30 Δεκ 2020

Η πρόταση της ελάσσονος μειοψηφίας εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Σερίφου, για το ζήτημα των λογαριασμών ύδρευσης – αποχέτευσης

Συνεχίζεται η “κόντρα” μεταξύ δημοτικής αρχής και μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Σερίφου, αναφορικά με τους συσσωρευτικούς λογαριασμούς ύδρευσης – αποχέτευσης, ενώ λύση φαίνεται να δίνει η ελάσσων μειοψηφία, έπειτα από πρότασή της που υπερψηφίστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

 Την σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την σωρευτική χρέωση των καταναλωτών, λόγω της μη σωστής καταμέτρησης και έκδοσης λογαριασμών τα προηγούμενα χρόνια, που κατέληξαν σε απώλεια εσόδων για το Δήμο, ζήτησαν οι παρατάξεις της μειοψηφίας, μετά τη λύση που δόθηκε από την Δημοτική Αρχή και οδήγησε στην έκδοση υπέρογκων λογαριασμών, σε μία αντικειμενικά δύσκολη οικονομικά περίοδο, κυρίως για τους επιχειρηματίες του νησιού. 

 Παρά το γεγονός, ότι η μείζων μειοψηφία έφερε σχετική πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο, υπερψηφίστηκε η πρόταση της ελάσσονος μειοψηφίας και συγκεκριμένα της Λαϊκής Συσπείρωσης Σερίφου, με το Δήμαρχο, κ. Κωνσταντίνο Ρεβίνθη, να τονίζει πως «το Σώμα δεν νομιμοποιείται να λάβει καμία απολύτως απόφαση σχετικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, διότι δεν έχει την εκ του νόμου αρμοδιότητα να αλλάξει τέλη ύδρευσης – αποχέτευσης αναδρομικά, βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αλλά και της εγκυκλίου που εκδίδεται κάθε χρόνο σχετικά με την ψήφιση των τελών και την κατάρτιση του προϋπολογισμού, εφόσον αυτά ψηφίζονται άπαξ κατ’ έτος». 

 Σημειώνεται, πως έως σήμερα, η σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βρίσκεται αναρτημένη στον ιστότοπο της Διαύγειας. 

 Οι θέσεις της μείζονος μειοψηφίας 

 Στην εισήγησή του επί του θέματος, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, κ. Μιλτιάδης Πελοποννήσιος, τόνισε πως «η επιλογή τρόπου χρέωσης που ακολουθήθηκε είχε ως αποτέλεσμα τη σωρευτική χρέωση των καταναλωτών και τη μη ορθή κατανομή της κατανάλωσης νερού στη χρονική περίοδο των ετών, στα οποία αυτή αντιστοιχούσε, οδηγώντας σε ογκώδεις χρεώσεις, λόγω της εφαρμογής ανώτερων κλιμάκων», χαρακτηρίζοντας τον υπολογισμό ως «λανθασμένο, ως προς τη φορολογητέα ύλη και ως προς την εφαρμογή των κλιμάκων χρέωσης». 

 Επίσης, η μείζων μειοψηφία έκανε λόγο και για «θέμα με την αυτοτέλεια χρήσεων, καθώς λογαριασμοί συσσωρευμένοι το 2019 που περιέχουν και παλαιότερα έτη, τιμολογούνται με συντελεστές του 2020». 

Επίσης, αναφέρθηκε και σε παλαιότερη απόφαση του Δ.Σ., για χρέωση ενός ευρώ μέχρι τα 400 κυβικά, η οποία «θα σήμαινε ευνοϊκότερη χρέωση, καθώς θα κάλυπτε το σύνολο της ετήσιας κατανάλωσης των περισσότερων κατοίκων». 

 Η μείζων μειοψηφία με στόχο να καταφέρει να επιστρέψει σε κανονική ροή μετρήσεων και χρεώσεων στη συνέχεια, πρότεινε τη διαμόρφωση της χρέωσης σε 0,50 ευρώ/κ.μ. για το σύνολο της κατανάλωση, την άμεση ανάκληση όλων των εκδοθέντων λογαριασμών και αποστολή νέων, με κατάτμηση του συνολικού ποσού ανά έτος. 

