13 Δεκ 2020

Η Αμοργός αποκτά έναν πλήρη οδηγό γαστρονομικού τουρισμού, στο πλαίσιο συμμετοχής στο πρόγραμμα “Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism”


Ξεκινούν οι πρώτες δράσεις του Δήμου Αμοργού, στο πλαίσιο της συμμετοχής των φορέων του νησιού στο πρόγραμμα “Γαστρονομικές Κιονότητες – Gastronomy and Wine Tourism”. Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αμοργού, ο Δήμος ενέκρινε την απόδοση δαπάνης ύψους 5.000 ευρώ, προκειμένου να ξεκινήσει η προβολή της “γαστρονομικής κοινότητας” της Αμοργού, μέσω ενός ψηφιακού γαστρονομικού οδηγού, που θα φιλοξενηθεί στην ιστοσελίδα του προγράμματος “Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism”. 

 Τι είναι οι Γαστρονομικές Κοινότητες 

 Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας, το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες αποτελεί το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα δράσης στο χώρο της Γαστρονομίας και του Τουρισμού. Κεντρική ιδέα του προγράμματος είναι ότι η γαστρονομία της χώρας μας πρέπει να αναπτυχθεί σε τοπικό επίπεδο.

 Η γαστρονομική ταυτότητα κάθε τόπου θα αναδειχτεί μόνο όταν οι επαγγελματίες του ευρύτερου τομέα της γαστρονομίας εμπλακούν και συνεργαστούν για να αξιοποιήσουν τον γαστρονομικό πλούτο του τόπου τους. 

Δημιουργείται έτσι το πρόγραμμα Γαστρονομικές Κοινότητες – Gastronomy and Wine Tourism, όπου οι επαγγελματίες κάθε περιοχής από τον ευρύτερο χώρο της γαστρονομίας συνεργάζονται, οργανώνονται και δημιουργούν με σκοπό την καταγραφή της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς του τόπου τους, τη δημιουργία σχέσεων αλληλοϋποστήριξης, τη συγκροτημένη σύνδεση του Τουρισμού με τον Γαστρονομικό Πολιτισμό και την ανάδειξη του κάθε τόπου σε γαστρονομικό ή/και οινικό προορισμό. 

Δημιουργούν δηλαδή ένα “οικοσύστημα”, μία “ομπρέλα” που θα αναδείξει την περιοχή στο σύνολό της αλλά και κάθε μονάδα ξεχωριστά. Την ευθύνη για τη συγκρότηση των ομάδων, την αποτύπωση και την προβολή του τόπου και του θεσμού των Γαστρονομικών Κοινοτήτων έχει η καταξιωμένη ιστοσελίδα Greek Gastronomy Guide, η οποία έχει δημιουργήσει και διαχειρίζεται το όλο εγχείρημα. 

 Το πρόγραμμα στηρίζεται στο βιβλίο “Γαστρονομικές Κοινότητες – Γαστρονομικοί Προορισμοί” του Γιώργου Πίττα, όπου τίθενται προβληματισμοί και προτείνονται δράσεις, έτσι ώστε ο γαστρονομικός πλούτος κάθε τόπου να αξιοποιηθεί και να γίνει, μέσα από την αφύπνιση των, σε πολλές περιπτώσεις, “κοιμισμένων” συλλογικοτήτων, μοχλός ανάπτυξης για την ελληνική γαστρονομία για την οικονομία του τόπου και της χώρας. 

Ο κ. Πίττας, ξενοδόχος, εκλεγμένος σύμβουλος του Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας, είναι επικεφαλής του προγράμματος σε εθνικό επίπεδο. 

 Η Γαστρονομική Κοινότητα της Αμοργού 

 Ο πλήρης ψηφιακός οδηγός για τη γαστρονομία της Αμοργού έχει πλέον αναρτηθεί στην ιστοσελίδα των “Γαστρονομικών Κοινοτήτων”.

 Όπως σημειώνεται, «οι επαγγελματίες του ευρύτερου χώρου της γαστρονομίας της Αμοργού (αγροτικός τομέας – μεταποίηση – εστίαση – φιλοξενία), με την υποστήριξη του Δήμου Αμοργού, συνεργάζονται και δημιούργησαν την Γαστρονομική κοινότητα της Αμοργού. Στόχος τους είναι η καταγραφή και η ανάδειξη του γαστρονομικού πλούτου, καθώς και της ποιοτικής γαστρονομικής προσφοράς της Αμοργού». 

 Τονίζεται επίσης, ότι η Γαστρονομική Κοινότητα Αμοργού είναι ένα σύστημα ανοικτό, στο οποίο δύνανται να ενταχθούν όσοι ενδιαφέρονται και πληρούν τις προϋποθέσεις που απορρέουν από τους κανονισμούς του προγράμματος “Γαστρονομικές Κοινότητες - Gastronomy and Wine Tourism”. 

Τελικός σκοπός της δράσης είναι η ανάδειξη της Αμοργού σε έναν τουριστικό προορισμό όπου η γαστρονομία θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της ταυτότητας και της πολιτιστικής φυσιογνωμίας του τόπου. 

