20 Δεκ 2020

Το καραβάκι των Χριστουγέννων στολισμένο στο λιμάνι της Σερίφου

Το καραβάκι των Χριστουγέννων στολισμένο στο λιμάνι της Σερίφου
 

Ο άνθρωπος κατοικεί σήμερα τον τόπο επειδή του ανήκει, επειδή είναι ιδιοκτησία του ή επειδή έχει δικαιώματα σε αυτόν, χωρίς μολοντούτο να τον λογίζει ως πατρίδα του.
Ευτυχώς στο νησί  υπάρχουν ακόμη ερημοκκλήσια, υπάρχουν μοναστήρια, ερείπια κάστρων . 
Και πάνω απ’ όλα η ελληνική Φύση αδιατάρακτη, ακατάλυτη, υπέροχη. 
Υπάρχει ακόμη και η Παράδοση. 
Έδρα της είναι το νησί . Εκεί είναι τα χνάρια και οι ρίζες του πολιτισμού μας. Εκεί διασώζεται ακόμη η φυσιογνωμία της Ελλάδος, που στις πόλεις χάθηκε πια και εκεί την αποζητούν οι ξένοι. 


Παράλληλα με το Χριστουγεννιάτικο δένδρο στην Ελλάδα, στη χώρα με τα πολλά νησιά και τη θάλασσα, παραδοσιακό έθιμο θεωρήθηκε ο στολισμός των καραβιών.

 Το καράβι, για πολλούς αρχαίους λαούς, είχε θεωρηθεί ότι είχε μαζικές και θεϊκές ιδιότητες και ήταν δυνατόν να οδηγείται μέσα στην θάλασσα από τη θέληση των θεών.

 “Συμβόλιζε, όπως αναφέρουν πολλοί ειδικοί, την περιπέτεια, την ανακάλυψη και ότι άλλο σχετικό με την πορεία αγίων στη θάλασσα”. Η Χριστιανική πίστη πήρε πολλές διαφορετικές, ιδιότητες. Συμβόλιζε, κατ’ αρχήν όπως θέλησαν οι ειδικοί, την Γέννηση του Ιησού και την αρχή, δηλαδή το ξεκίνημα, στο ταξίδι της ζωής.

 Επίσης, θεωρήθηκε σημαντικό, να συμβολίζει το σώμα της εκκλησίας με καπετάνιο τον Ιησού! Στη δική μας χώρα, με τόση θάλασσα τριγύρω, πιστεύουν οι ναυτικοί ότι και ο Άγιος Νικόλαος και ο Ιησούς είναι προστάτες των καραβιών τους.

 Στην θαλασσινή Ελλάδα, όπως αναφέρουν ειδικοί, το καραβάκι και η κατασκευή του αποτελούσε το αγαπημένο παιχνίδι των μικρών παιδιών. Συνηθίζονταν, μάλιστα, με μικρά καραβάκια να υποδέχονται τους συγγενείς τους, τιμητικά, όταν γυρνούσαν από το ταξίδι τους. 

Οι ναυτικοί γυρνούσαν συνήθως, παλαιότερα, για τις εορτές Χριστουγέννων και έτσι, λίγο – λίγο τα καραβάκια άρχισαν να στολίζονται “Χριστουγεννιάτικα”, για να υποδεχθούν τους συγγενείς τους και να συνοδεύουν τα παιδιά και στη θάλασσα, αλλά και στις βόλτες των ημερών για τα κάλαντα.

 Κάπως έτσι, το χριστουγεννιάτικα στολισμένο καραβάκι καθιερώθηκε, κυρίως στα νησιά και στις θαλασσινές περιοχές μας, ως στολισμός των ημερών. Έχουμε δει και στο νησί μας και σε άλλα νησιά στολισμένα Χριστουγεννιάτικα καραβάκια σε πλατεία ή στο λιμάνι

 Ο στολισμός των καραβιών, γύρω στο 1950, είχε αρχίσει να ατονίζει, να μην θέλουν και πολύ οι κάτοικοι των πόλεων. 

Έτσι, δεν υπήρχαν πια στολισμένα καραβάκια. Το 1970 όμως, όπως αναφέρει ειδικός παιδαγωγός – Μουσειολόγος, συζητήθηκε στη χώρα μας να σταματήσει ο στολισμός των δέντρων και να επανέλθουν τα καραβάκια. 

Το καραβάκι των Χριστουγέννων στολισμένο στο λιμάνι της Σερίφου 
Όμως αυτό δεν έγινε, δεν συνέβη ποτέ. Παρ’ όλα αυτά, τα τελευταία χρόνια, αρκετοί δήμοι επιλέγουν να στολίσουν στις κεντρικές πλατείες, τα Χριστούγεννα και με στολισμένα δένδρα και με φωτισμένα καραβάκια. 

Πολλοί αναφέρουν ότι το καραβάκι, μαζί με διάφορα εξαρτήματά του έχουν καθιερωθεί ως γούρια για τη νέα χρονιά. 
Καλά Χριστούγεννα σε όλους με υγεία και Αγάπη 
Πηγή :  

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...