15 Δεκ 2020

Κυκλάδες - Αντιπυρική Περίοδος: Κάηκαν 10.719 στρέμματα σε 53 πυρκαγιές


Αντιπυρική περίοδος 2020… Και οι Κυκλάδες σημαδεύονται από τη μεγάλη φωτιά στο Σκαδό Νάξου που έφτασε μία ανάσα από το να μπει στα χωριά (Κόρωνος – Σκαδό) και μάλιστα παραμονή της εορτής της Παναγίας (14 Αυγούστου)… 

Η παρέμβαση των πτητικών μέσων και η ενίσχυση των δυνάμεων της Νάξου από άνδρες της ΕΜΑΚ έφεραν αποτέλεσμα… Η επόμενη ημέρα βρήκε τη Νάξο με 1350 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης καμένα… 

Η χρονιά πάντως είχε συνολικά 11.914 στρέμματα καμένης γης σε 124 πυρκαγιές στο σύνολο του Νοτίου Αιγαίου… 

Το θετικό; 

Ότι είχαμε για πρώτη φορά πυροσβεστικό ελικόπτερο στις Κυκλάδες και δη στη Νάξο (βλ άφιξη 5 Αυγούστου), δημιουργία εποχικών κλιμακίων σε ορεινές περιοχές, όπως στην Κωμιακή Νάξου (βλ εγκατάσταση 1η Ιουνίου) που συνέβαλε στη μείωση χρόνου αντίδρασης αλλά και περισσότερους πυροσβέστες.. 

 Γιατί τα αναφέρουμε αυτά; 

Μα γιατί είχαμε για πρώτη φορά επίσημο απολογισμό δράσης για το Νότιο Αιγαίο…

 Ας δούμε τι αναφέρει το σχετικό δελτίο ενημέρωσης με την υπογραφή του Διοικητή – Αρχιπύραρχου Βασίλη Κοκμοτό.. 

 «Σας ενημερώνουμε, ότι με την ευκαιρία τις επισκέψεως του Επιχειρησιακού Συντονιστή Βορείου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης, Υποστρατήγου Πυροσβεστικού Σώματος Ιωάννη Σταμούλη στις εγκαταστάσεις της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου, έγινε ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου που διανύσαμε, καθώς και προετοιμασία της επόμενης, Κατά το χρονικό διάστημα από 1η Μαΐου έως 31ου Οκτωβρίου 2020, οι Υπηρεσίες μας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τις παρακάτω πυρκαγιές: 

 @ Στο Νομό Δωδεκανήσου προκλήθηκαν 71 αγροτοδασικές πυρκαγιές με καιόμενη έκταση 1.196 στρέμματα. 

 @ Στο Νομό Κυκλάδων προκλήθηκαν 53 αγροτοδασικές πυρκαγιές με καιόμενη έκταση 10.718 στρέμματα

 Το γενικό σύνολο των πυρκαγιών σε ολόκληρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ανέρχεται σε 124, με συνολική καιόμενη έκταση 11. 914 στρέμματα. Στη θετική αποτίμηση συνέβαλε εκτός των άλλων και ἡ ενίσχυση των δυνάμεών μας σε ολόκληρη την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την πρόσληψη 100 νέων Πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης και την ίδρυση 7 νέων Εποχικών Πυροσβεστικών Κλιμακίων. 

 Επιπλέον, ιδιαίτερα σημαντική ήταν και η τοποθέτηση πυροσβεστικού ελικοπτέρου για πρώτη φορά στις Κυκλάδες, με έδρα τη ν. Νάξο, καθώς και ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου με αερομεταφερόμενο προσωπικό έχοντας ως έδρα τη ν. Σάμο, για την κάλυψη και αντιμετώπιση περιστατικών σε ολόκληρο το Αιγαίο.


 Ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου

 Βασίλειος Π. Κοκμοτός - Αρχιπύραρχος 


to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...