 Απαντήσεις της δημοτικής αρχής 

 Ανακοίνωση εξέδωσε αργότερα, σχολιάζοντας τις θέσεις της μείζονος μειοψηφίας, ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών και Τουρισμού Σερίφου, κ. Στυλιανός Λιβάνιος, ο οποίος τονίζει, ότι «με βάση αναφορές της εισήγησης που κατατέθηκε από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης (την οποία μέχρι και ο ίδιος προτίμησε να μην ψηφίσει), αποτυπώνουμε όλο το ψέμα που αποσκοπούσε στην ψηφοθηρία και τον λαϊκισμό». 

 Αναφορικά με την αναφορά της μείζονος μειοψηφίας, ότι «...τίθεται θέμα με την αυτοτέλεια χρήσεων, καθώς λογαριασμοί συσσωρευμένοι του 2019 που περιέχουν και παλιότερα έτη, τιμολογούνται με συντελεστές του 2020, κάτι που επιβάλλει την ανάκληση και αναμόρφωσή τους, καθώς επίσης αποτελούν αιτίαση διαγραφής», ο Αντιδήμαρχος σημειώνει, πως «είναι ψέματα, διότι ως γνωστόν τα τέλη της υπ’ αριθμόν 16/02-11-2019 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου θα έχουν εφαρμογή στους λογαριασμούς του 2020, τα οποία έχουν σημαντικές μειώσεις στους συντελεστές και στα πάγια.

 Άλλωστε και οι χρεώσεις τω παγίων των παρόντων λογαριασμών είναι με βάση την υπ’ αριθμ. 17/27-11-2018 απόφαση του Δ.Σ. για τα τέλη ύδρευσης του 2019. 

Γνωρίζονται ωστόσο, ότι η ένδειξη που μετρήθηκε αφορούσε συσσωρευτική κατανάλωση των ετών 2017, 2018 και 2019, η τιμολόγηση πραγματοποιήθηκε βάσει των αποφάσεων τελών της εκάστοτε χρονιάς, όπου οι χρεώσεις είχαν παραμείνει σταθερές, οπότε επί της ουσίας, εκεί που η τιμολόγηση ήταν τα πρώτα 100 κυβικά, με 0,80 ευρώ, έγινε τα 300 κυβικά με 0,80 ευρώ κ.ο.κ.».

 Επίσης διευκρινίζεται, ότι «το πρόβλημα των υψηλών καταναλώσεων, σε κάποιους υδρομετρητές, έγκειται στο γεγονός, ότι κατά τα έτη 2015 και 2016 υπήρξαν ενδεικτικές μετρήσεις των 20-25 κυβικών κατ’ έτος, με αποτέλεσμα η πραγματική κατανάλωση να επιβαρύνει τα επόμενα χρόνια. 

Για τη δίκαιη επίλυση του θέματος, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία (μέσω ένστασης), θα εξεταστεί/αξιολογηθεί η κάθε περίπτωση και εν συνεχεία θα γίνει ο επιμερισμός (με βάση τη μέση κατανάλωση) της κατανάλωσης/χρεώσεων και σε αυτά τα έτη». 

 Τέλος ο κ. Λιβάνιος τονίζει, ότι «δεν επηρεάζεται η αυτοτέλεια των χρήσεων. Για την ακρίβεια, αγνοείται η ετυμολογία του όρου “αυτοτέλεια”, διότι η αναγνώριση του εσόδου θα γίνει σε ΚΑΕ εσόδου που αναφέρεται σε προηγούμενες χρήσεις (και συγκεκριμένα στον 2112), όπερ και σημαίνει ότι δεν θα αποτυπωθεί το έσοδο στη χρήση του 2020».

