χώρα και στη συνέχεια στα κέντρα, όπου θα γίνουν αύριο Κυριακή 27/12 οι πρώτοι εμβολιασμοί. Σύμφωνα με το πανελλαδικό σχέδιο «Ελευθερία» οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν την Κυριακή, ταυτόχρονα, σε πέντε νοσοκομεία αναφοράς Αττικής, «Ευαγγελισμός», «Σωτηρία», «Αττικό», «Θριάσιο» και «Ασκληπιείο». 

Σε αυτά θα εμβολιαστούν 50 εργαζόμενοι, πρόσωπα που κατέχουν κομβικές θέσεις για την εύρυθμη λειτουργία των δομών, όπως οι διοικητές, οι διευθυντές των ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών, οι επικεφαλής των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Κλινικών COVID-19 αλλά και στελέχη των οικονομικών και διοικητικών υπηρεσιών. Η εμβολιαστική εκστρατεία στο ΕΣΥ θα συνεχιστεί στις 29 Δεκεμβρίου με άλλους τέσσερις σταθμούς στην επικράτεια, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία Λάρισας, Θεσσαλονίκης ΑΧΕΠΑ, Ιωαννίνων και Πάτρας. 

 Από τον «Ευαγγελισμό» θα στείλουν το δικό τους μήνυμα προς τους πολίτες για την αξία του μαζικού εμβολιασμού ώστε να υψωθεί γρήγορα το τείχος ανοσίας στην Ελλάδα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Συντεταγμένα στην εθνική εκστρατεία «Ελευθερία» θα συμμετέχουν από τα άλλα νοσοκομεία της Αττικής ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, που αποδέχθηκαν την πρόσκληση της Προέδρου της Δημοκρατίας, «να τονίσουμε από κοινού τη σημασία του μαζικού εμβολιασμού δίνοντας οι ίδιοι πρώτοι το παράδειγμα.

Πότε θα έρθουν τα εμβόλια στις Κυκλάδες

 Σε όλη τη χώρα έχουν οργανωθεί τα 1.018 εμβολιαστικά κέντρα, κυρίως Κέντρα Υγείας και περιφερειακά Ιατρεία, ώστε να υποδεχθούν τους πολίτες για εμβολιασμό μέσα στον Ιανουάριο. Εμβολιαστικό κέντρο θα λειτουργήσει ακόμη και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της χώρας, ενώ ήδη έχει υπάρξει σχετική προετοιμασία γι αυτόν τον σκοπό. 

 Σε τοπικό επίπεδο σε κάθε νησί των Κυκλάδων θα υπάρχει εμβολιαστικό κέντρο στις κατά τόπους μονάδες υγείας, στα Νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τα περιφερειακά ή αγροτικά ιατρεία. Ακόμη και στα πιο μικρά νησιά. 

Στα νησιά του νομού εκτιμάται ότι τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα μέσα στον Ιανουάριο, καθώς δεν έχει ακόμη προσδιορισθεί ακριβής ημερομηνία. Πρώτα θα εμβολιασθούν οι εργαζόμενοι στις μονάδες υγείας των νησιών, στη συνέχεια οι εργαζόμενοι και οι τρόφιμοι των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και στη συνέχεια ο γενικός πληθυσμός. Άλλωστε, μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη, θα παραληφθεί μεγάλη παρτίδα εμβολίων, 83.850 δόσεις. Οι παραδόσεις των εμβολίων Pfizer/BioNTEch που αντιστοιχούν στον πληθυσμό της Ελλάδας, με βάση την κεντρική ευρωπαϊκή συμφωνία, θα συνεχιστούν ως το τέλος Ιανουαρίου, με 429.000 συνολικά δόσεις και άλλες 333.450 δόσεις έως τέλος Φεβρουαρίου. 

 Ο εμβολιασμός στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων 

 Στις 350 Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου και θα γίνει με τις 65 Κινητές Ομάδες (ΚΟΜΥ) του ΕΟΔΥ. Θα ακολουθήσουν οι κλειστές δομές χρονίως πασχόντων και τα κέντρα κοινωνικής πρόνοιας (αριθμούν περί τα 5.000 άτομα), τα Κέντρα αποθερα

πείας και αποκατάστασης και τα Κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών με αναπηρία. Για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που λειτουργούν στις Κυκλάδες θα υπάρξει ενημέρωση από τον ΕΟΔΥ ως προς την έναρξη των εμβολιασμών από μέλη των Κινητών Ομάδων που θα ταξιδέψουν στα νησιά γι αυτό τον σκοπό.

 Η διαδικασία των ραντεβού 

 Οι πολίτες άνω των 65 χρόνων που βρίσκονται περισσότερο από κάθε άλλη ομάδα του πληθυσμού στο στόχαστρο του κορωνοϊού, αποτελούν και την πρώτη ομάδα – στόχο για εμβολιασμό στον γενικό πληθυσμό, αμέσως μόλις ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό ο εμβολιασμός στο ΕΣΥ και τους οίκους ευγηρίας και τις άλλες κλειστές δομές ευπαθών ατόμων. 

 Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης θα καταρτίσει μία ενιαία λίστα δικαιούχων του εμβολίου, και βάσει αυτής θα γίνεται η προτεραιοποίηση με τα κριτήρια που θέτει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

 Οι δικαιούχοι ουσιαστικά θα προ-κατανέμονται σε συγκεκριμένα εμβολιαστικά κέντρα με βάση τη φορολογική τους διεύθυνση και τα ραντεβού τους προ-κρατούνται σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες. Επομένως, όλα τα ραντεβού θα προκύψουν πριν ακόμα αρχίσει ο εμβολιασμός και θα οριστικοποιούνται μόνο όταν ο δικαιούχος επιβεβαιώσει την παρουσία του.

 Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού θα λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

 Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet. 

 Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας θα μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη. 
Πηγή :  https://cyclades24.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...