To πρόγραμμα SoPHIA (Social Platform for Holistic Heritage Impact Assessment) είναι ένα Ευρωπαϊκό Ερευνητικό Πρόγραμμα με σκοπό τη δημιουργία ενός εργαλείου αποτίμησης του αντίκτυπου που έχει η πολιτιστική κληρονομιά σε έναν τόπο και σε βάθος χρόνου.
Από ελληνικής πλευράς στο SoPHIA συμμετέχει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την εξαμελή ερευνητική ομάδα συνθέτουν οι:
Νικόλας Αναστασόπουλος, επίκουρος καθηγητής (Επιστημονικός Υπεύθυνος), Λεωνίδας Κουτσουμπός, επίκουρος καθηγητής, Ρίβα Λάββα, επίκουρη καθηγήτρια, Όλγα Ιωάννου, senior researcher, Χαρίκλεια Χάρις, υπ. διδάκτωρ και Ελένη Λινάκη, υπ. διδάκτωρ.
Σε αυτή τη φάση του προγράμματος, έχει επιλεγεί, μεταξύ άλλων παραδειγμάτων, η Σαντορίνη προκειμένου να ελεγχθεί η υπό κατασκευή “Ψηφιακή Πλατφόρμα για την Αξιολόγηση του Αντικτύπου της Πολιτιστικής Κληρονομιάς”.
Mέσα από την εφαρμογή αυτής της επιστημονικής μεθοδολογίας θα αποτιμηθούν οι επιπτώσεις και οι ωφέλειες, των μέχρι σήμερα πολιτιστικών παρεμβάσεων για το νησί της Σαντορίνης.
Σε ένα επόμενο στάδιο σχεδιάζεται να αποτιμηθεί η δυνατότητα να ενταχθεί το γεωτοπίο της καλντέρας της Σαντορίνης (είτε ενδεχομένως η Σαντορίνη ως ιστορικός τόπος) στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς (World Heritage List) της UNESCO.
Υπεύθυνες της έρευνας για την περίπτωση – ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ είναι, από πλευράς της ερευνητικής ομάδας, η Ρίβα Λάββα (συντονίστρια) και η Ελένη Λινάκη.
Στο πλαίσιο αυτό προσκλήθηκαν να συμπράξουν στις διεργασίες του ερευνητικού έργου ο Δήμος Θήρας και μια σειρά επαγγελματικοί και πολιτιστικοί φορείς της Σαντορίνης.
Στην πρώτη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2020, συμμετείχαν οι (αλφαβητικά):
Δημήτρης Αθανασούλης (Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων)
Ιωάννα Βαμβακούρη (Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών Γραμμάτων και Τεχνών)
Γιώργης Βουγιουκαλάκης (Ινστιτούτο Μελέτης και Παρακολούθησης Ηφαιστείου Σαντορίνης)
Νίκος Δελένδας (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Παράρτημα Σαντορίνης)
Λευτέρης Ζώρζος (Πολιτιστικός Σύλλογος “Εστία” Πύργου Καλλίστης)
Μαρία Θεοχάρη (Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Παράρτημα Σαντορίνης)
Σταύρος Καβαλλάρης (Σωματείο Τουριστικών Καταλυμάτων “Η Ατλαντίδα”)
Νίκος Μπελλώνιας (Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο)
Νίκος Νομικός (Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Θήρας)
Πέτρος Νομικός (Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας)
Κρυσταλλία Παπαοικονόμου (Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας)
Η επόμενη συνάντηση εργασίας προγραμματίζεται για τις 16 Ιανουαρίου 2020.
Πηγή : https://atlantea.news/
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου