23 Δεκ 2020

Coca-Cola, Pepsi, Nestle κορυφαίες στη ρύπανση με πλαστικά για τρίτη συνεχή χρονιά


Η Coca-Cola Company, η PepsiCo και η Nestlé κατατάσσονται ως οι κορυφαίοι ρυπαντές πλαστικού στον κόσμο για 3η συνεχή χρονιά, σύμφωνα με την έκθεση της Break Free From Plastic 
που κυκλοφόρησε, κατά τη διάρκεια μιας διαδικτυακής διάσκεψης. 

 Φέτος, η Break Free From Plastic - μια ετήσια πρωτοβουλία δράσης για τους πολίτες που περιλαμβάνει την καταμέτρηση και την τεκμηρίωση των εμπορικών σημάτων σε πλαστικά απόβλητα που βρέθηκαν σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο, συγκέντρωσε 346.494 δείγματα πλαστικού από 55 χώρες. 

Επιπλέον, ο φετινός έλεγχος επωνυμίας ρίχνει μια ιδιαίτερη ματιά στο ουσιαστικό έργο των ανεπίσημων συλλεκτών αποβλήτων, κυρίως στον Παγκόσμιο Νότο, και τον αντίκτυπο που έχει το πλαστικό μίας χρήσης χαμηλής αξίας στα μέσα διαβίωσής τους. 

 «Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι βλέπουμε τις ίδιες μεγάλες μάρκες στο βάθρο με τους κορυφαίους πλαστικούς ρύπους στον κόσμο για τρία συνεχόμενα χρόνια. 

Αυτές οι εταιρείες ισχυρίζονται ότι αντιμετωπίζουν την πλαστική κρίση, αλλά συνεχίζουν να επενδύουν σε ψευδείς λύσεις ενώ συνεργάζονται με εταιρείες πετρελαίου για την παραγωγή ακόμη περισσότερου πλαστικού. 

Για να σταματήσει αυτό το χάος και να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή, πολυεθνικές όπως η Coca-Cola, η PepsiCo και η Nestlé πρέπει να τερματίσουν τον εθισμό τους στις πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης και να απομακρυνθούν από τα ορυκτά καύσιμα», δήλωσε ο Abigail Aguilar, περιφερειακός συντονιστής της πλαστικής καμπάνιας, Greenpeace Νοτιοανατολική Ασία.


Στην τελευταία έκθεση του Ιδρύματος Ellen MacArthur, έγινε σαφές ότι αυτές οι εταιρείες έχουν σημειώσει μηδενική πρόοδο στην αντιμετώπιση της κρίσης πλαστικής ρύπανσης.

 Το πλαστικό μίας χρήσης έχει καταστροφικές επιπτώσεις όχι μόνο στη γη μας αλλά και στις κοινότητες πρώτης γραμμής σε όλο τον κόσμο. Τα μέλη της κοινότητας στο Global South παρακολουθούν την ταχεία κλιμάκωση των πλαστικών συσκευασιών μίας χρήσης χαμηλής ποιότητας που διατίθενται επιθετικά στην αγορά από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

 Οι πολυεθνικές εταιρείες πρέπει να αναλάβουν πλήρως την ευθύνη για το εξωτερικό κόστος των πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης, όπως το κόστος συλλογής αποβλήτων, την επεξεργασία και τις περιβαλλοντικές ζημίες που προκαλούν.

 Εάν συνεχιστεί η δουλειά ως συνήθως, η παραγωγή πλαστικών θα μπορούσε να διπλασιαστεί έως το 2030 και ακόμη και να τριπλασιαστεί έως το 2050. Ο χρόνος τελειώνει. «Οι κορυφαίοι ρυπαίνοντες εμπλέκονται στην καταστροφή των πρώτων κοινοτήτων και συνεχίζουν να παράγουν συσκευασίες που καταστρέφουν την υγεία, τον πλούτο και το περιβάλλον των ανθρώπων.

 Χρειαζόμαστε μια δίκαιη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και προς μια κυκλική οικονομία», δήλωσε η Anna Cummins, συνιδρυτής των 5 Gyres.

 «Οι κορυφαίες ρυπογόνες εταιρείες του κόσμου ισχυρίζονται ότι εργάζονται σκληρά για την επίλυση της πλαστικής ρύπανσης, αλλά αντίθετα συνεχίζουν να παράγουν βλαβερές πλαστικές συσκευασίες μίας χρήσης. 

Πρέπει να σταματήσουμε την παραγωγή πλαστικών, να καταργήσουμε τη μία χρήση και να εφαρμόσουμε ισχυρά, τυποποιημένα συστήματα επαναχρησιμοποίησης 

Η Coca-Cola, η PepsiCo και η Nestlé θα πρέπει να πρωτοστατούν στην εξεύρεση πραγματικών λύσεων», δήλωσε η Emma Priestland, Συντονιστής Παγκόσμιας Εταιρικής Καμπάνιας, Break Free From Plastic. 

Πηγή :  https://www.envinow.gr/

to synoro blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...