 Στην ενότητα της εκτενέστατης παρουσίασης του τόπου και της ιστορίας του, ο επισκέπτης ενημερώνεται, ότι «η Αμοργός είναι σήμερα ένα Κυκλαδονήσι απείραχτο από τον μαζικό τουρισμό όπου θα συναντήσει κανείς εντυπωσιακά μοναστήρια και πάμπολλα ξωκλήσια διάσπαρτα στην αμόλυντη από την οικοδομική ανάπτυξη αμοργιανή ύπαιθρο,αυθεντικά χωριά, πανέμορφα καφενεία, παλιά μονοπάτια, μία δυναμική κτηνοτροφία και ανθρώπους με το χαμόγελο στα χείλη, που τραγουδούν, γλεντούν και συμμετέχουν σε δεκάδες τοπικά πανηγύρια και γιορτές». 

 Μάλιστα, χαρακτηριστικά αναφέρεται, ότι «η “καλημέρα” στην Αμοργό λέγεται συνοδεία ψημένης ρακής, στα καφενεία κερνούν ρακόμελα και με την πρώτη ευκαιρία στήνουν αυτοσχέδια μουσικά γλέντια.

Στα ταβερνάκια σερβίρουν τοπικά φαγητά, ενώ στην ύπαιθρο ο αέρας μυρίζει θυμάρι, φλισκούνι και φασκόμηλο».

 Ο οδηγός, στην ενότητα των τοπικών προϊόντων, αναφέρει μεταξύ πολλών άλλων πληροφοριών, ότι «παρ’ όλο τον μικρό πληθυσμό, το νησί έχει να επιδείξει ξεχωριστά προϊόντα και ιδιαίτερα εδέσματα, γεγονός που του προσδίδει μία ιδιαίτερη γαστρονομική ταυτότητα». 

 Περιγράφεται, πως «στα ορεινά μέρη υπάρχουν μελίσσια που παράγουν μέλι, κυρίως θυμαρίσιο και ανθόμελο, από μέλισσες, οι οποίες σύμφωνα με μελέτες οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, φαίνεται να ανήκουν σε ντόπια φυλή. Στις πεδιάδες καλλιεργούνται ελιές (ο μεγάλος ελαιώνας βρίσκεται στην Αιγιάλη και παράγει 30.000 κιλά λάδι), αμπέλια, κριθάρια και στάρια και κάποια φρούτα (σύκα, εσπεριδοειδή, ξινόμηλα)».

 Γίνεται επίσης αναφορά στο χαρακτηριστικό ποτό της Αμοργού, την ψημένη ρακή, αλλά και στην ιδιαίτερα ανεπτυγμένη κτηνοτροφία στο νησί, με τα 15.000 περίπου αιγοπρόβατα που ζουν εκεί, απ’ όπου προέρχονται οι πρώτες ύλες στην τοπική γαστρονομία, για την παραγωγή ντόπιων κρεάτων και τυριών, όπως η μυζήθρα, το ανθοτύρι, το ξερό και η τοπική κοπανιστή. 

 «Τα βουνά της Αμοργού είναι γεμάτα βοτάνια, ρίγανη ιδιαίτερη, την αργανιά, φασκομηλιά, δεντρολίβανο, φλισκούνι, θυμάρι και μολόχα που χρησιμοποιούνται για “βραστάρια”», σημειώνει ο οδηγός, ενώ τονίζεται και η ιδιαίτερη σχέση του νησιού με το στάρι και την αρτοποιία, με το ψωμί να είναι για πολλούς κατοίκους ένα προϊόν που φτιάχνεται ακόμη στο σπίτι, ενώ μοιράζεται σε 3κιλα ή 5κιλα καρβέλια σε τοπικά πανηγύρια. 

 Παράλληλα, αναφορά γίνεται, μεταξύ άλλων, στην αμοργιανή φάβα από κατσούνι, στο παραδοσιακό αμοργιανό φαγητό, το πατατάτο, στον αμοργιανό καβουρμά, τα τηγανιτά τυροπιτάκια, τα χορτοπιτάκια, τα αμοργιανά ξεροτήγανα, το παστέλι κλπ. 

 Οι δράσεις που προβλέπονται στο πλαίσιο του προγράμματος

 Οι δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν τις εξής φάσεις: 

 - Συγκρότηση Γαστρονομικής Κοινότητας κάθε προορισμού, αποτελούμενη από τους ενδιαφερόμενους επαγγελματίες κάθε περιοχής

 - Εφαρμογή ενός προγράμματος κατάρτισης και εκπαίδευσης στα μέλη της Γαστρονομικής Κοινότητας με κεντρικά σημεία του την ανάδειξη της συνεργατικότητας και τη σημασία της συνολικής εμπειρίας ενός τόπου.

 - Έρευνα και δημιουργία του Γαστρονομικού Χαρτοφυλακίου (Τόπος, ιστορία, παραδοσιακή κουζίνα, διαμονή με αρώματα γεύσεων, προϊόντα, παραγωγοί, εδέσματα, ταβέρνες, εστιατόρια, καφενεία, πανηγύρια, αγορές, αξιοθέατα)

 - Δημιουργία ψηφιακού οδηγού όλων των πρωταγωνιστών κάθε γαστρονομικού προορισμού - Δημιουργία έντυπου οδηγού του προορισμού ο οποίος θα παραπέμπει στον ψηφιακό οδηγό, που φυσικά έχει πολλαπλάσιο υλικό

 - Παρουσίαση του κάθε γαστρονομικού προορισμού στην ολότητά του στον τόπο του, ώστε το έργο να γίνει γνωστό στην τοπική κοινωνία 

 - Δράσεις εξωστρέφειας. Οργάνωση farm trips και press trips, συμμετοχή σε εκθέσεις εσωτερικού και εξωτερικού 

Πηγή : https://www.koinignomi.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...