 Όσον αφορά στην ύπαρξη προηγούμενης απόφασης του Δ.Σ., ο Αντιδήμαρχος αναφέρει, ότι «είναι αλήθεια, διότι μία τέτοια απόφαση, παρ’ ό,τι υπήρχε ως θέμα, δεν θα μπορούσε να παρθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθότι δεν προβλέπεται απ’ την κείμενη νομοθεσία και στερείται νομικού ερίσματος».

 Περί της πρότασης της παράταξης, για διαμόρφωση της χρέωσης σε 0,50 ευρώ το κυβικό για το σύνολο της κατανάλωσης, ο Αντιδήμαρχος επισημαίνει, πως «είναι λαϊκισμός, γιατί με βάση την πάγια νομολογία, επάγεται ότι δε δύναται η αλλαγή ήδη ψηφισμένων τελών, πόσω μάλλον αναδρομικά, έχοντας υπόψιν ότι οι κανονιστικές πράξεις της διοίκησης δεν μπορούν να έχουν αναδρομική ισχύ (αρ. 2 Αστικός Κώδικας). 

Οποιαδήποτε τέτοια απόφαση δεν μπορεί να θεωρηθεί νόμιμη και να τύχει σχετικής έγκρισης από την Αποκεντρωμένη διοίκηση». 

 Ο κ. Λιβάνιος κλείνει την ανακοίνωσή του, τονίζοντας, ότι «με κατανόηση και συνεργασία, τα προβλήματα πάντα επιλύονται και ο κόσμος της Σερίφου να είναι σίγουρος ότι ουδείς θα αδικηθεί». 

 Η πρόταση – λύση της Λαϊκής Συσπείρωσης 

 Από την πλευρά της, η Λαϊκή Συσπείρωση Σερίφου, με επικεφαλής τον κ. Θ. Χρυσολωρά, χαρακτήρισε δικαιολογημένα τα παράπονα κατοίκων και επιχειρηματιών, καθώς «τα συσσωρευμένα κυβικά, με την κλιμακωτή χρέωση που εφαρμόστηκε εκδόθηκαν λογαριασμοί με υπέρογκα ποσά που είναι αδύνατον να πληρωθούν από τους επαγγελματίες και το λαό του νησιού». 

 Η πρόταση της παράταξης η οποία και υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αφορά στον επανυπολογισμό των καταναλώσεων και την επανέκδοση λογαριασμών, εφαρμόζοντας των κατώτερο (0,80/κυβικό) και τον μεσαίο (1/κ.μ.) συντελεστή που έχουν ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο ως εξής:

 - Για κατανάλωση μέχρι 1500 κ.μ., 0,80/κ.μ.  

- Για κατανάλωση πάνω από 1500 κ.μ., 1 ευρώ/κ.μ. 

 Τα πάγια που είναι ανείσπρακτα θα χρεωθούν κανονικά και όχι πέραν της πενταετίας. 
 Ο νέος λογαριασμός που θα εκδοθεί θα πρέπει να είναι αναλυτικός, σαφής, εξοφλητικός, μέχρι και σήμερα ούτως ώστε να μπει μία νέα αρχή στην καταμέτρηση και την έκδοση των λογαριασμών από εδώ και στο εξής. 
Θα διευκρινίζεται δηλαδή σε ποια έτη αφορά και όχι πέραν της πενταετίας.

 Όπως υπογραμμίστηκε, η προτεινόμενη ρύθμιση «θα δώσει τη δυνατότητα στους καταναλωτές, σε συνδυασμό με πληρωμή σε δόσεις να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να εισπράξει χρήματα. Δεν θα δημιουργηθεί κανένα ανυπέρβλητο εμπόδιο για τη σύνταξη των μελλοντικών προϋπολογισμών».

 Επίσης προτάθηκε, «για όσους συμπατριώτες μας μετά τον επανυπολογισμό έχουν πληρώσει περισσότερα να υπάρχει συμψηφισμός με μελλοντικές χρεώσεις ή επιστροφή των χρημάτων τους και τέλος, η οικονομική υπηρεσία να προβεί στον αναγκαίο έλεγχο για τυχόν παραγραφές οφειλών». 

Πηγή :  https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...